Томислав Дончев: Очакваме поне 4,5 млрд. лв. за енергийна ефективност от ЕС (ВИДЕО)

Участваме с 20 млн. във фонда на инициативата "Три морета", дали сме категорична подкрепа за нея, обясни вицепремиерът

Офанзива с Любо Огнянов на 24.10.2020
Източник: Канал 3

Офанзива с Любо Огнянов на 24.10.2020

"Дали сме категорична подкрепа за инициативата "Три морета", това може да се проследи. Включително беше взето решение за участие с 20 млн. в нейния фонд. Не знам в каква посока е подозрението на президента, някой му е изпратил активен агент да го зарази с коронавирус? За мен е неразбираема реакцията на президента след пристигането му. Кой от правителството е сторил нещо в негова вреда? С тези думи започна участието си в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" вицепремиерът Томислав Дончев.
 
"Нито едно лице не прави изключение в тестването и мерките. Не мисля, че който и да е представител на правителството е изпращал нарочно съобщения на естонската страна. Не мога да гадая какво е имал предвид президентът", допълни Дончев.
 
"2 пъти съм си правил тест аз. Мерките в началото позволиха броят на заболелите да не бъде толкова голям и да натрупа медицинският персонал опит. Над половин година след това вече го натрупахме. Това е разликата – светът се научи как да работи със заразата. Ако е необходимо ще бъдат разкривани още легла и ще бъдат мобилизирани още лекари. Вървим по ръба на бръснача – всяко затваряне ще има негативни последици и за психиката на хората. Тотално затваряне няма да има в никакъв случай", сподели вицепремиерът.
 
 
"Обсъждахме намаляване на музиката в заведенията, защото се оказва, че хората викат и шансът за зараза е по-голям, а и хората се навеждат да си говорят. Въздействието на намаляването на ДДС за заведенията, е благоприятно за тях, има ефект. Не е толкова в интерес на фиска, а на самия бизнес", обясни той.
 
"Българската енергетика не е докрай диверсифицирана в доставките на газ и на ядрено гориво. България употребява все повече алтернативни източници на газ, интерконекторът ще ни гарантира между 3 и 5 млрд. куб.м. газ, което е повече от потреблението ни. Стартирала е процедура за използване на алтернативно гориво за АЕЦ „Козлодуй”, АЕЦ „Белене” ще бъде конструирана така че да работи с гориво от различни източници", заяви гостът.
 
"Повечето страни не са готови за „Зелената сделка”. Работим по териториални планове за справедливост. До есента на следващата година трябва да са разработени. Газът също е преходно гориво, отделя емисии, той е временно решение. Горивото на бъдещето е водорода", разясни Дончев. 
 
"За енергийна ефективност може да очакваме поне 4,5 млрд. лв. за 5 г. За частни жилища може да има 10-15 % съфинансиране. 85-90 % ще получат безвъзмездна подкрепа. Ще имаме средства за целите на първата програма. Искаме да стигнем и до малките читалища по селата, не само до големите", изрази мнение политикът. 
 
"При мерките за бизнеса винаги има съфинансиране. Ще продължат мерките за подпомагане и инвестиции в компаниите за машини. Инвестициите трябва да бъдат обвързани върховенство на закона и работеща съдебна система, но няма ясен критерий какво значи това, това дава възможност за политически злоупотреби", твърди той.
 
"Изключително странна е коалицията, застанала зад резолюцията. Имаше стрелба във всички посоки. Така може да раниш някой от своите. Членството на Северна Македония няма да как да стане през потъпкване на общата ни история, все още има място за дипломация, безспорен интерес за България е", смята зам.-министър-председателят.
 
"Това, че се намираме в предизборна обстановка не означава, че няма да си вършим работата и да помагаме на хората държавата трябва да покаже, че е в състояние да помогне на всеки в кризата. Не мисля, че социалните плащания ще бъдат спрени от април", завърши Томислав Дончев.  
 

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
13:42 | 28 Ноември 2020 г.

Любо Огнянов: Коалицията на боядисаните пейки. Нар...

13:42 | 28 Ноември 2020 г.
От днес в България влязоха в сила значително по-стриктни мерки в опит да се овладее коронавируса, който продължава да покосява десетки съ...
Ивета Тошева
13:36 | 28 Ноември 2020 г.

Татуистката на звездите Ивета Тошева разказа за св...

13:36 | 28 Ноември 2020 г.
В събота в "Стъпките към успеха" гост на Гери Найденова е татуистката на звездите  - Ивета Тошева. Екзотичната дама със со...
13:21 | 28 Ноември 2020 г.

Дезинфекцират обществените пространства в София ср...

13:21 | 28 Ноември 2020 г.
Извършва се ежедневна дезинфекция на обществени пространства, спирки, подходи към подлези, болнични заведения в София, съобщават от Столи...
13:07 | 28 Ноември 2020 г.

23-годишен без книжка се блъсна в дърво и загина к...

13:07 | 28 Ноември 2020 г.
Млад водач без книжка се блъсна в крайпътно дърво и загина на място, съобщиха от пловдивската полиция. Инцидентът е станал тази сутр...
ремдесивир
12:55 | 28 Ноември 2020 г.

МЗ е заявило допълнително 17 280 флакона "Ремдесив...

12:55 | 28 Ноември 2020 г.
Министерството на здравеопазването е заявило допълнително 17 280 флакона Ремдесивир за ноември, за да отговори на нуждите на болниците. Т...
паметник
12:40 | 28 Ноември 2020 г.

Охрид възстанови паметника за загиналите българи о...

12:40 | 28 Ноември 2020 г.
Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", ...

гледай на живо

28.11.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  "Холивуд" с Ивелина Кунчева
 • 14:45
  Телемаркет