Ивайло Калфин: При нас приоритетите са инфраструктура, не образованието и здравеопазването (ВИДЕО)

Обясним е големият дефицит в бюджета за следващата година, няма да е само в България

Денят на живо с Наделина Анева
Източник: Канал 3

Денят на живо с Наделина Анева

„Обясним е големият дефицит в бюджета за следващата година, няма да е само в България, но не е обясним от гледна точка на това, което се случваше до септември, когато малко се харчеше и има излишък, сякаш се предвижда, че в последните месеци на годината ще се харчи много и ще има дефицит”, това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Ивайло Калфин, бивш министър на външните работи и на труда и социалната политика.
 
"Трябва да се помага там, където ще бъде подпомогната икономиката като цяло. В Германия помагат на даден отрасъл, който ще подпомогне друг, той следващ, за да се задвижи цялата икономика, не виждам подобно нещо да се прави в България", добави още той.
 
"Парите имат различна стойност за различните хора, това трябва да се има предвид, когато се дават пари.
Давайки една и съща сума на хората, отнемаш основната логика на един модел, даването на калпак не помага", коментира бившият социален министър ситуацията с пенсиите.
 
За него основното е преизчисляване на пенсиите, което би струвало около 1 милиард.
Калфин напомни, че осигуровката не е данък, а е отложен доход, това са пари на този, който е платил осигуровката, които ще взема по-късно.
 
"ГЕРБ ще направят всички усилия да управляват отново или най-малко от тях и да зависи управлението възможно най-дълго", каза Ивайло Калфин относно предизборната ситуация у нас
.
"Трябва максимално бързо да се направи правителство. Виждам много дефекти в бюджета, не си личи, с какво точно иска да се заеме правителсвото", заяви гостът за бюджета.
 
"Винаги за социална политика отиват около 30-36 процента, това е от десетелетия. При нас приоритетите са инфраструктура, не образованието и здравеопазването. Трябва да търсим качествено образование и качествено здравеопазване", категоричен е Калфин.
 
"Има недоволства срещу това, което прави ГЕРБ, но аз не виждам нищо от другата страна, това включва и БСП, няма алтернатива", коментира и ситуацията в БСП бившият й член. 
 
"Интересното е, че  заразата COVID-19 ускорява процесите в икономиката. Ако искаме да се справим с технолигиите, бюджетите трябва да обърнат внимание на образованието и здравеопазването", убеден е Калфин.
 
"Срамно е да се говори за ситуацията, която се получи между президента Радев и премиера Борисов.
Недопустимо е правителството да прави напук на президента за сметка на държавата България.
Но ако президентът е имал информация, че е бил контактен, би трябвало да се изолира и да не заминава за Естония", коментира бившия вицепремиер последния сблъсък между правителството и президентството.
 
 
Относно резолюцията за България, която беше гласувана в ЕП, Ивайло Калфин смята, че е много неприятна за страната и още дълго време ще се използва срещу държавата.
 

Етикети: Денят на живо
Кирил Домусчиев
12:11 | 03 Декември 2020 г.

Бизнесът с писмо до премиера за процедурата за пре...

12:11 | 03 Декември 2020 г.
Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българ...
катастрофа, София, патрулка
11:57 | 03 Декември 2020 г.

Полицай загина, след като пиян се заби в патрулка

11:57 | 03 Декември 2020 г.
На 2 декември, около 20.45 часа, е получен сигнал за настъпило пътно произшествие без пострадали на път ІІІ-556, между селата Радево и Со...
АМ Тракия
11:50 | 03 Декември 2020 г.

Горя ТИР на АМ “Тракия“

11:50 | 03 Декември 2020 г.
Движението при 21-ви километър на магистрала "Тракия", в посока Пловдив се осъществява само в изпреварващата лента. Приината е ...
парламент
11:36 | 03 Декември 2020 г.

За пореден път отказаха на опозицията изслушване н...

11:36 | 03 Декември 2020 г.
Вчера опозицията искаше да чуе министър-председателят Бойко Борисов по въпроса за възможната водна криза в Бургас, днес от БСП поискаха т...
11:35 | 03 Декември 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Говорят про...

11:35 | 03 Декември 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   КОВИД В АТАКА   След 17 дни като пац...
11:27 | 03 Декември 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Хоумофис за родителите, пар...

11:27 | 03 Декември 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Хоумофис за родителите, паралелно с онлайн обучение за децата &...

гледай на живо

03.12.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини