Кои са Нобелови лауреати-жени, променили света

Мария Кюри
Източник: Wikipedia

За първи път в историята на Нобеловите награди има почти толкова жени сред носителите, колкото и мъже. 2020 година е прецедент в това отношение.

Нобеловите награди бяха обявени тази седмица. И невероятно: сред тях има почти толкова жени, колкото и мъже! За съжаление, това все още се възприема като изключение. Общо от 1901 г. 932 души са получили Нобелови награди, като към тях се причисляват и различни организации. Сред победителите има много малко жени, особено в различните области на науката. Например, сред носителите на Нобелова награда за физика те са само 1,5%!

„Дойче веле“ обръща специално внимание на постиженията на жените, получили Нобелови награди. Ето само някои от тях.

Първата

Първата жена, която получава Нобелова награда (и единствената, която я получава два пъти - по физика и химия), е носителката през 1903 г. Мария Склодовская-Кюри. Тя е родена и израснала във Варшава, завършила е гимназия с отличие, но по това време жените не са били приемани в научните факултети на Варшавския университет и затова Мария заминава за Париж. Учи в Сорбоната, живее много лошо. Заедно със съпруга си, физика Пиер Кюри, тя се занимава с изследвания върху радиоактивността. За това и получава първата си Нобелова награда.

Втората е присъдена на Мария Кюри през 1911 г. за откриването на химичните елементи радий и полоний. Последният Мария кръщава на родината си, Полша.

Изследванията на Мари и научните традиции в семейството по-късно продължава дъщеря й Ирен Жолио-Кюри. И през 1935 г. тя получава Нобелова награда (също заедно със съпруга си) за синтеза на нови радиоактивни елементи.

Първа женска награда за литература

Шведската писателка Селма Лагерльоф печели Нобелова награда за литература през 1909 година. Като дете тя е парализирана и прикована към леглото. По-късно става учителка в девическо училище.

Най-известната й книга, „Удивителното пътешествие на Нилс Холгерсон с диви гъски из Швеция“, е написана като своеобразно четиво за деца, разказвайки по очарователен начин за Швеция, нейната история, география и обичаи. Момчето, пътуващо с диви гъски, става известно по целия свят.

Първа награда за мир

Първата жена-носител на наградата за мир, е спечелилата я през 1905 г. Берта София Фелисита Фрайфрау фон Зутнер - австрийска писателка, журналистка, деятелка на пацифистко движение. Тя е родена в известно аристократично семейство, което обеднява след смъртта на баща й. Тогава Берта става гувернантка. Тя се омъжва за барон Фон Зутнер, който е седем години по-млад от нея. Родителите на барона са против този брак и лишават сина си от наследство. Семейството заминава за Тбилиси, където над осем години живее в имението на графиня Дадиани. Там Берта започва да пише.

Тук може да откриете още любопитни новини!

След това тя се завръща в Европа, където започва активна пацифистка дейност, участва в международни конгреси, среща се с министър-председатели и президенти, основава списанието „Долу оръжията!“ В младостта си работи много кратко като секретар на Алфред Нобел и оттогава те си кореспондират. Именно Берта фон Зутнер убеждава Нобел да учреди наградата за мир и тя самата става първият й лауреат.

Най-знаменитата

Най-знаменитата жена, която става Нобелов лауреат, е Майка Тереза, която бе удостоена с Нобелова награда за мир през 1979 година. Тя е родена в Македония в албанско семейство. На 18-годишна възраст постъпва в монашеския орден. След това става католическа монахиня. В Индия тя организира училище за бедните, по-късно - нова религиозна общност, която помага на нуждаещите се. Този монашески орден от „Сестри-мисионерки на любовта“ е отворил около 700 болници, приюти и благотворителни домове в повече от 100 страни по света. През 2003 г. Майка Тереза от Калкута е канонизирана за светица.

Най-младата

Малала Юсафзаи от Пакистан е само на 17 години, когато получава Нобелова награда за мир. Две години по-рано талибаните извършват покушение над младата активистка за правата на човека, която се застъпва за достъп до образование за жени. Тя е застреляна в училищния автобус и само по чудо оцелява.

Най-недооценената

Вероятно тази не особено приятна характеристика е заслужена от Франсоаз Баре-Синуси, която през 2008 г. е удостоена с Нобелова награда за физиология и медицина заедно с двама нейни колеги. Неоценени, разбира се, не от научната общност, а от широката публика. Мнозина дори не знаят коя е тя. Френската вирусоложка Франсоаз Баре-Синуси, която провежда лабораторни и клинични изследвания, открива заедно с двама други учени вируса на имунната недостатъчност, който причинява СПИН. Благодарение на тях успешно е разработена ефективна стратегия за превенция на ХИВ - чумата на нашето време. 

нападение
13:20 | 29 Октомври 2020 г.

Нападение с нож във френското консулство в Саудитс...

13:20 | 29 Октомври 2020 г.
Мъж бе арестуван в Джеда, Саудитска Арабия, след като намушка охраната на френското консулство, съобщават държавните медии. Според &b...
разкопки
13:15 | 29 Октомври 2020 г.

Археолози извършват спасителни разкопки в Летния т...

13:15 | 29 Октомври 2020 г.
Екип от археолози на Русенския музей, водени от д-р Върбин Върбанов, извършват спасителни разкопки в участък от строителна площадка н...
Офанзива с Любо Огнянов на 24.10.2020
13:08 | 29 Октомври 2020 г.

Дончев: През следващите 5 години България ще инвес...

13:08 | 29 Октомври 2020 г.
"На България ѝ трябва гигантско усилие за декарбонизация на икономиката. През следващите пет години България ще инвестира 4,5 млрд. ...
Бойко Борисов
12:57 | 29 Октомври 2020 г.

Борисов: Институциите бележат постоянен успех в бо...

12:57 | 29 Октомври 2020 г.
Потреблението на незаконни цигари у нас продължава да намалява и през първото полугодие на 2020 г. Това сочат данните от традиционното пр...
12:50 | 29 Октомври 2020 г.

Маркел: Заради COVID-19 зимата ще бъде тежка, но щ...

12:50 | 29 Октомври 2020 г.
Германският канцлер Ангела Меркел защити в четвъртък строги нови мерки за спиране, обявени от нейното правителство срещу коронавируса, пр...
флаг
12:46 | 29 Октомври 2020 г.

Бойкотът на френски стоки заплашва външна търговия...

12:46 | 29 Октомври 2020 г.
Външна търговия с обем над 100 милиарда долара, която Франция има с предимно мюсюлмански страни, е изложена на риск, тъй като призиви...

гледай на живо

29.10.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини