Жени в Пакистан се учат на самозащита заради скок в изнасилванията

Южноазиатската държава се нарежда на шесто място в списъка на най-опасните за жените страни в света

жена
Източник: Pixabay

жена

Правозащитните организации казват, че сега повече жени избират да изучават техники за самозащита от преди, като продажбите на тазери и лютив спрей нарастват в страната.
 
Насилието срещу жени е широко разпространено в Пакистан. Южноазиатската държава се нарежда на шесто място в списъка на най-опасните за жените страни в света.
 
Според съобщенията в медиите в страната са регистрирани над 51 241 случая на насилие над жени между януари 2011 г. и юни 2017 г. Междувременно процентът на осъдителните присъди остава нисък, като обвиняемите в само 2,5% от всички регистрирани случаи в крайна сметка биват осъдени от съдилища.
 
 
На 9 септември двама мъже измъкнаха жена и децата й от колата й на магистрала, изнасилиха я пред децата й и я ограбиха. Инцидентът е станал близо до източния град Лахор.
 
Обаждане за помощ до полицията не получи отговор, каза член на семейството. Началникът на полицията в Лахор, Умер Шейх, предизвика вълнение, след като каза, че престъплението е по вина на жената, тъй като тя напуснала къщата си през нощта и карала по пуст път.
 
Шейх каза, че никой в пакистанското общество няма да "позволи на сестрите и дъщерите си да пътуват сами толкова късно" и че жертвата, жителка на Франция, вероятно "е приела, че пакистанското общество е също толкова безопасно", колкото европейската държава.
 
"Правителствените служители, чиято работа е да ни защитават, обвиняват жертвата. Ето защо ние смятаме, че трябва да се защитим; държавата няма да го стори", каза Нур Шахид, 23-годишна, занимаваща се с дигитален маркетинг, пред Дойче веле.
 
Шахид стартира организация с нестопанска цел след инцидента с изнасилване на магистралата. Herfazat ("Защита за нея") продава тийзъри и друго оборудване за самозащита на жени на достъпни цени.
 
"Има търсене на повече от 500 тейзъри. Не успях да се справя с предлагането, затова спрях да го предлагам на пазара. Все още се координирам с доставчиците си, но дори те казват, че ги няма на склад", добави тя.
 
Васиим Ят, който от години продава оборудване за самозащита в град Хайдерабад, казва, че продажбите на тейзъри са скочили рязко след случая с изнасилването в Лахор Сред клиентите му са отделни жени и неправителствени организации, работещи по въпроси, свързани с правата на пола.
 
"Вярно е, че започнахме да пускаме на пазара нашите продукти повече за жени след инцидента в Лахор, защото видяхме търсене. В същото време се чувствам засрамен от начина, по който мъжете действат спрямо жените, затова исках да изиграя своята роля в подпомагането на жените да защитят себе си ", каза Ят пред Дойче веле.
Бойко Борисов
12:43 | 05 Декември 2020 г.

Премиерът опроверга твърденията, че в България има...

12:43 | 05 Декември 2020 г.
"Единственото, което България прави, различно от годините досега, е да модернизира летищата си, което правят всички държави", т...
шарани, Никулден
12:27 | 05 Декември 2020 г.

Дори и в тесен семеен кръг, българинът ще отбележи...

12:27 | 05 Декември 2020 г.
Традиционният никулденски шаран и тази година остава предпочитаната риба за празничната трапеза. Това показват проучванията на пазара. Въ...
Гостите в Беновска пита на 2 февруари 2020 г.
 7
12:10 | 05 Декември 2020 г.

Министър Вълчев: Досега са предоставени над 15 000...

12:10 | 05 Декември 2020 г.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира пред БНР проблемите с доставката на електронни устройства за учениците, к...
ПОР
11:56 | 05 Декември 2020 г.

Молнупиравир спира предаването на коронавируса за ...

11:56 | 05 Декември 2020 г.
Научни изследвания констатираха, че експериментално лекарство срещу грип е способно да спре напълно предаването на коронавируса за 24 час...
Екатерина Захариева, ООН
11:18 | 05 Декември 2020 г.

Министър Захариева: Противодействието срещу зараза...

11:18 | 05 Декември 2020 г.
„Глобалното единство и сътрудничеството в рамките на ООН са ключови за  преодоляването на предизвикателствата, породени от COV...
Бойко Борисов, инспекция
10:57 | 05 Декември 2020 г.

Бойко Борисов: Все още ни тревожи броят на починал...

10:57 | 05 Декември 2020 г.
"Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането се организира само по желание и безплатно, с ваксини, одобр...

гледай на живо

05.12.2020
 • в момента
  Новини
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини