Отмениха карнавала в Рио де Жанейро

Позицията на общинските власти е, че провеждането на подобни събития при липса на ваксина срещу коронавирус е неприемливо

Най-доброто от карнавала в Рио де Жанейро
7
Източник: Reuters

Най-доброто от карнавала в Рио де Жанейро 7

Организаторите на уличните карнавални шествия в Рио де Жанейро, които се провеждат в навечерието на официалния празник, и известните паради на школите по самба, официално обявиха отмяната на празненствата през 2021 година. Това съобщава държавната агенция на Бразилия.
 
Решението е взето от тях заедно с Общинската служба за развитие на туризма в мегаполиса (Риотур), представители на прокуратурата, епидемиолози от Федералния университет в Рио де Жанейро и научноизследователската асоциация "Освалдо Круз" към Министерството на здравеопазването на страната.
 
Позицията на общинските власти е, че провеждането на подобни събития при липса на ваксина срещу коронавирус е неприемливо.
 
По-рано в края на септември решението за отлагане на традиционните февруарски карнавални паради за неопределен период беше обявено от техните организатори - Независимата лига на школите по Самба в Рио де Жанейро (Лиеса). Тогава това решение също беше свързано с липсата на лекарство за имунизиране на населението от COVID-19.
 
 
Бразилски карнавал
 
Бразилският карнавал е национално събитие. Празнични събития се провеждат в градове в цялата страна - Сао Пауло, Ресифи, Салвадор и други. Най-известният и колоритен обаче е карнавалът в Рио де Жанейро. През това време животът на бразилския град е подчинен на графика на костюмирани шествия и танцови шоута, поради което властите затварят главните улици и обявяват допълнителни почивни дни. Според установената традиция по улиците на града се провеждат масови паради няколко дни преди официалното начало на празника. Тези шествия се наричат "уличен карнавал".
 
В деня на откриването на фестивала кметът на Рио връчва символичните ключове от града на "краля на карнавалните шествия Момо". По традиция за тази роля се избира едър, добродушен и весел мъж. След това в града започват балове, провеждат се маскаради и партита. Кулминацията на карнавала е парадът на 12 на най-добрите школи по самба (по шест в първите два дни).
 
Шествията се водят от цветни каруци с кралиците на школите и най-добрите танцьори. Следват ги учители по самба, известни танцьори, артисти, спортисти. Огромни кукли се издигат над колоната, а учениците танцуват около дефилето. Във всяко шествие участват няколко хиляди танцьори. Общото изискване към участниците е да запазят националния бразилски привкус в стила на обличане и танц.
 
Презентацията на всяка школа е приблизително 80 минути и трябва да бъде посветена на една тема. Жури от 40 души (известни общественици, музиканти, художници, артисти, архитекти и журналисти) дава оценки по десетобалната система. Шестте школи с най-висок резултат повтарят представянето си в събота след Пепеляна сряда. Това шествие се нарича "парад на шампионите". Няколко дни след края на празника започва подготовката за следващия карнавал.
 
Според Риотур през 2020 г. над 10,6 милиона души са присъствали на карнавалните празници в Рио де Жанейро, продължили почти два месеца. През това време мегаполисът е бил посетен от 2,1 милиона туристи, от които почти една четвърт са чужденци.
Хеликоптер
19:00 | 27 Ноември 2020 г.

Вече се изготвят техническите спецификации за обще...

19:00 | 27 Ноември 2020 г.
Процедурата по закупуване на медицински хеликоптер, оборудван с необходимата медицинска техника и обзавеждане, за осигуряване на спешна м...
МВнР, Министерство
18:42 | 27 Ноември 2020 г.

Нова разпоредба за влизащите в Англия от 15 декемв...

18:42 | 27 Ноември 2020 г.
Българските граждани, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина, ако след петия ден от самои...
Марияна Николова
18:28 | 27 Ноември 2020 г.

Онлайн заседание се проведе от НСТС, свикано от ми...

18:28 | 27 Ноември 2020 г.
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономичес...
Тасева LIVE
18:09 | 27 Ноември 2020 г.

Преподавател в НУКК: Под прякото съдействие на род...

18:09 | 27 Ноември 2020 г.
"Животът ни провокира с нова ситуация. Време е да се докажем като личности и общество като цяло", това каза в "Тасева LIVE...
Тасева LIVE
17:39 | 27 Ноември 2020 г.

Фондация „ Има начин” организира кампания „Изпрати...

17:39 | 27 Ноември 2020 г.
"Фондация „ Има начин” организира кампания „Изпрати топлина”, това е 9-то издание на кампанията, насочена е ...
Стъпките към успеха
17:37 | 27 Ноември 2020 г.

Ивета Тошева и Борислав Кьосев този уикенд в "Стъп...

17:37 | 27 Ноември 2020 г.
В "Стъпките към успеха" с Гергана Найденова този уикенд от 13:15 ч. очаквайте:   В събота в „Стъпките към ус...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива