Психолози от Германия и швейцарски вирусолог съветват как можем да избегнем COVID-19

През следващата година, според различни прогнози, светът вече ще разполага с ваксина срещу коронавирус

коронавирус
Източник: Pixabay

коронавирус

Психолози от Германия и швейцарки вирусолог съветват как можем да избегнем заболяването COVID-19 и да се спасим от стреса и страха.

През следващата година, според различни прогнози, светът вече ще разполага с ваксина срещу коронавирус, която ще е преминала всички необходими етапи на клинични изпитания. Освен това е възможно и да не е само една, пише „Дойче веле”.

Лошата новина на този фон е, че дотогава ще трябва да живеем в условия на ограничения заради разпространението на вируса SARS-CoV-2 и постоянно да бъдем нащрек, за да не се заразим.

Какво да правим със страха?

Сега, когато започна втората вълна на пандемията, се засилва не само страхът, че може да се разболеем, но и че може да се повтори ситуацията с пълното заключване. Това по някакъв начин се отразява на поведението ни, твърдят психолози. Подложени сме на стрес, причинен от безпокойството дали ще се справим с тази ситуация. Едни ще се опитат да се отърват от стреса и страха, като се опитат да вземат нещата в свои ръце и да осигурят себе си и семействата си по всякакъв начин, включително и като се запасят с продукти, а други ще започнат да подценяват или напълно да отричат опасността.

Експертите съветват хората, които изпитват страх, колкото може по-често да фокусират вниманието си върху това, което засилва чувството им за сигурност. Например, важно е да се мисли, че спазването на хигиенните изисквания и социалната дистанция помагат да не се заразим. Това не означава човек да се изолира напълно от заобикалящия го свят, тъй като това може да доведе до страх от излизане от къщи. Трябва да се гледа трезво на ситуацията, като се осъзнават рисковете и се реагира адекватно на опасността.

Ако ограниченията ви дразнят

Много хора смятат, че действащите ограничения в социалния ни живот са прекалено строги. Тези нови за нас правила ограничават правото ни на придвижване, засягат личния живот и дори оказват влияние върху външния ни вид като нарушават представите ни за самите нас като за свободна и независима личност. А една от основните ни потребности е да се чувстваме именно такива, подчертават психолозите.

Още новини от България и света четете тук

Затова когато в условията на социални ограничения се появи остра нужда да изявим себе си, това обикновено се проявява в ексцентрично поведение. Едни протестират силно срещу действащите правила, други провокират околните и изискват да им се обърне внимание, а трети пък не протестират явно, но не възприемат ситуацията сериозно и отхвърлят опасността.

Учените свързват това със защитния механизъм на психиката ни, който е отслабнал след първата вълна на пандемията.

Преживяхме заключване, остра криза, забрана за социални контакти. След това настъпи подобряване на ситуацията, но това време беше недостатъчно, за да си починем пълноценно и да съберем сили. А това е свързано с невъзможността да контролираме ситуацията и да планираме бъдещето си. Безгрижното лято беше само психологическа илюзия, но сега ситуацията отново става сериозна, предупреждават експертите.

Те съветват преди всичко да се осмисли ситуацията и да не се поддаваме на паника. В случая е най-подходящо да се придържаме към правилото, че ако не можем да променим ситуацията, трябва да променим отношението си към нея.

Психолозите препоръчват да не се отказваме напълно от навиците си и начина си на живот.

Ограниченията, свързани с пандемията, засягат преди всичко социалните ни контакти. Това не означава да спрем изцяло да се срещаме с приятели, защото ни е страх, че може да се заразим. Но вместо да седим вкъщи или в заведения, където се събират много хора и проветрението не е добро, по-добре да излезем на разходка в парка или гората. Тази разходка е подходяща и за децата, за които чистият въздух и движението ще бъдат единствено от полза.

Ако все пак е необходима да се срещнете у дома, нека това да бъде в тесен кръг. И ако времето позволява, нека е на балкона или в градината, или в краен случай помещението трябва да бъде добре проветрено.

Вирусолозите препоръчват да се избягват места, на които се събират много хора и се налага да се разговаря на висок глас, тъй като рискът от заразяване с коронавирус е висок.

Изключително важно е по време на пандемията да мислим за себе си и за своето здраве. Това е ситуация, при която егоизмът в разумни граници е дори полезен. Важно е да наблюдаваме внимателно за проява на симптоми, преди всичко за кашлица, възпалено гърло, загуба на вкус и обоняние, повишена температура и проблеми с дишането.

Профилактиката е нещо, което не трябва да се забравя. За да поддържаме добър имунитет, специалистите препоръчват движение на чист въздух и спортуване, но на открито, а не във фитнес залите.

Независимо дали ни харесва или не, за защитата от инфекции отговаряме ние самите. Затова си струва да се откажем за кратко от обичайните си занимания, за да се върнем към тях с още по-голямо удоволствие, след като отмине вирусната заплаха.

20:56 | 29 Ноември 2020 г.

3000 снегорина чакат първия сняг по магистралите

20:56 | 29 Ноември 2020 г.
В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини-снегорини, техника за ...
20:39 | 29 Ноември 2020 г.

От 30 ноември започва кандидатстването за помощта ...

20:39 | 29 Ноември 2020 г.
За да се справи с икономическата криза, държавата вече предприе нови мерки! През седмицата бяха променени правилата, по които фирми могат...
20:26 | 29 Ноември 2020 г.

Четирима убити, десетки ранени при бунт в затвор в...

20:26 | 29 Ноември 2020 г.
Охранителите откриха огън в неделя, за да овладеят бунт в затвор близо до столицата на Шри Ланка, при което най-малко четирима затвор...
Диего Марадона
20:25 | 29 Ноември 2020 г.

Лекарят на Диего Марадона ще бъде разследван за не...

20:25 | 29 Ноември 2020 г.
Лекарят на Диего Марадона ще бъде разследван за непредумишлено убийство, съобщи информационна агенция Телам, цитирана от БГНЕС. Още н...
Бебета
20:10 | 29 Ноември 2020 г.

Родители на деца с хематологични заболявания искат...

20:10 | 29 Ноември 2020 г.
Ръководството на софийската болница “Царица Йоана“, по-известна като ИСУЛ, е взело решение новооткритото COVID-отделение в сг...
Медицинска сестра
19:56 | 29 Ноември 2020 г.

Административна грешка е причината за неизплатенит...

19:56 | 29 Ноември 2020 г.
Започна спешна проверка на казуса със заплатите на медицинските сестри в Поморие.   Оказа се, че причината за неизплатените...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Другото лице