Ужас в Пакистан: Мощна експлозия в училище, 8 убити и 136 ранени ученици (СНИМКИ)

Полицията твърди, че предварителните разследвания сочат, че бомбата е избухнала минути след като е оставена чанта

взрив
Източник: БГНЕС

взрив

Мощна бомбена експлозия избухна в ислямско училище в покрайнините на северозападния пакистански град Пешавар, убивайки най-малко 8 ученици и ранявайки 136 други, предаде БГНЕС.
 
Полицията твърди, че предварителните разследвания сочат, че бомбата е избухнала минути след като е оставена чанта.
 
Няколко ученици са в критично състояние. Има опасения, че броят на жертвите може да се увеличи. Според властите, учители и служители в медресето (ислямско духовно училище) са сред ранените.
 
Атентатът е извършен, докато виден религиозен учен е изнасял лекция за исляма в главната зала на медресето "Джамия Зубайрия", съобщи полицейският служител Вакар Азим. По думите му, предварителните разследвания показват, че бомбата е експлодирала няколко минути след оставяне на чанта в медресето.
 
 
 
Телевизионни кадри показват повредената основна зала на семинарията, където е извършен атентата. Залата е осеяна със счупени стъкла и килимът е изцапан с кръв.
 
Полицията съобщи, че при нападението са използвани поне 5 килограма взривни вещества.
 
Първоначално полицията заяви, че при бомбардировките са убити и ранени деца, които учат в училището, но по-късно преработи доклада си, за да информира, че учениците са били в средата на двадесетте.
 
Много роднини се събраха в градската болница „Лейди Рединг“, където мъртвите и ранени ученици бяха отведени с линейки и други превозни средства.
 
 
Според официалната информация, сред ранените са и афганистански студенти, които учат в семинарията.
 
Пакистанският премиер Имран Хан осъди терористичния акт и призова властите да осигурят възможно най-добра медицинска помощ за пострадалите.
 
„Искам да успокоя нацията си, че ще изправим пред правосъдието терористите, отговорни за това“, каза премиерът.
 
Атентатът беше осъден от опозиционната партия в страната, провеждаща митинги, за да принуди правителството на Хан да се оттегли.
 
Раненият студент Мохамад Сакиб, на 24 години, каза от болничното си легло, че религиозният учен Рахимула Хакани е разяснявал стихове от Корана, когато изведнъж чули оглушителен шум и след това викове и видели окървавени учащи да крещят за помощ.
 
 
Друг свидетел, 24-годишният Саид Ула, каза, че по време на експлозията в главната зала на семинарията са присъствали до 500 ученици.
 
Атаката идва дни след предупрежденията на пакистанското разузнаване, че бойци могат да атакуват обществени места и ключови сгради като семинарии и джамии в Пакистан, включително Пешавар.
 
Досега никой не е поел отговорност за нападението в Пешавар, провинциалната столица на пакистанската провинция Хайбер Пахтунхва, която граничи с Афганистан. През последните години провинцията е обект на подобни бойни нападения.
 
Пакистанските талибани атакуват обществени места, училища, джамии и военни сгради в цялата страна от 2001 г., когато ислямската нация се присъедини към ръководената от САЩ война срещу тероризма след нападенията от 11 септември. Тогава Мохамад Хурасани, говорител на пакистанските талибани, осъди атентата. В изявление той описа нападението като страхлив акт, като заяви, че зад него стоят държавните институции. Оттогава бунтовниците обявиха война на пакистанското правителство и извършиха многобройни атаки, включително брутална атака срещу армейско училище в град Пешавар през 2014 г., при което загинаха 140 деца и няколко учители. 
 
Монета „Рождество Христово“
11:59 | 04 Декември 2020 г.

БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета...

11:59 | 04 Декември 2020 г.
От 7 декември 2020 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „Рождество Христово“ о...
11:59 | 04 Декември 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Говори евро...

11:59 | 04 Декември 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   БОГАТ, БЕДЕН   Как ще се похарчат 33...
Работа
11:57 | 04 Декември 2020 г.

НСИ: Заетите лица в икономиката са близо 3,6 млн. ...

11:57 | 04 Декември 2020 г.
По предварителни данни през третото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает намалява с 1.6% в сравнение със съ...
Кино
11:51 | 04 Декември 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Новите заглавия на големия ...

11:51 | 04 Декември 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Актуалните теми от света на киното и новите заглавия на големия...
Нона Йотова
11:50 | 04 Декември 2020 г.

Опозицията отново стопира спорните промени в Кодек...

11:50 | 04 Декември 2020 г.
Липса на кворум прекъсна последното за седмицата пленарно заседание на депутатите, предаде БГНЕС. Поисканата поименна проверка от БСП...
11:45 | 04 Декември 2020 г.

Пратиха за 20 години зад решетките мъж от Бургас, ...

11:45 | 04 Декември 2020 г.
По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас бе наложено наказание от 20 години „лишаване от свобода“ спря...

гледай на живо

04.12.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини