В Германия ограничават работата на заведенията и включват армията в борбата срещу коронавируса

Подкрепата е полезна и необходима, ако за седем дни бъдат регистрирани повече от 35 новозаразени на 100 000 жители

флаг
Източник: Pixabay

флаг

Заради рязкото увеличаване на броя на заразените с коронавирус в Германия, канцлерът Ангела Меркел и кметовете на големите градове решиха да въведат нови мерки. Те включват ограничаване работата на заведенията и използване на армията, съобщи АРД.
 
Въоръжените сили и институтът "Роберт Кох" да изпращат експерти в огнищата на зараза от коронавирус, решиха Ангела Меркел и кметовете на единадесетте най-големи германски градове. Подкрепата е полезна и необходима, ако за седем дни бъдат регистрирани повече от 35 новозаразени на 100 000 жители.
 
Ако по-късно тези стойности се повишат до 50 новозаразени, градовете трябва да въведат и по-обширни ограничения. Това включва, например, изискването за носене на маска на публични места, ако там не може да се поддържа необходимата дистанция. Предвидени са също ограничения за работата на заведенията и ограничения за продажба на алкохол, както и допълнителни ограничения за броя на участниците в събития и частни тържества.
 
"Наясно съм, че мерките, които са необходими сега, причиняват болка", каза канцлерът след видеоразговора с кметовете. Например забраната за работа на заведенията ще ги засегнат сериозно, а те вече изпитва трудности. А ограничаването на сватби и други тържества засяга дълбоко личния живот на хората, но основният приоритет е, ако е възможно, да не се стига до блокиране на икономическия и социалния живот, както се случи през пролетта.
 
 
Меркел призова по-специално младите хора да приемат сериозно правилата срещу коронавируса и да помислят за онова, което е важно - здравето на собственото семейство или възможностите за обучение, които обаче зависят от силната икономика. "Всичко ще се върне: купони, излизане, забавления без корона – правила", каза канцлерът. Сега обаче е необходимо да се носят маски, да се спазва дистанция, да се използва приложението "Corona" и да се проветрява редовно.
 
Работата на администрацията трябва да бъде реорганизирана така, че да могат да се контролира изпълнението на ограниченията. Ако увеличаването на броя на инфекциите в огнищата не спре до десет дни най-късно, допълнителните ограничения са неизбежни.
 
По информация на "Дойче веле", мерките за Берлин влизат в сила от тази нощ. От 00:00 часа на 10 октомври се забранява продажбата на алкохол на територията на Берлин, а ресторантите и баровете трябва да затворят не по-късно от 23:00 часа.
 
Няколко собственици на барове вече подадоха жалба в градския конституционен съд срещу това разпореждане на местните власти.
 
Мерките включват също забрана на едно място да се събират повече от 10 човека.
 
По време на пресконференция кметът на Берлин Михаел Мюлер подчерта, че разпространението на коронавирус в Германия през пролетта е било спряно единствено благодарение на бързите и радикални мерки за ограничаване на контактите между хората.
 
Пресконференцията премина на фона на стачката в обществения транспорт в Берлин. Днес в германската столица не работи метрото и не се движат автобусите и трамваите. Вследствие на това градските електрички бяха препълнени. Изданието подчертава, че Мюлер не е отговорил на въпроса, доколко уместни са подобни стачки на обществения транспорт в условията на пандемия.
 
Берлинската клиника „Шарите” е започнала подготовка за втора вълна на пандемията. Болницата е била принудена да съкрати броя на плановите операции, за да освободи ресурс за очакваните пациенти с COVID-19.
 
Заради ръста на заразените с коронавирус Берлин е включен в списъка на зоните с повишен риск. 
13:27 | 27 Октомври 2020 г.

Зам.-министър на труда: Даваме право на лица със 7...

13:27 | 27 Октомври 2020 г.
Право на подкрепа по Закона за личната помощ ще имат около 80 000 души, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоим...
протест
13:23 | 27 Октомври 2020 г.

Арестуваха повече от 500 протестиращи в Беларус

13:23 | 27 Октомври 2020 г.
Повече от 500 участници в несанкционираните протестни акции в различни региони на Беларус са били задържани от органите на реда. До съдеб...
Петко Горанов
13:21 | 27 Октомври 2020 г.

Кметът на район "Студентски" в София е с коронавир...

13:21 | 27 Октомври 2020 г.
ПСР-тестът ми е положителен. Отменям всички приемни дни. Това написа във фейсбук кметът на район "Студентски" в София Петко Гор...
филмов фестивал
13:16 | 27 Октомври 2020 г.

Започна мини филмов фестивал в Кан

13:16 | 27 Октомври 2020 г.
Отменен през пролетта поради COVID-криза, филмовият фестивал в Кан предлага символична мини версия във вторник, отворена за общественостт...
13:06 | 27 Октомври 2020 г.

НАСА потвърди: На Луната има вода!

13:06 | 27 Октомври 2020 г.
Националната администрация по аеронавтика и космически изследвания (НАСА) потвърди, че е открила присъствието на течност в няколко кратер...
ваксина
12:59 | 27 Октомври 2020 г.

Оксфордската COVID-ваксина предпазва възрастните х...

12:59 | 27 Октомври 2020 г.
Ваксината, разработена от университета в Оксфорд, в сътрудничество с фармацевтичната компания "Астра Зенека", генерира силен им...

гледай на живо

27.10.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 13:45
  Топ шоп
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа