COVID-19 стимулира доносничеството в Германия

Властите в Есен създадоха специална платформа за докладване

COVID-19
Източник: Канал 3

COVID-19

"Този доноснически портал определено е противозаконен и на часа трябва да се изтрие”, пише в своя профил във Facebook заместник-председателят на Бундестага Волфганг Кубики от либералната Свободна демократическа партия. Несъгласие с формуляра изразява и експертът на Зелените по дигиталните въпроси Дитер Янечек:
 
"Админстрацията не бива да публикува формуляри, с които окуражава гражданите да доносничат срещу други граждани. Това внася разкол в обществото”. Янечек направи това изявление през булевардния вестник "Билд”, който публикува статия за портала и предизвиканите от него реакции. 
 
 
От статията германците научиха за онлайн формуляра, публикуван в мрежата от общинските власти в Есен. Заглавието му гласи: "Докладвайте за нарушения срещу Разпоредбата за защита срещу коронавируса ("Разпоредба за защита срещу нови заразявания с коронавируса SARS-CoV-2”).
 
В него трябва да се нанесат мястото, датата и часът на нарушението, например - неспазване на задължението да се носи маска на определените места или пък организирането на неразрешени събирания на много хора. Гражданите могат да качват и фотографии, илюстриращи нарушенията. Попълващите формуляра могат да разкрият личните си данни, но имат право и да останат анонимни.
 
Либералният политик и заместник-председател на парламента Волфганг Кубики гневно пише, че това постъпка като като в Китай. Той добавя, че в паметта му се пробуждат спомени от най-страшни времена, когато чете за официалните призиви към гражданите да доносничат и да публикуват дори снимки.
 
Според Кубики, по този начин в обществото се насаждат страх и недоверие. "Остава само "кварталният отговорник” да получава и процент от наложениете глоби", иронично пише Кубики, препращайки към доносническата практика в бившата ГДР.
 
Общинските власти в Есен обаче упорито защитават формуляра си. Според тях, той помага за "канализирането на информацията, която иначе постъпва в Службата по обществения ред по телефона или по електронната поща”.
 
В Twitter общинарите пишат още: "Нито за миг не сме правили реклама на формуляра, не сме и призовавали гражданите да докладват за нарушения”. Кристиян Кромберг, който завежда Службата по обществения ред в Есен, е заявил пред телевизионния канал RTL, че общинските власти по никакъв начин не желаят да насърчават доносничеството.
 
"Но когато гражданинът има необходимост да сигнализира пред община Есен за съответно нарушаване на обществения ред, ние сме длъжни да осигурим необходимата структура и правна сигурност”, посочва още той.
Синя луна
21:49 | 28 Октомври 2020 г.

На 31 октомври ще наблюдаваме „Синя луна"

21:49 | 28 Октомври 2020 г.
Всъщност не е синя. Това е пълнолуние, както всяко друго, цветът, който се вижда при повечето пълнолуния: бледосиво, млечно бяло или среб...
Борисов: След 2 дни България и Сърбия подписват меморандум за цените на роуминга
21:39 | 28 Октомври 2020 г.

Бойко Борисов поздрави Ана Бърнабич за преизбиране...

21:39 | 28 Октомври 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов поздрави Ана Бърнабич за преизбирането й на поста министър-председател на Република Сърбия, научихме от пресцентъ...
Флашмоб на болниците с призив за дисциплина по време на пандемията
21:36 | 28 Октомври 2020 г.

Медиците с втори флашмоб, призовавайки за спазване...

21:36 | 28 Октомври 2020 г.
Във втора поредна вечер медиците от някои от големите болници в страната излязоха на флашмоб с призив за спазване на противоепидемичните ...
21:06 | 28 Октомври 2020 г.

Домашно кино: Пуснаха първи трейлър на биографични...

21:06 | 28 Октомври 2020 г.
Дейвид Боуи е една от най-големите звезди в историята на рок музиката и несъмнено биографичен филм за живота му би трябвало да привлече м...
Д-р Нигер Джафер
21:00 | 28 Октомври 2020 г.

Д-р Джафер: Директорът на РЗИ-София падна жертва н...

21:00 | 28 Октомври 2020 г.
Зам.-председателят на Народното събрание - д-р Нигер Джафер, разкритикува междуинституционалната война между министър-председателя и през...
Мъгла
20:34 | 28 Октомври 2020 г.

Проучване установи на какво се дължи запрашаването...

20:34 | 28 Октомври 2020 г.
Почва и прах са основните замърсители на въздуха в София. Данните са от научно изследване за определяне на източниците на замърсяване с ф...

гледай на живо

29.10.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо