Борисов: В ЕС трябва да си помагаме здравните системи да удържат, всяко затваряне на икономиките ще е фатално

Българският премиер приветства Ек за единния медицински протокол и единен стил на действие в ЕС в условията на пандемията от COVID-19

Бойко Борисов
Източник: Бойко Борисов/Facebook

Бойко Борисов

"В тези тежки времена по време на пандемия, трудните преговори около Брекзит, напрежение в регионите около нас, ЕС трябва да остане сплотен.
 
Изправени сме пред много предизвикателства, но ние от ЕНП имаме нужните опит, воля и сили и ще намерим решения в полза на европейските граждани". Това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук преди началото на заседанието на Европейския съвет.
 
 
Борисов посочва, че с колегите от ЕНП обсъждат актуалните теми преди заседанието.
 
"В ЕС трябва да си помагаме здравните системи да удържат, защото всяко затваряне на икономиките ще е фатално". Това обяви премиерът Бойко Борисов пред началото на двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел.
 
"Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища", заяви той.
 
"Надявам се да да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС. Времето е много малко, а всичко което се разберем трябва да мине през ратификация на националните парламенти. Приветствам, че ЕК работим усилено за единен медицински протокол. Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде справедливо и прозрачно за всички", каза Борисов.
 
Министър-председателят постави и въпроса за Зелена сделка. "Ние подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени и опазването на околната среда. Но в същото време искаме ЕК да намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната им част от енергетиката е на въглищата", заяви Борисов.
 
Преди Европейския съвет той се срещна с лидерите на ЕНП.
 
Българският премиер изтъкна, че разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г. "Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван", отбеляза Бойко Борисов, цитиран от правителственият пресцентър.
 
В този контекст той разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен българските експерти, които работят по темата, максимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в такъв режим на скорошно затваряне на мощности.
 
"Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето след 5, 10, 15 години на мините, на топлоелектрическите централи", подчерта премиерът. Той добави, че досега обаче е получавал само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно.
 
Българският премиер обърна внимание и на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, които ще бъдат обсъдени днес на заседанието на Европейския съвет.
 
"Брекзит, който както винаги съм казвал, върви много трудно вече няколко години. Надявам се да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС", категоричен бе Борисов. Той подчерта, че остава малко време, в което трябва да се постигне споразумение за оттеглянето на Великобритания.
 
"Всичко, което се разберем, трябва да мине и през ратификация на национални парламенти, а това вече, особено по Коледа и Нова година, в този пик на коронавируса – ще става все по-трудно", добави министър-председателят.
 
Българският премиер приветства Европейската комисия, която много усилено работи по създаването на единен медицински протокол и единен стил на действие в ЕС в условията на пандемията от COVID-19.
 
"Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде прозрачно и справедливо, да подпомагаме медицинските системи да удържат, тъй като всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално", каза още премиерът Борисов. 

Етикети: ЕНП , Бойко Борисов
Григор Димитров
13:46 | 23 Октомври 2020 г.

Гришо се класира на полуфинала в Антверп без да из...

13:46 | 23 Октомври 2020 г.
Григор Димитров се класира за 1/2-финалите на тенис-турнира в Антверп без да е изиграл и гейм до момента, след като съперникът му - Милош...
ресторант
13:45 | 23 Октомври 2020 г.

Полша затваря кафенетата, баровете и ресторантите

13:45 | 23 Октомври 2020 г.
Правителството на Полша реши да въведе нови ограничения в помощ на битката срещу разпространението на коронавируса. Ресторантите, баровет...
13:31 | 23 Октомври 2020 г.

Задържаха шестима нелегални мигранти на АМ "Тракия...

13:31 | 23 Октомври 2020 г.
Шестима нелегално пребиваващи на територията на страната ни чужденци са задържани на автомагистрала "Тракия" от пазарджишката п...
Екатерина Захариева и Мейлинда Брегу
13:29 | 23 Октомври 2020 г.

Захариева потвърди подкрепата към Западните Балкан...

13:29 | 23 Октомври 2020 г.
Външният министър Екатерина Захариева проведе официална среща с генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество (СРС) Мейлинда...
Васил Божков
13:28 | 23 Октомври 2020 г.

Адвокат на Васил Божков излезе от ареста заради за...

13:28 | 23 Октомври 2020 г.
Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с...
дете, мече
13:16 | 23 Октомври 2020 г.

Арестуваха 44 австралийци за производство на матер...

13:16 | 23 Октомври 2020 г.
Австралийската полиция арестува 44 мъже от цялата страна по подозрение, че притежават и произвеждат материали, свързани с малтретиране на...

гледай на живо

23.10.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини