Протести в Полша срещу драконовския закон за абортите

Занапред абортите ще бъдат разрешени само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или ако има заплаха за живота на жената

протест
Източник: БГНЕС

протест

Хиляди дефилираха в градовете в Полша в събота в третия пореден ден на протест срещу почти пълната забрана за аборт в страната, като някои обещават по-нататъшни действия през следващите дни.
 
Протестиращите реагираха на решението на конституционния съд на Полша в четвъртък, че съществуващ закон, позволяващ аборта на деформирани плодове, е "несъвместим" с конституцията.
 
Решението предизвика протест от страна на правозащитни групи в и извън дълбоко католическата държава с население от 38 милиона души.
 
 
Някои протестиращи скандираха "Свобода, равенство, права на жените".
 
Много от банерите и плакатите - носещи лозунги като "Позор!" и „Война срещу жените“ - също носеха червената светкавица, превърнала се в символ на протестите.
 
Противниците на решението на съда призоваха за референдум за правото на аборт на деформирани плодове. А някои обявиха, че ще блокират трафика в цялата страна в понеделник.
 
Решението означава, че занапред абортите ще бъдат разрешени само в случаи на изнасилване, кръвосмешение или ако има заплаха за живота на жената.
 
Вече има по-малко от 2000 законни аборта годишно в Полша - и по-голямата част от тях се извършват поради деформирани плодове.
 
Но женските групи изчисляват, че до 200 000 процедури се извършват незаконно или в чужбина всяка година.
 
Демонстрациите продължиха напук на правителствената забрана за публични събирания, наложена като част от широк спектър от мерки, предназначени да спрат рекордния скок в случаите на коронавирус през последните дни.
 
В събота полският президент Анджей Дуда направи положителен тест за вируса. Здравните власти съобщиха за почти рекордни 13 628 случая през последните 24 часа и с рекорден дневен брой на смъртните случаи от 179.
 
Решението на конституционния съд е в съответствие с това, което искаха полският римокатолически епископат и управляващата дясна партия Право и справедливост (ПиС).
 
Съдът е реформиран от правителството на ПиС и оттогава е обвиняван в наличието на много съдии, лоялни на партията в неговите редици.
 
Промените в съда са част от поредица от противоречиви съдебни реформи на ПиС, които поставиха Полша в конфликт с ЕС поради опасенията, че подкопават съдебната независимост и върховенството на закона.
 
В петък вечерта хиляди предимно млади протестиращи се събраха край дома във Варшава на Ярослав Качински, считан за кукловод на полската политическа сцена като лидер на управляващата дясна партия Право и справедливост.
 
Решението за аборта на полския съд предизвика незабавно осъждане от Съвета на Европа, водещата организация за правата на човека на континента.
 
Нейният комисар по правата на човека Дуня Миятович го нарече "тъжен ден за правата на жените".
 
Правозащитни групи, включително Amnesty International и Human Rights Watch също атакуват решението.
Етикети: протест , Полша , аборти
Паметникът на Бузлуджа днес
-10
10:10 | 05 Декември 2020 г.

От БСП изключиха народен представител - бил съпарт...

10:10 | 05 Декември 2020 г.
По препоръка на Общопартийната контролна комисия Националният съвет на БСП взе решение да изключи от партията Иван Д. Иванов – наро...
Гергана Паси
09:51 | 05 Декември 2020 г.

Гергана Паси: Не допускам, че Европа ще постави из...

09:51 | 05 Декември 2020 г.
„Най-добрата новина за тази година е откриването на ваксината срещу COVID-19. Това може да се окаже ключ към връщането ни към норма...
кардиология
09:23 | 05 Декември 2020 г.

Кардиолог: Положителното от пандемията е разбиране...

09:23 | 05 Декември 2020 г.
"Ако един човек има високо кръвно, това най-често означава, че той не води правилния начин на живот. Натрупаният нов опит показа, че...
коронавирус
09:16 | 05 Декември 2020 г.

Китайски вирусолог: Прилепите могат да разпростран...

09:16 | 05 Декември 2020 г.
Прилепите, живеещи в гранични региони в южната и югозападната част на Китай, са носители на други видове коронавирус, които вече са спосо...
Бойко Борисов
08:58 | 05 Декември 2020 г.

Министър-председателят Борисов поздрави новоизбран...

08:58 | 05 Декември 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов поздрави новият министър-председател на Черна Гора Здравко Кривокапич за избирането му на пост.   &q...
зъболекар
08:41 | 05 Декември 2020 г.

Д-р Николай Шарков: И преди пандемията зъболекарск...

08:41 | 05 Декември 2020 г.
"Рискът от заразяване с COVID-19 в зъболекарските кабинети е сведен до минимум",това заяви председателят на Българския зъболека...

гледай на живо

05.12.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 10:50
  "Социална мрежа" – избрано
 • 11:15
  Топ шоп
 • 11:30
  "Спорт в обектива" - избрано