Психотерапевт: Децата са огледало на това, което не е наред в семейството (ВИДЕО)

Проблем или каприз е злоядството при децата? Как да им помогнем?

Любомира Манчева
Източник: Канал 3

Проблем или каприз е злоядството при децата? Как да помогнем на малчуганите да се хранят с желание? Психотерапевтът Любомира Манчева със съвети към родителите в предаването "Социална мрежа".
 
"До 35 % от децата в нормалното си развитие могат да имат прояви на злоядство. Много често родител казва, че детето яде селективно, малко или недостатъчно. Понякога се налага да се прави театър, за да се нахрани детето", започна тя.
 
"Детето остава на масата и след като всички са станали. Причините са много, има медицински и психологически. Липса на внимание може да е една от тях. То може да иска да се внедри в конкретна група сред своите връстници. Може и да преживява нещо, а храната да е начин да се справя", обясни специалистът. И добави:
 
 
"Това обаче може да доведе до хранително разстройство. Има и деца, които нямат изградено хранително поведение, те имат неработещи хранителни модели от семейството".
 
 
Родителите имат главната роля, какво те правят е много важно за това как детето ще се справи. Те могат видно да се наслаждават на храната, да имат и на ум как се отнасят към тези ситуации, родителите може да се ядосат, да са нетърпеливи, да изискват, храната да бъде използвана като награда или наказание, може да обърка детето. Те трябва да се опитат да чуят, да приемат ситуацията на детето", сподели тя.
 
"Няма определена възраст за злоядството, в зряла възраст също може да продължава по психологически причини. Капризността е свързана с претенцията, детето не прави разлика между потребност и желание.  Злоядството не може да бъде изконтролирано съзнателно, това е процес, който детето не може да управлява без своите родители", заяви Манчева. 
 
"Родителят не бива да бъде авторитарен, но и не бива да се води по настроението на детето. Те са тези, които управляват, детето да бъде овластено, защото то не може да прецени", допълни гостът. 
 
"Родителят може да обясни на детето, че поради основателни причини нещо се случва. Между храненията няма други хранения, детето да знае кога се яде и кога се сяда на масата, когато има обяснение, става лесно. Недохранването е симптом. Децата сигнализират, че нещо не е наред чрез поведението си, рядко идват и обясняват. Може да има и криза между майката и бащата, децата са огледало на това, което не е наред", коментира експертът.
 
"Детето може да реши да хапне заради някой от родителите си или заради някаква история, Баба Яга ще дойде и ще го вземе, или че няма да порасне, това е емоционална фиксация, може да даде негативни отражения в бъдеще", изрази мнение психотерапевтът.
 
"Може да се доведе до анорексия, хиперфагия, всичко е на емоционална основа. Сърдечната връзка с детето не дава възможности да се пропусне нещо, така родителят няма как да не разбере, че нещо не е наред. Трябва да се създаде пространство на заедност, храната да бъде просто фон на разговора", разясни тя.
 
"Понякога самите родители имат фиксация, история със собственото си хранене, прекаляване, диети или представяне на храните като лоши и добри. Това ако бъде чуто в крайност от децата, могат да бъдат разколебани. Детето винаги подражава на родителите. Злоядството обаче не бива да бъде и централна тема и да става драматично", завърши Любомира Манчева.
 
 

Офанзива с Любо Огнянов на 24.10.2020
12:02 | 02 Декември 2020 г.

България ще разполага с 804 млн. лева от инструмен...

12:02 | 02 Декември 2020 г.
Пред следващата година България ще разполага с 804 млн. лева от инструмента REACT-EU за справяне с последиците от пандемията. Това е заяв...
бутилки минерална вода
11:55 | 02 Декември 2020 г.

Митничари иззеха 190 л 46-градусова ракия в туби з...

11:55 | 02 Декември 2020 г.
Митнически служители задържаха 190 литра ракия в туби за минерална вода, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". &nbs...
Латвия
11:40 | 02 Декември 2020 г.

Латвия удължи извънредното положение до 11 януари

11:40 | 02 Декември 2020 г.
Извънредното положение, въведено в Латвия във връзка с пандемията, е удължено до 11 януари. Решението е взето на съвместно заседание на п...
11:31 | 02 Декември 2020 г.

В САЩ ваксинират първо медиците и хората в социалн...

11:31 | 02 Декември 2020 г.
Здравните работници и живеещите в социални домове възрастни хора трябва да имат приоритет в първата фаза на ваксинациите срещу коронавиру...
11:26 | 02 Декември 2020 г.

Борисов: Днес пристигат 300 000 дози нискомолекуля...

11:26 | 02 Декември 2020 г.
Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазва...
операция
11:15 | 02 Декември 2020 г.

Първата в света успешна трансплантация на орган от...

11:15 | 02 Декември 2020 г.
Хирурзи от университетската болница в Льовен извършиха първата в света успешна трансплантация на бял дроб от пациент, който се е възстано...

гледай на живо

02.12.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини