Осем породи кучета, за които сигурно не сте й чували

куче
Източник: pixabay.com

куче

Списание „Hola“ представя осем породи почти непознати кучета, някои от които е истински късмет да срещнеш и са категоризирани като световно културно наследство, а други имат….по шест пръста на лапите.
 
1. Тай риджбек или тайландско хохлато куче
 
От тайландски произход тази порода кучета е отглеждана за лов. Това е много стара и малко известна порода кучета. Въпреки това, точно поради особената си физика и жизненоважния си характер, кучето с тайландско гребене придобива все по-голяма популярност и много от семействата го избират за домашен любимец, тъй като е добър спътник, любвеобилен и сдобро здраве.
 
2. Лундерхаунд
 
Вероятно никога не сте чували за това куче от норвежки произход. То, обаче е една от най-старите породи, а също и от най-странните. На краката си има шест пръста! Норвежките лундхаунди са били използвани за лов на вид птици, открити край бреговете на Норвегия. Благодарение на тази мисия те развиват умения за катерене по отвесни скали. Това може да е причината те да имат шест пръста вместо пет.
 
3. Асауак
 
Това е вид хрътка и като хрътка тези кучета са пъргави, страхотни бегачи и отлични ловци. Това обаче не е единствената функция на тази порода кучета - използват се и за защита на номадите в Сахел, в Африка. Поради това е лоялно, вярно куче, добър защитникщ, макар и резервирано и отдалечено от непознати.
 
4. Муди
 
Това е унгарско овчарско куче, но със сигурност никога не сте го виждали. Любопитството на тази порода е опашката й – къса, сякаш отрязана по рождение. Това е силно и пъргаво животно и много привързано към семейството. Отдаден на собственика си, той обича да се подчинява и обучението му е лесно. Разбира се, трябва да спортувате много, защото енергийното им ниво е високо. В противен случай може да развие поведенчески проблеми.
 
5. Оттерхаунд
 
Днес това е рядко куче и всъщност защитена порода поради малкото останали екземпляри. Отглеждан за лов във водата, по същество е чудесен плувец, въпреки че също обича да дреме на сушата. Темпераментът му е много балансиран, приятелски настроен и е идеален за живот с деца.
 
6. Перуански виринго
 
Това е друга от най-малко известните породи в света, въпреки че е високо ценено животно в страната на произход, Перу. Всъщност,породата е призната за културно наследство на Перу. Липсата на козина е най-забележителната му черта. Перуанските виринго са животни, отглеждани като домашни любимци. Техният характер е много благ и са отлични компаньони на децата.
 
 
7. Лагото романьоло
 
Може да ви напомня за водно куче и то е, но италианско. Първоначално от Емилия-Романя, регион, разположен в Северна Италия, основната функция на тази порода е да намира трюфели, така че ако обичате този деликатес, това е вашата порода. Лагото обаче са се превърнали в „домашни“ кучета, поради уравновесения си характер, интелигентност и всестранни умения.
 
8. Шведски валхаунд
 
Произхождаща от Швеция, това е порода кучета, принадлежаща към шпицовете и много подобна на Корги, породата кучета, отглеждана от Елизабет II, кралица на Англия. Това е малко известен тип куче и от него има ограничен брой. Всъщност, почти е изчезнал вид. Няколкото останали са високо оценени от собствениците си, тъй като е много привързано към стопаните си и отлично куче-компаньон. 
Етикети: кучета , породи
Ваксина
21:57 | 20 Октомври 2020 г.

Обявиха цената на ваксините срещу COVID-19 за ЕС

21:57 | 20 Октомври 2020 г.
Европейският съюз (ЕС) обяви единната си политика за справяне с коронавируса, като вече договори доставянето ѝ с някои производители. Исп...
Ивица Дачич
21:40 | 20 Октомври 2020 г.

Сърбия с коалиционно правителство, Дачич – новият ...

21:40 | 20 Октомври 2020 г.
Следващото сръбско правителство ще бъде коалиционно правителство със СПС на Ивица Дачич и СПАС на Александър Шапич и с ограничен срок от ...
Земетресение
21:31 | 20 Октомври 2020 г.

Силно земетресение в Исландия спря заседание на па...

21:31 | 20 Октомври 2020 г.
Исландската столица Рейкявик беше разтърсена от земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер, принуждавайки парламента да спре за кратко заседан...
Марио Манджукич
21:27 | 20 Октомври 2020 г.

Кои са най-класните свободни агенти в света на фут...

21:27 | 20 Октомври 2020 г.
Светът на футбола е толкова изпъстрен с нестандартни ситуации. Това е и причината милиарди по целия свят да го следят с интерес. Всеки де...
Проф. Кирил Топалов
21:00 | 20 Октомври 2020 г.

Проф. Топалов: Ако РС Македония влезе в ЕС в тази ...

21:00 | 20 Октомври 2020 г.
Република Северна Македония продължава с упорството в преговорите по историческите въпроси, касаещи членството на страната в Европейския ...
Google
21:00 | 20 Октомври 2020 г.

Вашингтон заведе дело срещу Google

21:00 | 20 Октомври 2020 г.
Една от най-големите технологични компании в света - Google, попадна под ударите на американското законодателство, след като Американскот...

гледай на живо

21.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо