Проф. Костадин Ангелов: Добре е хотелите да са в готовност да поемат пациенти, но на този етап не е нужно

Костадин Ангелов
Източник: Канал 3

Костадин Ангелов

- Проф. Ангелов, премиерът разпореди реорганизация на болниците, за колко време може да стане така, че всеки нуждаеш се да може да разчита на помощ?

 - В сряда сутринта първата ми работа беше да събера при мен директорите на големите болници в София. Говорим за частните и държавните лечебни заведения. Реших да ги повикам още предната вечер, след като в Информационната система излязоха цифрите, че вече имаме над 4000 заболели за ден. Отдавна бяхме решили, че при преминаването на 4000 случая трябва да пристъпим към спешна реорганизация на системата. Единственото, което направихме сутринта, е отново да обсъдим как и какво правим, в какви срокове това е възможно да се случи, както и да си кажем, че реорганизацията започва веднага. Болниците вече работят по преструктурирането, като в големите ще бъдат разкрити структури с поне по 200 легла за лечение на пациенти с COVID-19. Същото ще направим и в големите болници в страната, с което искам да кажа, че планът е приведен в изпълнение, а обличането му в хартия е бюрократична процедура, която сме задължени и правим.

 - След рекордния брой заразени от вторник и сряда дали има някакъв праг на нови случаи, след който ще се стигне до втори локдаун?

 - Тази тема обсъдихме и с болничните директори, и с представители на ЦСМП и РЗИ на срещата, за която ви разказах. Присъстваха и доц. Кунчев и цялото ръководство на министерството. Това, което всички единодушно решихме, защото, разбира се, всеки има собствено мнение, и което аз направих, е да възложа на главния държавен здравен инспектор да предложи мерки за намаляване броя на доказаните случаи на ден. Очаквам предложенията на доц. Кунчев, като съм сигурен, че той ще се съобрази и с мненията на експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести, както и че ще стъпи върху анализ на показателите, които следим на ежедневна, седмична и 14-дневна база. Едва след това ще взема своето решение.

- Колко болници сте посетили до момента и натъкнали ли сте се на "чисти лечебни заведения", които продължават да отказват прием на пациенти с ковид?

 - Посетих не малко лечебни заведения. Идеята не е да ги посочвам с пръст и един вид да издавам присъди, а да направим така, че всички солидарно да се включат в изпълнението на общата ни задача – да гарантираме на българските граждани достъп до качествена и навременна медицинска помощ. В министерството имаме и известен брой сигнали за болници, които отказват прием на пациенти. По всеки сигнал съм назначил проверка, чакам доклад и не се съмнявайте – там, където има констатирани нарушения, ще има и съответните санкции.

 - Дали и кога малките ученици ще излязат дистанционно?

- Както ви казах, по отношение на новите мерки, в това число и по отношение на въпроса ви за дистанционното обучение, очаквам предложенията на доц. Кунчев и на експертите. Не може решението да се вземе така изведнъж – „Хайде да затворим училищата.“ Трябва ясно да се посочи каква е заболяемостта в тях – сред ученици, учители, друг персонал, какви тенденции посочват епидемиологичните проучвания, какви са позициите на експертните съвети. Да не забравяме, че в момента съществуват ясни правила, по които образователната система работи в условията на COVID-19.

 - Ще бъде ли удължен срокът на онлайн обучение на гимназистите?

 - В момента това обучение, разписано в моя заповед, ще продължи до 12 ноември, а иначе до кога ще продължи. Отговорът е същият като на предния ви въпрос. В момента имаме криза. Тя следва да се управлява рационално, а не емоционално – т. е. няма как без анализ на прима виста да посоча конкретна дата.

 - Какво да правят хората във влошено състояние, когато болниците отказват да ги приемат?

- Много е важно какво разбираме под влошено състояние. В България съществува нормативна уредба, която ясно посочва, че всеки пациент, който счита себе си за спешен, трябва да се обърне към Спешна помощ, т. е. да повика спешен медицински екип на телефон 112 или да му бъде оказана адекватна помощ в спешните приемни отделения на лечебните заведения. Ако под влошено състояние разбираме проявата на симптоми на COVID-19, хората трябва да се консултират с общопрактикуващите лекари, които преценяват необходимо ли е направление, за какъв специалист, необходимо ли е домашно лечение, необходимо ли е конкретно лечение, необходима ли е хоспитализация и т. н. Освен това ясно са разписани групите от пациенти, които могат да постъпват в болница, в тях влизат и хронично болните – частта „продължително лечение“. За да дадем на гражданите още една възможност за бърз достъп до медицински грижи, пред областните болници в страната, както и пред големите държавни болници в София – „Пирогов“, „Св. Иван Рилски“, Александровска ще поставим подвижни съоръжения тип фургон, в които всеки желаещ може да получи консултация от медицинско лице, да му бъде направен тест за COVID-19, а при необходимост да бъде насочен за допълнителни изследвания.

Още интервюта и коментари може да прочетете тук!

 - Кои хора ще бъдат настанявани в хотели и санаториуми и какъв медицински персонал ще ги лекува в тях?

- Това, което ме информира вицепремиерът Марияна Николова, е, че Министерство на туризма е провело разговори с бранша, в резултат на което имаме предложението им да съдействат с базите си. На този етап мисля, че това не е необходимо. Добре е да знаем, че има такава готовност, но нека не забравяме, че лечебните заведения в страната по принцип разполагат с над 44 хил. легла за активно лечение.

 - Кога ще започнат реални санкции към недобросъвестните граждани?

- Под реални санкции сигурно разбирате съставянето на актове. Ако е така, ви уверявам, че то не е спирало. Проверки се извършват както на юридически, така и на физически лица – на лица под карантина и в изолация, на болници, домове за социални грижи, детски ясли и градини, питейни заведения, игрални зали, търговски вериги и въобще на всичко, което се сетите. Актове имаме и в градския транспорт, имаме такива, съставени и на граждани, които не носят лични предпазни средства.

 - Кога частните болници реално ще приемат коронавирусни пациенти?

- Частни болници приемат такива пациенти и в момента. Не забравяйте, че сме казали всички болници в „червена зона“ да са осигурили 10% от леглата си за пациенти с COVID-19. В „оранжевата“ процентът е 5. Мисля, че който досега не се беше съобразил с тази моя заповед, вече го е направил. Ако не, в резултат на проверките и санкциите ще го направи.

Източник: Телеграф медия/Монитор

 

16:16 | 05 Декември 2020 г.

Пулев: Стилът на Джошуа е удобен за мен, а и видях...

16:16 | 05 Декември 2020 г.
Кубрат Пулев замина за Лондон в отлично настроение и увереност, че ще успее да отмъкне шампионските пояси на Антъни Джошуа, тъй като брит...
COVID-19
15:51 | 05 Декември 2020 г.

СЗО: Ситуацията с COVID-19 е сериозна в Централна ...

15:51 | 05 Декември 2020 г.
Световната здравна организация предупреди, че ситуацията с COVID-19 е изключително сериозна в Централна Европа и на Балканите. За изминал...
полиция
15:42 | 05 Декември 2020 г.

Пешеходец загина, пометен от кола пътя Ракитово-Ко...

15:42 | 05 Декември 2020 г.
Пешеходец загина, пометен от кола пътя Ракитово-Костандово, съобщиха от полицията, цитирани от Дарик. Сигналът за инцидента е получен...
Земетресение
15:34 | 05 Декември 2020 г.

Земетресение с магнитуд 5,5 край бреговете на Анта...

15:34 | 05 Декември 2020 г.
Земетресение с магнитуд 5,5 удари бреговете на турската провинция Анталия, съобщи обсерватория Кандили, цитирана от БГНЕС. Според сеи...
ВМРО регистрира листата за евроизборите
15:23 | 05 Декември 2020 г.

ВМРО с писмо до СЕМ, не искат медиите да превеждат...

15:23 | 05 Декември 2020 г.
ВМРО изпрати писмо до СЕМ, в което настояват да се прекрати практиката в част от българските медии да превеждат македонския език и интерв...
Иван Гешев
15:06 | 05 Декември 2020 г.

Гешев: Не крием проблемите, а ги решаваме

15:06 | 05 Декември 2020 г.
„Противодействието на корупцията в правоохранителната система е един от основните ни приоритети. Не крием проблемите, а ги решаваме...

гледай на живо

05.12.2020
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини