Нов огнен ад в Калифорния, евакуираха 60 000 души (ВИДЕО)

Двама пожарникари бяха ранени с изгаряния от втора и трета степен и трябваше да бъдат интубирани

пожар
Източник: БГНЕС

пожар

Около 60 000 души бяха евакуирани от град близо до Лос Анджелис, Калифорния, след като горски пожар се разпространи бързо на повече от 3000 хектара, блокирайки пътищата и ранявайки сериозно двама пожарникари, съобщава "Дойче Веле".
 
Огънят, наречен "Пожар в Силверадо", е започнал в 6:47 сутринта местно време в Ървайн Хилс, на около 60 км югоизточно от Лос Анджелис, и се е разпространил бързо поради сухи условия и силен вятър, съобщиха от пожарните власти.
 
Вятърът с пориви от над 100 км / ч не само раздухва пламъците, но и предотвратява намесата на противопожарни самолети. Като предпазна мярка властите на Ървайн са разпоредили евакуацията на около 60 000 жители, живеещи в околностите, потенциално застрашени от пламъците.
 
Всички училища в района също са евакуирани, каза сержантът от полицията в Ървайн Кари Дейвис. "Беше лудост. Дори в колата ме боляха очите, носът и гърлото. Усещах, че е паднала нощ", каза Фредерик Турнадре, французин, който работи във фирма в Ървайн.
 
Помещенията се намират извън евакуационния периметър, но ръководството предпочита да изпрати персонала в дома им. "Дори в офисите започнахме да миришем на дим", каза Турнадре. Няколко маршрута бяха прекъснати от развитието на пламъците, без това да предотврати евакуацията.
 
Националната метеорологична служба предупреждава, че ниската влажност, сухата растителност и силните ветрове са типични условия за това време на годината, но че конкретният епизод е особено силен и обединява "най-опасните условия на пожарите, регистрирани от октомври 2019 г. "когато пламъците предизвикаха евакуация пред портите на Лос Анджелис.
 
 
Ситуацията беше критична в района на инцидента, нищо не се вижда поради огромния слой дим, където освен това бяха ранени двама пожарникари.
 
Той добави, че регионът ще остане под червен код до вторник вечерта. Подобни сигнали са в сила в голяма част от Калифорния. "Новите източници на пожари в окръзите Лос Анджелис и Вентура вероятно ще нараснат много бързо, ще бъдат екстремни в поведението им ще бъде забелязанио отдалеч, което ще доведе до значителна заплаха за живота и имуществото", каза той.
 
Двама пожарникари бяха ранени с изгаряния от втора и трета степен и трябваше да бъдат интубирани в районната болница, каза началникът на пожарната в окръг Ориндж Брайън Фенеси
 
"Успях да говоря с членовете на техните семейства и да прекарвам време с двамата в спешното отделение, докато се лекуваха, но те не бяха в състояние да говорят", обясни той
 
Той посочи, че ветровете от 30 до 60 км в час, с пориви от 100 км / ч, силно възпрепятстват работата на 500-те пожарникари, които се опитват да овладеят пламъците.
 
"При толкова силен вятър не може да се лети и това със сигурност оказва влияние както върху ръчното оборудване, така и върху пожарните коли и маркучите", каза той.
 
Междувременно друг пожар в Йорба Линда, на около 30 км северно от Ървайн, наречен "Пожар на синия хребет", избухна в ранните часове на понеделника и унищожи около 450 хектара, което също доведе до евакуация.
 
Пожарите "Силверадо" и "Синият хребет" напредват, тъй като Калифорния и голяма част от западната част на САЩ са изложени на висок риск от пожар поради хронична суша, влошена от изменението на климата.
 
Тази година регионът претърпя горски пожари с изключителен мащаб, с 31 загинали и почти 17 000 км2, опустошени само в Калифорния от началото на сезона, вече усложнени от пандемията на коронавируса.
 
Държавната агенция Cal Fire съобщи, че в момента над 4000 пожарникари се борят с 22 пожара. Някои от пожарите, избухнали в северната част на страната през август миналата година, все още не са напълно овладени. 

маска
21:41 | 02 Декември 2020 г.

Ограничават движението между отделните региони на ...

21:41 | 02 Декември 2020 г.
Правителството на Испания ограничава придвижването между регионите по време на коледните празници заради пандемията от коронавирус. Това ...
Емил Костадинов , областен управител на Перник
21:24 | 02 Декември 2020 г.

Областният управител на Перник е с COVID-19

21:24 | 02 Декември 2020 г.
Областният управител на Перник и лидер на областната структура на ГЕРБ Емил Костадинов е заразен с коронавирус, информира БГНЕС. &nbs...
Захариева
21:05 | 02 Декември 2020 г.

Екатерина Захариева: България остава ангажирана в ...

21:05 | 02 Декември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион по време на...
Денят на живо с Наделина Анева
21:00 | 02 Декември 2020 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: От 14 ноември заболяемост...

21:00 | 02 Декември 2020 г.
"Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от много години в България и е естествено за държавата да се грижи...
Хиляди домакинства останаха без ток! Вятърът скъса десетки проводници
20:53 | 02 Декември 2020 г.

БФИЕК алармира отговорни институции за "екстремни ...

20:53 | 02 Декември 2020 г.
Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) алармира за "екстремни ценови равнища" на Българската нез...
линейка
20:19 | 02 Декември 2020 г.

Общинската аварийна дирекция получи линейка за пол...

20:19 | 02 Декември 2020 г.
Нова линейка за временно ползване през извънредната епидемична обстановка получи Общинската аварийна дирекция в столицата. Специализирани...

гледай на живо

03.12.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице