Дариткова: ГЕРБ ще защити Караянчева, БСП абдикира като опозиция в парламента (ВИДЕО)

Престъпно и некоректно е да се поставя под съмнение опасността от коронавирус, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ

Дариткова
Източник: Канал 3

Дариткова

"Новината, че броят на заразените расте трябва да ни прави по-отговорни, да сме обединени, за да се справим със здравната криза". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" д-р Даниела Дариткова, pредседател на ПП ГЕРБ и на Комисията по здравеопазване в НС.

"Коронавирусът почти постоянно присъства, не е  коректно да говорим за вълни. Може би заради климатичните условия и възстановяване на учебните занятия и неглижиране на мерките, се разпространява по-масово.  Държавата налага органичения, но ако личната отговорност не е налице, не можем да се справим с предизвикателството", смята тя.

"Вече сме по-често във затворени помещения, заради климатичните промени, но е важно, че сме по-подготвени за вируса. Лечебните ни заведения са подготвени.  За съжаление и много медицински персонал боледува, това създава кадрови дисбаланс. Заразата се предава не толкова в лечебните заведения, а във външната среда. Това е въздушно-капкова инфекция, смисълът на маската е да пази при говор, кихане и разпространение на слюнка", изрази мнение председателят на ПГ на ГЕРБ.
 
 
"Да пазим хората, които са уязвими – болните, възрастните, тези с множество заболявания. При всеки пациент коронавирусът се проявява по различен начин, аз бях с леки проявления, има и безсимптомни. Всеки един заразен е потенциално опасен за околните. Това е смисълът да отразяваме всеки един заразен и да го поставяме под карантина. Доверявайте се на лекарите, но и ги щадете", прикани Дариткова. 
 
 
"Важни са и областните съвети, трябва да е динамична комуникацията с Щаба и МЗ. Щабът не бива да бъде закриван, той координира действията на национално ниво.  Недобра практика е да се поставя под съмнение опасността от коронавирус, говоренето трябва да бъде съпроводена с отговорност. Престъпно и некоректно е всяко такова говорене. Изключителен проблем е политизирането на темата с коронавируса. Надявам се средствата за здравеопазване са повече", коментира тя.
 
"Категорично ГЕРБ ще защити Цвета Караянчева, забавно е, че БСП след 3 г. са решили, че тя е нарушила Конституцията. Зам.-председателите на НС, излъчени от БСП и ДПС, от месеци не участват в управлението на НС, това не е ли против Конституцията? Искането да бъде изслушан обикновено постъпва от БСП, но исканията им не касаят пряко задълженията на премиера. Когато сме отхвърлили това искане, не са постъпвали възражения. БСП не участва в заседанията последните 3 месеца и абдикира, поставяйки парламента само в присъствието на управляващата опозиция. Отговорността е на Корнелия Нинова", сподели д-р Дариткова. 
 
"Премиерът идва в НС когато има конкретен повод. Ако искат да изслушват премиера, трябва да направят конкретно запитване. Те не защитават собствените си предложения. Ако се регистрират утре ще докажат, че искат да се стигне до парламентарна криза", допълни тя.
 
"Според решението на КС за Комисията за Конституцията ще видим какво ще предприемем, ако се наложи ще редактираме проекта за Комисията. Хвърлянето на банкноти по Гешев на изслушването на главния прокурор тя определи, като семпло и пошло представление на един протестиращ. На редовни парламентарни избори избирателите с активно участие трябва да определят управляващите", завърши Дариткова.
 
Цялото интервю можете да проследите във видеото.

Екатерина Захариева
22:04 | 29 Октомври 2020 г.

Екатерина Захариева: България има достойно място в...

22:04 | 29 Октомври 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева председателства първото заседание на Междуведомствената координационна гр...
Бойко Борисов
22:00 | 29 Октомври 2020 г.

Премиерът Борисов: Настоявах за единни бързи тесто...

22:00 | 29 Октомври 2020 г.
Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет по въпросите на COVID-1...
полиция, Германия, полицаи
21:48 | 29 Октомври 2020 г.

Автомобил гази пешеходци в Германия

21:48 | 29 Октомври 2020 г.
Шофьор на автомобил се е врязал днес следобед в група хора, съобщи „Билд”.   Според информация на изданието е з...
Ивайло Чочев
21:43 | 29 Октомври 2020 г.

Балъков разкри пред Канал 3 какво се случва с Ивай...

21:43 | 29 Октомври 2020 г.
Главният мениджър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков очаква мачът срещу Черно море от 11-ив кръг на Първа лига да бъде изключително труден. В ...
защитни костюми, инфекционисти, лекари, ВМА
21:06 | 29 Октомври 2020 г.

Лекарите отново призовават за спазване на мерките

21:06 | 29 Октомври 2020 г.
В 20.00 ч. лекари и медицински сестри излязоха пред спешните отделения на големите столични болници с пореден призив стриктно да бъдат сп...
\
21:00 | 29 Октомври 2020 г.

Юлияна Антонова: В Япония няма задължителна мярка,...

21:00 | 29 Октомври 2020 г.
"В Япония няма задължителна мярка, а превантивна мярка, тя се казва веднъж и не се повтаря. Рисковата група в страната са младите хо...

гледай на живо

30.10.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 06:30
  Патарински LIVE
 • 07:00
  Всяка сутрин