Боил Банов: Една държава трябва да се грижи за своите паметници и храмове

Министърът на културата определи разградската джамия като великолепна и изключително богатство за нацията

„Беновска пита“ на 13 септември 2020 г. 27
Източник: Канал 3

„Беновска пита“ на 13 септември 2020 г. 27

"Една държава трябва да се грижи за своите паметници и храмове, били те православни църкви, католически катедрали, джамии, синегоги и други".Това каза в Разград министърът на културата Боил Банов. Той бе сред официалните гости на церемонията, с която се постави началото на дейностите по реставрацията на джамията "Ибрахим Паша".
 
Министър Банов определи разградската джамия като великолепна и изключително богатство за нацията. Според него, е голяма обида за българската държава и всички държавници досега, че е оставена да се разгради.
 
Министърът подчерта, че е изключително важно възстановяването на този храм не само за региона. По думите му, бъдещето на джамията след реставрацията е да бъде музей, а дали ще се водят служби е въпрос на други решения.
 
 
"Най-важното е храмът да се възстанови и бъдещето поколение да знае, че държавата е застанала и зад православната църква, и зад джамиите, застанала е зад своята история и граждани, застанала е зад духа на нацията", допълни министър Банов.
 
Той благодари на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен за това, че се е ангажирал с обновяването на храма. Освен Хюсмен отговорен за това, което ще се случи с джамията и е премиерът Бойко Борисов.
 
"В душата си за него е ключова подкрепата и съхраняването на храмове", подчерта министърът на културата. Той отбеляза, че ако не са били те двамата реставрацията на разградската джамия нямала да се реализира.
 
Областният управител Гюнай Хюсмен припомни, че храмът е построен през 17 век от български майстори. Джамията е национален паметник на културата и е третата по големина на Балканския полуостров.
 
Била е действаща до началото на 70-те години на миналия век, когато е затворена. Оттогава досега в нея са се осъществявали само частични реставрационни дейности, а през последните 30 години не е направено почти нищо. Той подчерта, че сагата с ремонта и възстановяването на разградската джамия е продължила три години.
 
Хюсмен изрази убеденост, че след края на строителните дейности, които ще продължат три години "Перлата на Лудогорието" ще засияе в пълния си блясък, на който ще могат да се насладят гражданите и гостите на Разград.
 
Той бе категоричен, че обновеният храм ще увеличи сериозно притока на туристи в региона и по този начин ще спомогне за увеличаването на приходите в държавния и местните бюджети.
 
Областният управител благодари на премиера Бойко Борисов за последователната политика на правителството за съхраняване на културното наследство и за поддържане на успешния модел на толерантност и разбирателство между етносите в страната.
 
Сред гостите на събитието бяха още главният мюфтия Мустафа Хаджи, първият секретар в посолството на Турция в София Есин Топчу и вицеконсулът в генералното консулство в Бургас Йозгюр Байрам.
 
Инвестиционният проект за консервация, реставрация и адаптация на храма е финансиран от републиканския бюджет. Строително-монтажните дейности на паметника на културата ще се извършат от търговищка фирма, избрана за изпълнител след провеждането на обществена поръчка. Общата стойност на проекта е над 2 млн. лв.
13:21 | 28 Ноември 2020 г.

Дезинфекцират обществените пространства в София ср...

13:21 | 28 Ноември 2020 г.
Извършва се ежедневна дезинфекция на обществени пространства, спирки, подходи към подлези, болнични заведения в София, съобщават от Столи...
13:07 | 28 Ноември 2020 г.

23-годишен без книжка се блъсна в дърво и загина к...

13:07 | 28 Ноември 2020 г.
Млад водач без книжка се блъсна в крайпътно дърво и загина на място, съобщиха от пловдивската полиция. Инцидентът е станал тази сутр...
ремдесивир
12:55 | 28 Ноември 2020 г.

МЗ е заявило допълнително 17 280 флакона "Ремдесив...

12:55 | 28 Ноември 2020 г.
Министерството на здравеопазването е заявило допълнително 17 280 флакона Ремдесивир за ноември, за да отговори на нуждите на болниците. Т...
паметник
12:40 | 28 Ноември 2020 г.

Охрид възстанови паметника за загиналите българи о...

12:40 | 28 Ноември 2020 г.
Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", ...
Пентагонът: Не се предвижда друга военна операция срещу Сирия
12:28 | 28 Ноември 2020 г.

Тъмнокож генерал и две жени са кандидати за шеф на...

12:28 | 28 Ноември 2020 г.
Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън разглежда генерала от резерва Лойд Остин като един от кандидатите за поста министър на отбранат...
12:16 | 28 Ноември 2020 г.

Изтича срокът на патронажната грижа в домашна сред...

12:16 | 28 Ноември 2020 г.
Изтича срокът на програмата, с която хиляди възрастни, хора с увреждания и карантинирани получават всекидневна помощ от социални работниц...

гледай на живо

28.11.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  "Холивуд" с Ивелина Кунчева
 • 14:45
  Телемаркет