ЕС предвижда седмици на преговори за Брекзит въпреки крайните срокове

Джонсън предупреди, че ако преговорите не са постигнали напредък първия ден от срещата на върха на ЕС, тогава той може да се дръпне

Борис Джонсън обеща: Брекзит до 31 януари, 250 паунда премия детски надбавки и по-евтин паркинг в болниците
Източник: БГНЕС

Борис Джонсън обеща: Брекзит до 31 януари, 250 паунда премия детски надбавки и по-евтин паркинг в болниците

Брюксел заяви във вторник, че преговорите за търговско споразумение след Брекзит все още могат да отнемат седмици, въпреки че самообявеният срок на британския премиер Борис Джонсън е на път да изтече.
 
Джонсън предупреди миналия месец, че ако преговорите не са постигнали достатъчен напредък до четвъртък, първия ден от срещата на върха на ЕС, тогава той може да се дръпне и да подготви Великобритания за бъдеще без сделка.
 
Междувременно преговарящият за ЕС Мишел Барние по-рано предупреди, че ако не се очертае схема на сделка преди края на октомври, би било трудно държавите-членки и Европейският парламент да я одобрят тази година.
 
 
Но във вторник, след срещата с министрите на ЕС в Люксембург, Барние подчерта, че предстои още много работа и че членовете на ЕС остават единни преди срещата си на върха.
 
"ЕС ще продължи да работи за справедлива сделка през следващите дни и седмици", написа той в Туитър.
 
В отговор източник от правителството на Обединеното кралство обвини Брюксел, че "използва стария сценарий за игри, според който те смятат, че часовникът ще работи срещу Обединеното кралство".
 
Говорител на Даунинг стрийт №10 обаче се върна към ултиматума за 15 октомври, като заяви пред репортери, че "не е съвсем точно да се предполага, че е краен срок за Обединеното кралство", имайки предвид срока, споменат от Барние.
 
"Дискусиите продължават в Брюксел днес и ще бъдем в състояние да направим равносметка преди Европейския съвет, нека видим какъв напредък може да бъде постигнат през следващите два дни", каза говорителят.
 
На 7 септември самият Джонсън заяви: "Трябва да има споразумение с нашите европейски приятели по време на Европейския съвет на 15 октомври ... няма смисъл да се мисли за срокове, които надхвърлят тази точка."
 
Три основни опасения
 
Пристигайки в Люксембург преди срещата с Барние, европейските министри предупредиха, че преговорите са на "критичен етап".
 
"И сме под изключителен натиск, времето изтича", каза германският министър по европейските въпроси Михаел Рот два дни преди срещата на върха.
 
"Ето защо очакваме значителен напредък от нашите приятели в Обединеното кралство в ключови области."
 
Германският министър каза, че трите основни притеснения на Европа са цялостното управление на сделката, правилата за „равнопоставеност на конкуренцията“ и, когато беше подсетен от помощник, уточни: „А! Рибарството! Да не забравяме риболова“.
 
Миналата седмица Барние разговаря с риболовните министри и ги помоли да изготвят условия за компромис по отношение на риболова, който да позволи на Обединеното кралство да договори достъпа до своите води за кораби от ЕС - въпреки че дипломати заявиха, че подобно предложение ще бъде направено само след като другите въпроси бяха решени.
 
„Честна търговия“
 
Риболовът не е ключов въпрос за много държави-членки на ЕС, но такива като Франция и Холандия, чиито флоти имат дълга традиция да работят във водите на Обединеното кралство, преследват сделка.
 
За френския министър на Европа Клемент Бон правата за риболов за рибарите от ЕС във водите на Обединеното кралство са първият въпрос в списъка.
 
Бон призова 27-те държави-членки да останат единни и "много твърдо да изпълнят нашите големи приоритети, които са известни и важни: риболовът, разбира се, и правилата за лоялна търговия, които са задължителната условие за достъп до пазара на ЕС".
 
Ирландският външен министър Саймън Ковъни заяви, че двете страни все още са "много отдалечени" по спорния въпрос за рибата и настоя, че траулерите от ЕС няма да бъдат оставени да изсъхнат.
 
"Рибарите от ЕС няма да бъдат разпродадени в опит да постигнат споразумение за бъдещи отношения с Обединеното кралство в областта на търговията," каза Ковъни
 
В речта си пред Комисията на регионите на ЕС във вторник германският канцлер Ангела Меркел заяви, че "няма да оставим Ирландия сама по този въпрос", обещавайки единство на ЕС.
 
"Ще обсъдим това интензивно на Европейския съвет след два дни, искаме споразумение", каза тя. "Но трябва да погледнем и реалностите, защото споразумението, разбира се, трябва да бъде в интерес на двете страни."
 
Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари и ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС на 31 декември след 11-месечен преходен период.
 
Ако не бъде договорено търговско споразумение между бившите партньори, търговията на Великобритания с континента ще се върне към правилата на СТО - което може да причини големи икономически и транспортни смущения.
 
Правителството на Джонсън се противопостави на поставянето на управлението на нов търговски режим под законодателството на ЕС и заяви, че трябва да запази суверенитета върху собствените си риболовни води.
 
"Всички трябва да знаят, че сценарий без сделка е най-лошият случай не само за Европейския съюз, но и за Обединеното кралство," каза Рот. "Но ние сме подготвени и за това."
Лудогорец Монтана
22:45 | 25 Октомври 2020 г.

Лудогорец взе трите точки след пълен обрат на "Ого...

22:45 | 25 Октомври 2020 г.
Лудогорец постигна пълен обрат като гост над Монтана с 3:1 на "Огоста" в мач от 10-ия кръг на Първа Лига. Това бе и п...
флаг
22:04 | 25 Октомври 2020 г.

21 273 нови заразявания в Италия

22:04 | 25 Октомври 2020 г.
Италия регистрира 21 273 нови заразявания с коронавируса, най-големия отчетен брой за денонощие от началото на пандемията, предаде ДПА. П...
Пирогов
21:53 | 25 Октомври 2020 г.

COVID отделението в "Пирогов" вече е изцяло запълн...

21:53 | 25 Октомври 2020 г.
"COVID отделението в "Пирогов" вече е изцяло запълнено. За медицинския персонал там няма никакво съмнение, че това е ...
covid-19
21:40 | 25 Октомври 2020 г.

За 14 дни затварят нощните заведения в Благоевград

21:40 | 25 Октомври 2020 г.
Затвориха нощните заведения и в Благоевград . Забраната е за 14 дни. В болниците в областта са забранени плановите операции, а в Гоц...
Илхан КЮЧЮК
21:26 | 25 Октомври 2020 г.

Илхан Кючюк вярва в младите в ДПС и тяхното бъдеще

21:26 | 25 Октомври 2020 г.
Аз вярвам в тяхното бъдеще, защото знам, че ДПС изгражда личности! Това написа евродепутатът Илхан Кючюк, който е и председател на младеж...
Как се адаптираме към живота по време на пандемия
-22
21:07 | 25 Октомври 2020 г.

В САЩ създадоха диаграма с дейности, най-рискови з...

21:07 | 25 Октомври 2020 г.
В Съединените щати Тексаската медицинска асоциация създаде диаграма, която показва какви дейности ни изглагат на най-нисък и най-голям ри...

гледай на живо

26.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 06:30
  Патарински LIVE
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини