Прокуратурата предложи промени в НПК, съгласувани с механизмите на ЕК (ВИДЕО)

Експертните предложения са съобразени с основните констатации и препоръки на Независимия анализ на европейските прокурори

Сийка Милева
Източник: Канал 3

Сийка Милева

Редица изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които да доведат до облекчаване на наказателния процес предлагат от прокуратурата.
 
Сред множеството предложения е възможността да има вариант за образуване на дело с внасяне на опростен обвинителен акт. Това стана ясно от изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.
 
Милева даде примери с държави като Франция и Италия, както и други европейски страни членки на ЕС, където тази практика съществува.
 
Милева уточни, че всички промени в НПК са съгласувани с европейските прокурори, както и с механизма на ЕК в част съдебна власт. Вчера главният прокурор е изпратил и предложенията до Народното събрание, както и до Министерски съвет.
 
За обвинителните актове зам.-главният прокурор Красимира Филипова заяви, че така действащия НПК налага повтаряемост, което е излишно и наброяват стотици, дори хиляди страници, което усложнява процеса за изготвяне на обвинителните актове.
 
 
Така, за да се стигне до опростени обвинителни актове, нормите трябва да се опростят и да се говори само за признаците на престъплението и да се говори само за престъплението, от кого е извършено и какви са конкретните доказателства.
 
Говорителят на главния прокурор припомни, че още през месец юни по време на представянето в Народното събрание на Годишния доклад на Прокуратурата за 2019 година, главният прокурор на Република България Иван Гешев обяви, че Прокуратурата ще представи експертни предложения за ускоряване на наказателния процес чрез законодателни изменения.
 
В Експертния съвет участие взеха едни от най-изтъкнатите представители на академичните среди в областта на материалното и процесуалното право. На участниците бе възложено изготвянето на становища по доклада.
 
Прокуратурата поиска сравнително-правен анализ на процесуалното законодателство в България, Франция, Германия и Италия, който бе изготвен от експерт с богат международен опит в приложно-правните изследвания.
 
Експертните предложения са съобразени с основните констатации и препоръки на Независимия анализ на европейските прокурори от месец декември 2016 г., както и с ежегодните доклади на Европейската комисията по Механизма за сътрудничество и проверка. Същите са в унисон и с констатациите в Доклада на Комисията по новия европейски механизъм за върховенството на закона от 30.09.2020 г.
 
Говорителят на главният прокурор напомни, че през месец май тази година, предвид тревожния ръст на пътно – транспортните произшествия след употреба на алкохол и наркотици, главният прокурор сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт с експертно предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за престъпленията по транспорта.
 
"С него предложихме налагането на по-строги наказания за всеки, който си е позволил да управлява МПС след употребата на алкохол или наркотици и отнемане на превозното средство в полза на държавата, независимо от собствеността му", каза още прокурор Милева.  

 

Етикети: Сийка Милева
студенти, протест
18:31 | 22 Октомври 2020 г.

Студенти от различни университети на протест пред ...

18:31 | 22 Октомври 2020 г.
 Студенти от Софийския университет, УНСС, УАСГ и Техническия университет се събраха в 18 ч в знак на протест на стълбите пред Ректор...
Гърция блокира мигрантите на турската граница
-13
18:18 | 22 Октомври 2020 г.

Заловиха край Нови хан трафикант на мигранти

18:18 | 22 Октомври 2020 г.
Заловиха трафикант на мигранти край Нови хан, съобщават от прокуратурата. Мъжът, който е с „обременено съдебно минало”, е зад...
Патарински LIVE
17:59 | 22 Октомври 2020 г.

Красимир Богданов: Нека да няма отново КПП-та и по...

17:59 | 22 Октомври 2020 г.
"Хубаво е хората да се замислят колко тежко беше положението през пролетните месеци. Нека да няма отново КПП-та и по-тежки мерки&quo...
Патарински LIVE
17:43 | 22 Октомври 2020 г.

Спас Гърневски: Корнелия Нинова не е отговорила на...

17:43 | 22 Октомври 2020 г.
"Министърът на здравеопазването д-р Ангелов показа в Народното събрание, че напълно точно е избран за министър и то точно в това пол...
Цвета караянчева
17:06 | 22 Октомври 2020 г.

Цвета Караянчева покани наблюдатели от европейскит...

17:06 | 22 Октомври 2020 г.
Председателят на НС Цвета Караянчева покани европейските институции да изпратят наблюдатели, които да проследят всички етапи от протичане...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 1
16:54 | 22 Октомври 2020 г.

11 констативни протокола с предупреждение за отстр...

16:54 | 22 Октомври 2020 г.
Районна прокуратура – Благоевград, съвместно с Областна дирекция по безопасност на храните, е извършила проверки за спазване на про...

гледай на живо

22.10.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива