Подозират Amazon в шпионаж

Технологичният гигант е привлякъл вниманието на голяма група евродепутати

Amazon
Източник: Unsplash

Amazon

Европейските синдикати заподозряха „Амазон“, че шпионира собствения си персонал. Наскоро американската компания публикува обява за две свободни работни места. Тя търсеше разузнавателни анализатори, на които да бъде възложена задачата да следят заплахите за вътрешната дисциплина, по-специално от работническите организации, съобщава „Евронюз“.

Секретарят на съюза на профсъюзите UNI EUROPA каза, че те са поискали от Европейската комисия да разследва дейностите на „Амазон“:

Не бива да шпионира служителите си и други части на обществото ни“, каза Оливие Роетиг. „Нека Европейската комисия и европейските институции да разгледат отблизо „Амазон“ и да видят какво точно цели тази кампания и как можем да я спрем. В Европа имаме права за защита на данните и поверителност и трябва да се спазват, което означава, че трябва да разследваме".

Два параграфа от съобщението на „Амазон“ предизвикаха подозрения. Първо, кандидатите трябваше да владеят френски и испански, което предполага, че европейските работници или политици са насочени към тях. На второ място, политическите инициативи, тероризмът и организираният труд са определени като опасни дейности, които трябва да бъдат наблюдавани.

Тук може да откриете още новини от света!

Група от 37 евродепутати се обърна към основателя на „Амазон“ Джеф Безос за разяснения.

"Бях изумена, че в едно изречение се споменават наблюденията на политически лидери, работници и терористи", каза френският депутат Лейла Шейби. "Тоест политическите лидери, терористите и синдикалистите са поставени под един знаменател. От гледна точка на компанията те са едно и също".

„Амазон“ премахна обявата за работа от уеб-сайта си. Когато „Евронюз“ попита защо, тя отговори, че съобщението не описва точно ролите на специалистите, че е направено по погрешка и е коригирано. Компанията също така заяви, че не се занимава с шпионаж, а само се опитва да проучи средата, в която се работи.

Синдикатите и членовете на Европейския парламент също изразиха загриженост относно нарушенията на правата на работниците в „Амазон“. Според Института за отворени пазари, компанията разчита на строга дисциплина и изисква суперпродуктивност от своите служители.

Лейла Шейби събира жалби и свидетелства от няколко месеца:

Всеки път ми се казва едно и също, по-специално, че „Амазон“ е създадала свой собствен профсъюз“. Казва представителката на френската левица. "Виждаме, че „Амазон“ пречи на създаването на независима организация на работниците в колектива".

Освен това европейските профсъюзи са недоволни от господстващото положение на американската мултинационална компания на пазара за електронна търговия.

Виждаме, че „Амазон“се насочва към ситуация, при която никой не може да изплаща справедливи заплати, защото компанията е толкова конкурентна и влиятелна“, заключи професионалистът Оливие Роетиг. "Трябва да спрем това."

Синдикатите призовават Европейската комисия да вземе това предвид при разработването на нови правила за електронна търговия. Брюксел ще представи така наречения „Закон за цифровите услуги“ през декември.

Етикети: шпионаж , Amazon
Ваксина
21:57 | 20 Октомври 2020 г.

Обявиха цената на ваксините срещу COVID-19 за ЕС

21:57 | 20 Октомври 2020 г.
Европейският съюз (ЕС) обяви единната си политика за справяне с коронавируса, като вече договори доставянето ѝ с някои производители. Исп...
Ивица Дачич
21:40 | 20 Октомври 2020 г.

Сърбия с коалиционно правителство, Дачич – новият ...

21:40 | 20 Октомври 2020 г.
Следващото сръбско правителство ще бъде коалиционно правителство със СПС на Ивица Дачич и СПАС на Александър Шапич и с ограничен срок от ...
Земетресение
21:31 | 20 Октомври 2020 г.

Силно земетресение в Исландия спря заседание на па...

21:31 | 20 Октомври 2020 г.
Исландската столица Рейкявик беше разтърсена от земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер, принуждавайки парламента да спре за кратко заседан...
Марио Манджукич
21:27 | 20 Октомври 2020 г.

Кои са най-класните свободни агенти в света на фут...

21:27 | 20 Октомври 2020 г.
Светът на футбола е толкова изпъстрен с нестандартни ситуации. Това е и причината милиарди по целия свят да го следят с интерес. Всеки де...
Проф. Кирил Топалов
21:00 | 20 Октомври 2020 г.

Проф. Топалов: Ако РС Македония влезе в ЕС в тази ...

21:00 | 20 Октомври 2020 г.
Република Северна Македония продължава с упорството в преговорите по историческите въпроси, касаещи членството на страната в Европейския ...
Google
21:00 | 20 Октомври 2020 г.

Вашингтон заведе дело срещу Google

21:00 | 20 Октомври 2020 г.
Една от най-големите технологични компании в света - Google, попадна под ударите на американското законодателство, след като Американскот...

гледай на живо

20.10.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева