Обмисля се затягането на здравните мерки в Бургас

Медицинските специалисти, които желаят да се включат в COVID отделенията, ще бъдат мотивирани с допълнителни доходи

Ето кой улови ябълката на Беновска на 19 май 2019 г.
 53
Източник: Канал 3

Ето кой улови ябълката на Беновска на 19 май 2019 г. 53

Обмисля се затягането на здравните мерки в общината. Това каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от "Фокус".
 
Кметът определи ситуацията в Бургас по отношение на COVID-19 като сравнително по-благоприятна, но според него това не трябва да успокоява обществеността.
 
"Очакваме решенията на Министерство на здравеопазването и на Министерството на образованието и науката. Следим ситуацията. Не сме нито в червената, нито в тъмнооранжевата зона, но това не трябва да ни успокоява. Призовавам бургаските граждани да се отнасят към всеки техен контакт като потенциален носител на вируса. С тази дисциплина можем да задържим заболеваемостта на ниско ниво", заяви Димитър Николов.
 
 
Относно евентуално затваряне на нощните заведения кметът посочи, че такова е възможно, но според него това няма да повлияе значително на ситуацията.
 
"В Бургас няма толкова много нощни заведения и едно такова затваряне няма да се отрази толкова чувствително, но се обмисля. Обмисля се и ограничаване дейността на пенсионерските клубове, както и въвеждането на часови диапазон за пазаруване на възрастните над 65 години. Това са темите, които коментирахме в началото на пандемията и сега отново са на дневен ред", допълни кметът.
 
По отношение на дефицита на медицински специалисти, които да помагат в COVID отделенията, Димитър Николов посочи, че се надява на подкрепа от тях. "Изключително тежка е ситуацията в Бургас. Има голям дефицит от лекари, медицински сестри и санитари. Въпреки призивите за доброволци, такива се появиха недостатъчно за медицински сестри и санитари, но не можем да намерим достатъчно лекари, които да поемат тежките дежурства. В болница "Дева Мария" заработи буферният център. Очаквахме да заработи и другият - в УМБАЛ – Бургас. Д-р Миразчийски поиска помощ за осигуряването на лекари", добави кметът.
 
Той уточни, че медицинските специалисти, които желаят да се включат в COVID отделенията, ще бъдат мотивирани с допълнителни доходи.
 
"Очакваме днес до обяд развръзката на тази ситуация. Служителите на различните ДКЦ – МЦ се тревожат. Някои от тях са заявили готовността си да подадат оставка веднага, ако открием буферен център там, затова ситуацията е трудна и деликатна. За мен като кмет това е една хуманитарна активност, а тези специалисти са положили Хипократова клетва, затова се надявам да поемат тази ангажираност", посочи още Димитър Николов.
Валентин Антов
22:00 | 24 Ноември 2020 г.

Валентин Антов пред Канал 3: ЦСКА не може да бъде ...

22:00 | 24 Ноември 2020 г.
ЦСКА не може да бъде разрушен и убит. Това каза Валентин Антов в ексклузивно интервю за Канал 3. Футболистът разказа за усещането да пове...
Отворено
21:58 | 24 Ноември 2020 г.

Френските магазини отварят отново от събота

21:58 | 24 Ноември 2020 г.
Всички френски магазини ще могат да отворят отново от събота след седмици на затваряне заради коронавируса, заяви президентът Еманюел Мак...
21:46 | 24 Ноември 2020 г.

Фирми и граждани искат нова отсрочка по плащанията

21:46 | 24 Ноември 2020 г.
За нова отсрочка по плащането на кредитите призовават граждани и фирми. Мораториумът върху плащанията е една от мерките за справяне с кри...
21:43 | 24 Ноември 2020 г.

При локдаун ББР отново ще дава безлихвени кредити

21:43 | 24 Ноември 2020 г.
Българската банка за развитие работи по вариант за повторно кандидатстване по антикризисната гаранционна програма за физически лица, за к...
21:39 | 24 Ноември 2020 г.

Домашно кино: Акулата от „Челюсти“ намери място в ...

21:39 | 24 Ноември 2020 г.
Кой не знае „Челюсти“, кой не е чувал за него? Ние от „Домашно кино“ се съмняваме във вкусовите качества на всеки...
21:21 | 24 Ноември 2020 г.

COVID-19: България на първо място по смъртност на ...

21:21 | 24 Ноември 2020 г.
Страната отбеляза нов, черен рекорд! За последното денонощие у нас са починали 189 пациенти с коронавирус. Това ни подрежда на първо мяст...

гледай на живо

25.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице