Въвеждат извънредно положение в столицата на Киргизстан

Режимът ще бъде в сила до 08:00 часа на 21 октомври

Бишкек, Киргизстан
Източник: Wikipedia

Президентът на Киргизстан Сооранбай Жеенбеков подписа указ за въвеждане на извънредно положение в Бишкек от 20:00 часа на 9 октомври.

В съобщение от пресслужбата на държавния глава пише, че режимът ще бъде в сила до 08:00 часа на 21 октомври.

Заместник-министърът на вътрешните работи Алмазбек Орозалиев е определен за комендант на столицата. Генералният щаб на въоръжените сили на Киргизстан има за задача да изпрати войски в града за предотвратяване на въоръжени сблъсъци и защита на реда и законността.

На Министерството на вътрешните работи, Държавният комитет по национална сигурност, Генералният щаб и на други държавни структури е разпоредено „да окажат съдействие на коменданта с всички възможни сили и средства за осигуряване безопасността, защитата на живота и здравето на гражданите”.

Президентът нареди на средствата за масова информация, „за да се предотврати ескалация на създалата се обстановка да разпространяват информация, която е предоставена от коменданта”.

Генералният прокурор е натоварен със задачата да осигури надзора за спазването на законността при осъществяването на мерките и временните ограничения.

Още новини от страната и света може да прочетете тук!

След проведените на 4 октомври парламентарни избори в Киргизстан, привържениците на загубилите партии излязоха на протести, като се стигна до сблъсъци със силите на реда. В понеделник демонстрантите превзеха сградата на парламента, в която се намира и президентската администрация. При сблъсъците пострадаха повече от 1 200 човека, а един загина.

Министър-председателят Кубатбек Боронов подаде оставка. Група депутати събраха подписка за иницииране на процедура по импийчмънт на президента Сооронбай Жеенбеков.

Той заяви, че е „готов да подаде оставка", за да се сложи край на хаоса, завладял централноазиатската държава след изборите, след като бъде определена дата за нови избори и промените в правителството бъдат потвърдени от парламента.

По-рано днес Жеенбеков подписа указ за разпускане на правителството и оставката на министър-председателя. Освободените членове на киргизкото правителство ще продължат да изпълняват задълженията си до сформирането на нов кабинет.

Самият държавен глава, по думите на прессекретаря му, се намира в Бишкек и „контролира ситуацията”. Жеенбеков призова нееднократно опозицията към диалог, но до момента не са проведени никакви официални разговори. 

Етикети: Киргизстан
Цвета караянчева
17:06 | 22 Октомври 2020 г.

Цвета Караянчева покани наблюдатели от европейскит...

17:06 | 22 Октомври 2020 г.
Председателят на НС Цвета Караянчева покани европейските институции да изпратят наблюдатели, които да проследят всички етапи от протичане...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 1
16:54 | 22 Октомври 2020 г.

11 констативни протокола с предупреждение за отстр...

16:54 | 22 Октомври 2020 г.
Районна прокуратура – Благоевград, съвместно с Областна дирекция по безопасност на храните, е извършила проверки за спазване на про...
брифинг на министъра на здравеопазването
16:31 | 22 Октомври 2020 г.

Наполовина намаляват капацитета на нощните заведен...

16:31 | 22 Октомври 2020 г.
Намаляват капацитета на нощните заведения на половина. В момента в заповедта е записано 1 човек на квадратен метър. Това стана ясно след ...
Социална мрежа
16:09 | 22 Октомври 2020 г.

Столицата си има шарен трамвай със сто лица (ВИДЕО...

16:09 | 22 Октомври 2020 г.
Столицата си има шарен трамвай със сто лица. Пред репортера на предаването "Социална мрежа" художникът на трамвая Алекси Ив...
15:48 | 22 Октомври 2020 г.

Посланикът на Дания към Ахладова: България се разв...

15:48 | 22 Октомври 2020 г.
Министърът на правосъдието Десислава Ахладова и посланикът на Дания Н.Пр. Сьорен Якобсен обсъдиха актуалното състояние на правосъдната ре...
15:41 | 22 Октомври 2020 г.

Сачева: С детски добавки без подоходен тест, ние н...

15:41 | 22 Октомври 2020 г.
"С правото за детски добавки без подоходен тест, ние не даваме пари, а даваме права", смята министър Деница Сачева. Пред журнал...

гледай на живо

22.10.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини