Депутатите одобриха доклада на Гешев за свършеното от началото на мандата

Управляващото мнозинство подкрепи констатациите в доклада, както и няколко депутати от ДПС

Гешев
Източник: БГНЕС

Гешев

Парламентът одобри доклада на главния прокурор Иван Гешев за свършеното от държавното обвинение от началото на неговия мандат.
 
След дълги дебати документът подкрепиха 117 народни представители, 61 бяха "против" и 1 глас "въздържал се".
 
С две дълги едночасови изказвания главният прокурор Иван Гешев представи акцентите от доклада и отговаряше на въпроси, свързани с наказателното правораздаване.
 
Очаквано, както направи и при вчерашното си изслушване в Комисията по правни въпроси, обвинител номер едно наблегна на положителните резултати в областта на противодействие с битовата престъпност, телефонните измами и корупцията по висшите етажи на властта.
 
След обилните статистически данни за спада в кражбите от жилища и на коли, както и на грабежите, Иван Гешев попита депутатите: "В кой предишен период е свършено повече"?
 
Във връзка с разследванията на властимащи той отбеляза: "Прокуратурата не съобразява действията си с политическите последици", пояснявайки, че се разследват всички, за които има данни за престъпление, без значение от поста, в който заемат. Той се позова и на европейски изследвания, чиито данни отреждат на страната ни по-скоро средно, а не водещо място по проблеми с корупцията.
 
 
Главният прокурор даде информация и по някои дела и досъдебни производства, без обаче да навлиза в конкретика. Сред тях бяха обвиняемият бизнесмен Васил Божков и неговата колекция от антики, случаят с влизането на разследващи с президентството и други.
 
Като конкретен въпрос пред него опозицията от БСП повдигна делото КТБ и постави питане за кредитите от банката, получени от фирми, близки до депутата. "Предмет на разследване по това дело не са кредитополучателите", отговори от своя страна Гешев, който допълни, че да получиш кредит не е престъпление.
 
В рамките на дебата бе засегната и темата за фигурата на главния прокурор, както и неговата недосегаемост. Според Иван Гешев като ръководител на държавното обвинение той няма повече правомощия от някои други свои колеги в западна Европа.
 
"Митът за недосегаемия главен прокурор е политически", посочи той от трибуната на Народното събрание.
 
Управляващото мнозинство подкрепи констатациите в доклада, както и няколко депутати от ДПС, но опозицията от БСП изсипа множество остри критики срещу него и автора му.
 
Нямам право да искам оставки, защото това нарушава принципа на разделението на властите.
 
"Ние искаме вашата оставка и няма да подкрепим доклада", обърна си към главния прокурор лидерът на левицата Корнелия Нинова. Според нея съдържанието на отчета има единствено суха статистика, но не отговаря на истински важните за българското общество въпроси. "Не са ли готови експертизите на записите и снимките на чекмеджето с парите, които обявихте още преди месеци, че правите? Колко време е необходимо, за да отговорите на българското общество автентични ли са снимките от спалнята от премиера? Автентични ли са парите в чекмеджето? Автентичен ли е гласът в онези записи, в които има данни за престъпление?" – настоя за отговор Нинова.
 
По време на изложението си Иван Гешев пък потвърди, че проверките, свързани с премиера, са 3 на брой. Вече стана ясно и че Борисов е дал обяснения по тях. Те са свързани с информация за имот в държава от ЕС (Испания), с изтеклите записи с глас, наподобяващ неговия, както и със снимките на спалнята му в държавната резиденция в "Бояна". 
Лало Кирилов
17:53 | 20 Октомври 2020 г.

Лало Кирилов: Очаквам още социалисти да напускат н...

17:53 | 20 Октомври 2020 г.
Групата на социалистите продължава да се смалява, след като преди няколко седмици от парламентарната група напуснаха няколко депутати, ср...
Наркотици - Бургас 1
17:44 | 20 Октомври 2020 г.

Удариха наркоразпространението в Пловдивско, трима...

17:44 | 20 Октомври 2020 г.
В хода на операция срещу наркоразпространението служители на отдел "Криминална полиция", специализирани полицейски сили и "...
Ето на кои зодии месец април ще донесе късмет и на кои хем любов, хем пари - пълен хороскоп за всички зодии
17:32 | 20 Октомври 2020 г.

Kоя е най-лошата черта в характера на всяка зодия?

17:32 | 20 Октомври 2020 г.
Замисляли ли сте се върху тъмната страна на хората и как тяхната зодия може да определи какви грозни черти притежават те?   ...
108 години от основаването на ВВС на България 15
17:31 | 20 Октомври 2020 г.

Президентството отрече Радев да е контактен на зар...

17:31 | 20 Октомври 2020 г.
В отговор на отправени въпроси от страна на медиите, Прессекретариатът на Президентството предостави следната информация:   ...
ПЪЛЕН АБСУРД! Новите патрулки НЯМА да снимат за ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ - ВИЖТЕ ЗАЩО
17:21 | 20 Октомври 2020 г.

Задържаха още двама, от групата на Мето и Трайчо з...

17:21 | 20 Октомври 2020 г.
Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определените от първата съдебна инстанция мерки за неотклонение "Задържане под с...
17:07 | 20 Октомври 2020 г.

Маските стават задължителни и на открито от четвър...

17:07 | 20 Октомври 2020 г.
Маските стават задължителни и на открито от четвъртък. Това стана ясно след заседание на експертните съвети и здравния министър проф. Кос...

гледай на живо

20.10.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини