Ангелов: Ще настоявам биоцентралата в с. Труд да бъде спряна, докато бъдат отстранени несъответствията

Заетостта на леглата за пациенти с COVID-19 в Пловдив е под средната за страната

Костадин Ангелов
Източник: Министерство на здравеопазването

Костадин Ангелов

"Проведохме заседание на Областния кризисен щаб, от което се убедих, че в Пловдив ситуацията е изключително добре контролирана, има създадена ефективна комуникация между всички структури. Резултатът е категоричен: Заетостта на леглата за консервативно и интензивно лечение е по-ниска от средната за страната. Към 7 октомври са хоспитализирани 99 пациенти с COVID-19, от които 6 в интензивни структури. Двама от тях, за съжаление, са починали късно снощи". Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференция в Пловдив.
 
Министърът съобщи, че за 7 октомври от общия брой заболели медицински специалисти за страната, 4-ма са от област Пловдив. От началото на епидемията до сега положителните за коронавирусна инфекция медицински служители в Пловдив са 126. Към момента 52 са активните, от които хоспитализирани са 6 – 2 лекари, 2 сестри, 1 санитар и 1 друг медицински персонал. 46 са на домашно лечение.
 
Лечебните заведения, приемат пациенти с коронавирусна инфекция, са 10, като 8 от тях се намират в гр. Пловдив. В областта към момента има 110 свободни легла за пациенти с COVID-19.
 
По отношение на инсталацията за производство на електроенергия от биологични отпадъци в с. Труд министърът посочи, че в рамките на месец и половина е провел три разговора с областния управител на областта Дани Каназирева, като последната им среща е била преди няколко дни.
 
 
Освен това областният управител е входирал в министерството писмо, в което са описани и обобщени всички жалби и проблеми през годините. "Днес подписах писмо до министъра на околната среда и водите, с което искам да се направи оценка на въздействието върху околната среда - за жителите на Труд.
 
Категорично считам, че всички български граждани, където и да живеят на територията на Република България, трябва да се чувстват комфортно, трябва да могат да си отварят прозорците и да дишат чист въздух и властите трябва да гарантират това тяхно право“, заяви проф. Ангелов.
 
Той посочи още, че довечера областният управител ще има среща в Труд, за да съобщи какви мерки ще бъдат предприети. „Разбирам, че има изключително големи проблеми, свързани с липсата на технически съоръжения, които са необходими, за да гарантират липсата на миризми, липсата на изисквания, които са по други закони, разписани като нормативни изисквания.
 
Именно затова ще настоявам предприятието временно да бъде спряно, докато бъдат отстранени всички несъответствия. И още нещо нека да бъде ясно, за да не бъдем обвинени в това: не спираме никакви бизнеси. Министерството на здравеопазването, правителството трябва да гарантират добро качество на живот на всеки един български гражданин.
 
Министър-председателят Бойко Борисов е запознат с този въпрос и ще окажем пълното съдействие, необходимо от страна на правителството, всички институции да си свършат работата в срок и жителите на село Труд да бъдат спокойни“, беше категоричен здравният министър.
 
В отговор на журналистически въпрос относно публиката по време на мачовете на националния отбор на стадион „Васил Левски“ министърът посочи, че УЕФА е разрешила те да се провеждат при заетост на местата до 30%.
 
След среща с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и с ръководството на БФС е взето решение на стадиона да се допусне публика до 20% заетост на местата, при настаняване на зрителите най-малко през две седалки, задължително поставена защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, и при спазване на всички противоепидемични мерки.
 
 
кардиология
09:23 | 05 Декември 2020 г.

Кардиолог: Положителното от пандемията е разбиране...

09:23 | 05 Декември 2020 г.
"Ако един човек има високо кръвно, това най-често означава, че той не води правилния начин на живот. Натрупаният нов опит показа, че...
коронавирус
09:16 | 05 Декември 2020 г.

Китайски вирусолог: Прилепите могат да разпростран...

09:16 | 05 Декември 2020 г.
Прилепите, живеещи в гранични региони в южната и югозападната част на Китай, са носители на други видове коронавирус, които вече са спосо...
Бойко Борисов
08:58 | 05 Декември 2020 г.

Министър-председателят Борисов поздрави новоизбран...

08:58 | 05 Декември 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов поздрави новият министър-председател на Черна Гора Здравко Кривокапич за избирането му на пост.   &q...
зъболекар
08:41 | 05 Декември 2020 г.

Д-р Николай Шарков: И преди пандемията зъболекарск...

08:41 | 05 Декември 2020 г.
"Рискът от заразяване с COVID-19 в зъболекарските кабинети е сведен до минимум",това заяви председателят на Българския зъболека...
Джо Байдън
08:33 | 05 Декември 2020 г.

Джозеф Байдън вече с 279 сигурни гласа в Избирател...

08:33 | 05 Декември 2020 г.
Властите на щата Калифорния (55 гласа в Избирателната колегия) одобри резултатите от гласуването на президентските избори. Това означава,...
ваксина, коронавирус, COVID
08:11 | 05 Декември 2020 г.

Вирусолог: Ограничаване на пандемията ще се усети ...

08:11 | 05 Декември 2020 г.
Известният германски вирусолог професор Александър Кекуле сподели за Deutsche Welle своя “работна хипотеза” за това кога...

гледай на живо

05.12.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 10:10
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 10:50
  "Социална мрежа" – избрано
 • 11:15
  Топ шоп