Хасан Адемов: Бюджетът не трябва да бъде предизборен, а антикризисен (ВИДЕО)

Може да помислим дали да не бъдат подпомогнати и децата от нискодоходните групи през системата за социално подпомагане, освен универсалната помощ

Хасан Адемов
Източник: Канал 3

Хасан Адемов

"Важното е, че резолюцията е факт и основните тези са гласувани от евродепутатите, не е задължително държавата да се съобрази с нея, но тя дава ясна картина за случващото се в България". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика. 
 
Според него основното в Истанбулската конвенция е темата за насилието над жените.  
 
"По въпросите за ВНС има ясно изразено становище на съответните органи, то може да приема закони и решения, свързани с държавно устройство и Конституцията. С референдуми да се отменят правомощията на ВНС, това може да каже КС", обясни той. 
 
"След парламентарните избори трудно ще бъде създадено правителство, нито една партия не води. Затова предлагаме да бъдем възстановен диалога между партиите, иначе трудно ще бъде осъществено парламентарно мнозинство. При всички положения следващия кабинет ще бъде коалиционен, а ако са изгорени всички мостове, трудно ще се излъчи правителство с продължителност повече от година", коментира Адемов. 
 
 
"Брюксел трудно може да реши проблемите на България, може само да препоръча, парламентарните трябва да възстановят диалога по между си, за да се излезе от тази политическа криза", сподели депутатът от ДПС.  
 
"До 2002 г. детските надбавки се получаваха без подоходен критерий. През годините той нарастваше и достигна до 410 лв. Има 12 вида семейни помощи за деца – 8 са еднократни, 4 са месечни, 5 са с доходен критерий. 531 млн. е бюджета за този закона, като 292 млн. са за месечните помощи, сега ще бъдат необходими допълнително близо 400 млн. лв. с универсализирането", смята гостът.   
 
 
"1 млрд. от бюджета на МТСП ще бъде за семейни помощи. Всички очакват да получат подкрепа в условията на коронакриза и ще тази помощ ще бъде подкрепена от всички. Може да помислим дали да не бъдат подпомогнати и децата от нискодоходните групи през системата за социално подпомагане, освен универсалната помощ", предложи той. И допълни: 
 
"От 1 юли трябва да има осъвременяване на пенсиите, по швейцарско правило, само че минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се предлага да е от 1 януари, а ние от ДПС предлагаме и осъвременяването на пенсиите да е от 1 януари. Доходът сега се умножава по 1,2, ако го променим това означава индексиране на всички пенсии".  
 
"Основната цел е да има справедливост, а за това трябва да има синхрон между осигурителния принос и размера на пенсията. 13,5 млрд. е бюджета, около 5,5 млрд. са за сметка на данъци, ако бъдат увеличени като трансфер към НОИ ще има натиск върху публичните финанси. Увеличаването на пенсиите ще бъде за сметка на дългово финансиране, бюджетът не трябва да бъде предизборен, а антикризисен", изрази мнение Адемов. 
 
"Системата на здравеопазването на този етап издържа на напрежението и умората. Социалните мерки и тези в подкрепа на бизнес трябва да вървят ръка за ръка, има достатъчно финансов ресурс. Заразените без клинични прояви са по-опасни от останалите, всеки 9-ти от 100 човека на улицата може да ни зарази", завърши Хасан Адемов. 
 
Виктор Иванов, журналист от "24 часа", по повод осигурителните доходи, сподели: 
 
"Съотношението на минималния и  максималния осигурителен доход трябва да е 1 към 10. Максималният не е вдиган от години – 3000 лв., докато минималният стана 610 лв., в резултат на това тези, които изкарват много пари са много по-ниско обложени, спестяват си 32 % от горницата, 52 млн. по този начин щяха да постъпят в бюджета. 
 
 
"Ивайло Мирчев умишлено или не на базата на протестите и на това, че правителството е готово на всичко, за да тушира напрежението, успя да издейства на себе си, своята софтуерна фирма и всички 110 000 души с високи заплати поредна година отсрочка за плащане на всичките дължими от тях осигуровки". 
 
Цялото интервю вижте във видеото.
 

Елха пред НДК
18:52 | 03 Декември 2020 г.

Изкуствена или естествена елха - кое е по-доброто ...

18:52 | 03 Декември 2020 г.
Коледа наближава с всеки изминал ден, което означава, че все повече семейства ще украсят дома си подобаващо, за да си създадат нужното до...
18:23 | 03 Декември 2020 г.

Цар Киро отива в затвора за 8 месеца за държане на...

18:23 | 03 Декември 2020 г.
След решение на ВКС Кирил Рашков ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 м. за държане на живак и на нереги...
Бойко Борисов
18:16 | 03 Декември 2020 г.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати събол...

18:16 | 03 Декември 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Франция Жан Кастекс по повод кончината на видния ф...
Бойко Борисов, Европейски съвет
18:13 | 03 Декември 2020 г.

Борисов към своите от ГЕРБ: Чувам как ни хулят. Не...

18:13 | 03 Декември 2020 г.
Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов честити рождения ден на управляващата партия. Той изказа благодарности към всички приятели и коле...
Бездомник в Ню Йорк
18:10 | 03 Декември 2020 г.

Над 100 хил. ученици в Ню Йорк са бездомни

18:10 | 03 Декември 2020 г.
Най-големият град в САЩ - Ню Йорк, е изправен за пета поредна година пред сериозен обществен проблем, засягащ бездомните деца в ученическ...
Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама
17:54 | 03 Декември 2020 г.

Обама, Буш и Клинтън се ваксинират доброволно срещ...

17:54 | 03 Декември 2020 г.
Бившите президенти на Съединените щати, Барак Обама, Джордж Уокър Буш и Бил Клинтън, се съгласиха да бъдат първите, които ще се ваксинира...

гледай на живо

03.12.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива