Марияна Николова: България е маршрут за 4 сезона, повече от 30 000 хървати са ни посетили през 2019 г

За разширяването на туристическото предлагане важна роля играе самият бизнес, каза още министърът на туризма

Марияна Николова
Източник: Министерство на туризма

Марияна Николова

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова се срещна с председателя на Българската национална общност в Хърватия г-н Рашко Иванов. Разговорът бе проведен в хърватската столица Загреб, където българският министър е на работно посещение.
 
Министър Николова изказа подкрепата на българската държава за съхраняване и развитие на идентичността на българската национална общност в Хърватия. И уточни, че от особено значение са програмите в областта на културата, езика, вероизповеданието и образованието на майчин език.
 
Г-н Иванов заяви, че е необходима по-агресивна кампания за популяризиране на България в Хърватия, както и да се рекламираме като дестинация за четири сезона. Повече от 10 години той е издател на списанието за българи в Хърватия "Родна реч", в което има специална рубрика “Открийте красотата на България”.
 
 
От своя страна вицепремиерът пое ангажимент Министерството на туризма да изпраща снимки и текстове, които да бъдат публикувани в списанието, така че повече наши сънародници да научават за възможностите за туризъм, които предлага нашата страна.
 
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря в Загреб и с генералния директор на Хърватския национален туристически съвет Кристиян Станичич в рамките на работното си посещение в страната.
 
През 2019 г. България е посетена от около 30 хил. хърватски туристи, което е ръст с над 30% спрямо 2018 г. В същото време 42 283 български граждани са пътували в Хърватия, което е увеличение от близо 17%. Въпреки пандемията, българите продължиха да пътуват до Хърватия.
 
Този интерес, а и географската близост ни задължават да работим и да предложим безопасни и сигурни възможности за обмен на туристи при спазване на всички противоепидемични мерки, коментира министър Николова. Тя обърна внимание на контактите между туроператорите за по-доброто представяне на потенциала на двете страни като дестинации.
 
 
 
България е маршрут за четири сезона с добре развит не само летен и зимен, а и здравен, културен, спортен, кулинарен и селски туризъм. Хърватия също предлага посещения извън летния сезон. Този потенциал на двете държави следва да бъде използван още по-активно, акцентира министър Николова.
 
Тя покани ръководството на съюза да посети София през идната година и предложи паралелно да се проведе среща с най-големите български браншови асоциации, което е посочено като политики в подписания днес Меморандум за разширяване на двустранното сътрудничество. Предвижда се през пролетта в София да се проведе и заседание на съвместната работна група.
 
За разширяването на туристическото предлагане важна роля играе самият бизнес. Затова сме готови да насърчим среща на туроператорски компании от нашите държави, провеждането на съвместни туристични борси и презентации, визити на журналисти. Това ще подпомогне по-доброто взаимно опознаване и ще даде възможност да се включат нови туристически услуги, каза българският вицепремиер.
 
Кристиян Станичич съобщи, че е стартирала нова кампания за представяне на Хърватия с фокус към Германия, Чехия и Полша. Съветът работи съвместно с Министерството на туризма с акцент върху дестинации до 500 км и вътрешния пазар. В страната се стимулира и развитието на различни видове нишов туризъм - яхтен, здравен, културно-исторически и др. Партнираме си и с големи спортни и музикални фестивали, за да промотираме Хърватия като маршрут, посочи генералният директор на организацията.

 

Риболовният сезон е открит: Морето пълно с барбун
21:58 | 03 Декември 2020 г.

Предлагат да бъде въведен риболовен билет за Черно...

21:58 | 03 Декември 2020 г.
Проектозакон предвижда да бъде въведен риболовен билет за Черно море, така както се плаща за улов във сладководните водоеми. Според новит...
Никол Кидман
21:53 | 03 Декември 2020 г.

Домашно кино: Какво липсваше на „Отмяната“, за да ...

21:53 | 03 Декември 2020 г.
Пандемията си бушува, но животът продължава и ако не са стрийминг платформите просто не знаем как бихме издържали психически на най-голям...
Инвалидна количка
21:26 | 03 Декември 2020 г.

Пациенти с инвалидност и коронавирус оставени в ст...

21:26 | 03 Декември 2020 г.
Нов абсурд с болни от коронавирус. Пациенти с инвалидност, а някои от тях и с COVID-19 бяха оставени да чакат в коридор на Спешно отделен...
Катя Сунгарска
21:00 | 03 Декември 2020 г.

Пациенти крият симптомите си при сигнали към „Спеш...

21:00 | 03 Декември 2020 г.
Случаите, при които пациенти крият симптомите си, когато зоват за помощ на тел. 112 зачестяват, а това води след себе си и до увеличен бр...
Пожар в „Св. Мина“
20:51 | 03 Декември 2020 г.

Климатик горя в болница в Благоевград

20:51 | 03 Декември 2020 г.
Два екипа огнеборци се отзоваха на сигнал за пожар в СБАЛО „Св. Мина" в Благоевград тази вечер, за щастие няма пострадали, пре...
20:48 | 03 Декември 2020 г.

Депутатите обсъждат нулевата ДДС ставка на COVID-в...

20:48 | 03 Декември 2020 г.
На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят поредните промени в Закона за ДДС, които този път са свързани с идеят...

гледай на живо

04.12.2020
 • в момента
  Новини
 • 00:20
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева