ЕС подготвя единна стратегия за тестване, проследяване на контактите и ваксинация

Всички страни членки ще получат ваксина срещу COVID-19 по едно и също време въз основата на дела на тяхното население в ЕС

Шарл Мишел, Фон дер Лайен
Източник: БГНЕС

Шарл Мишел, Фон дер Лайен

Лидерите на ЕС договориха на екстрена видеоконференция за борба срещу втората вълна на коронавирусната пандемия разработването на единна стратегия по тестването, проследяване на контактите, а също за ваксинация, която трябва да е готова към момента, когато на пазара се появят западни ваксини. Това заяви след края на срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.
 
"Взехме решение да съгласуваме общия подход за прилагането на експрес тестове за антитела, която трябва да допълнят обикновените (пср) тестове и да се ускори процеса на тестването, стратегията за проследяване на контактите, а също за създаването на единна стратегия за ваксиниране, включително за разпределение на ваксините между страните на общността, определяне на логистиката и приоритетите на ваксинацията. Това е голяма по обем работа и тя трябва да бъде завършена, преди една или няколко (западни) ваксини бъдат готови да се появят на пазара", заяви Мишел, цитиран от ТАСС.
 
 
Той също наблегна специално на необходимостта от борба срещу "кампаниите за дезинформация" и лъжливите новини, свързани с ваксинирането, които подкопават вярата на гражданите на ЕС в ефективността на ваксините.
 
На свой лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на същата пресконференция подчерта, че е невъзможна 100-процентна ефективност на ваксините. "Първите ваксини ще имат 80-70% ефективност, може и по-малко, и това ще бъде един добър резултат", заяви тя.
 
Всички страни членки ще получат ваксина срещу Covid-19 по едно и също време въз основата на дела на тяхното население в ЕС, каза още Урсула фон дер Лайен. Тя заяви, че по този въпрос вече има договорка със страните членки, предаде БНР. Дер фон Лайен каза също, че в стратегията за ваксиниране са посочени групите, които ще се ползват с приоритет, като здравните работници и възрастните хора. Тя подчерта и огромното значение по координация на споделянето на данни за страните членки, което би помогнало за трансфер на пациенти от една страна членка в друга. Фон дер Лайен каза също, че е необходимо бързо валидиране на новите тестове на европейско ниво, като добави, че тестове и проследяване вървят ръка за ръка.
 
Срещата заяви също за необходимостта от съхранение на отворените вътрешни граници за задължителното преместване на гражданите, а също за непрекъснатите доставки на стоки и ресурси в името на съхранението на целостта на единния пазар на ЕС в условията на пандемията. Фон дер Лайен призна също, че действащите в страните на ЕС системи за тестване и проследяване на преместванията са напълно несинхронизирани. "11 страни от ЕС вече разработиха електронни анкети за контрол върху трансграничното движение на гражданите, но всички тези системи засега още не са съгласувани", отбеляза тя.
 
"Втората вълна на пандемията подложи на сериозни изпитания цяла Европа, нашите болници и целият сектор на здравеопазването отново е подложен на претоварване", заяви Мишел.
 
Европейската комисия ще предостави 220 милиона евро за превозването на болни от коронавирус през границите в рамките на Евросъюза за получаване на лечение, заяви на пресконференция в Брюксел лидерката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. "Ние ще предоставим 220 милиона евро, за да финансираме трансграничните трансфери на болни, когато това бъде необходимо. За да бъдат грамотно използвани тези пари, трябва грамотен обмен на информация", каза тя след неформалната среща на върха на ЕС, проведено под формата на видеоконференция. По-рано тя призова страните в ЕС да организират обмен на данни за наличието на места в болниците за пациенти с коронавирус, за да се извършат трансферите
 
Лидерите на страните от ЕС окачествиха като нежелателни в сегашната ситуация незадължителни премествания на хората през вътрешните граници и призова към подготвеност за продължително действие на санитарните мерки, отбеляза Урсула фон дер Лайен.
 
"Незадължителните премествания в сегашната ситуация са несъмнено нежелателни. Всички премествания на гражданите трябва да бъдат сведени само към строго необходимите, заяви тя. Сега разбираме, че това лято ние явно ослабихме много мерки твърде рано и това засяга не само пътешествията", подчерта фон дер Лайен.
 
Има редица фактори, които имат решаващо значение, за да се ограничи разпространението на вируса. Предстои ни да прилагаме тези мерки дълго, за да намалим скоростта на разпространение на вируса преди ваксинация и да повишим с нейна помощ имунитета на населението в достатъчна степен. Сега ние ще бъдем много внимателни по въпроса за отмяна на санитарните мерки, всички ние трябва да имаме предвид най-мощните инструменти в борбата срещу пандемия – това е как се държи във всекидневния живот. Да носим маски, да спазваме социалната дистанция и да избягваме закритите, непроветрявани помещения, тези мерки имат сега решаващо значение", каза тя.
 
На свой ред Шарл Мишел подчерта, че това са базови мерки, тяхното постоянно спазване може да осигури такава борба срещу епидемията, при която няма да има спиране на икономиката, предава БГНЕС.
Николай Витанов
19:10 | 26 Ноември 2020 г.

Проф. Витанов: Отшумяване на пандемията скоро няма...

19:10 | 26 Ноември 2020 г.
"Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените", това каза пред NOVA математикът Николай Витанов.  ...
Спускане с националния флаг в Пампорово
18:57 | 26 Ноември 2020 г.

Българските зимни курорти са безопасни

18:57 | 26 Ноември 2020 г.
Боровец, Банско и Пампорово са безопасни, след като са направили сериозни инвестиции, за да спазват противоепидемичните мерки. Така от Ми...
Цветовете на есента-27
18:50 | 26 Ноември 2020 г.

Катеричка се напи в Минесота

18:50 | 26 Ноември 2020 г.
Американка, която храни катерички пред дома си в щата Минесота, сподели видео на една от тях, която залита пияна, след като е яла фермент...
Чирков
18:28 | 26 Ноември 2020 г.

Министър Ангелов предлага улица в София да бъде на...

18:28 | 26 Ноември 2020 г.
Здравният министър ще предложи улица в София да бъде кръстена на името на починалия проф. Александър Чирков. Това съобщи днес във Варна м...
Болница Търговище
18:02 | 26 Ноември 2020 г.

Заводи дариха средства за болницата в Търговище

18:02 | 26 Ноември 2020 г.
Областната многопрофилна болница в Търговище получи дарение от ръководството на стъкларските заводи, развиващи дейност край града. То е п...
НСО
17:49 | 26 Ноември 2020 г.

Сокол се удари в автомобил на НСО, возещ здравния ...

17:49 | 26 Ноември 2020 г.
Инцидент на пътя се е случил днес на автомагистрала "Тракия" с автомобил на Националната служба за охрана.   ...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива