Проф. Богов: Дейността на Клиниката по нефрология и трансплантации няма да бъде спирана

Клиниката ще бъде пребазирана за периода на COVID-епидемията

Борис Богов
Източник: БГНЕС

Борис Богов

Дейността на Клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница, ръководена от проф. Паскалев няма да бъде спирана за никакъв период от време. Това заяви директорът на болницата проф. Борис Богов, съобщиха от лечебното заведение, цитирани от БГНЕС.

В УМБАЛ „Александровска“ се проведе среща между ръководството на болницата и Евгения Романова, Христина Николова, Асен Николов, Георги Георгиев, Ева Романова - представители на организацията на трансплантираните пациенти. Срещата беше организирана по инициатива на Пациентската организация във връзка с появилите се в медиите спекулативни публикации за опасност от спиране на дейността на Клиниката по нефрология и трансплантации (КНТ), чийто екип единствен в България оказва диспансерни услуги по проследяване и грижи за пациентите, очакващи или претърпели бъбречна трансплантация.

В рамките на проведения разговор изпълнителният директор на Александровска болница проф. Б. Богов запозна представителите на Пациентската организация със следните факти:

Дейността на Клиниката по нефрология и трансплантации, ръководена от проф. Паскалев няма да бъде спирана за никакъв период от време.

Тук може да откриете още новини от страната!

Клиниката ще бъде пребазирана за периода на КОВИД епидемията в Клиниката по нефрология (доскоро ръководена от проф. Богов). Причината за това преместване е фактът, че в сградата на Втори хирургичен блок се разкриват новите 179 допълнителни легла за лечение на пациенти с КОВИД инфекция, с което тя се превръща в несигурна и нездравословна среда за лечение на трансплантирани пациенти.

Разкриването на новите КОВИД легла налага преместването на намиращите се в нея Клиники в сходни структури на болницата - Клиниката по хирургия на територията на Клиниката по обща и чернодробна панкреатична хирургия, Клиниката по кардиология в Отделението по кардиология на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, Клиниката по нефрология и трансплантации в Клиниката по нефрология. Целта е да се осигурят нормални условия за лечение на пациенти със сходни болестни състояния в сигурна среда.

Пребазирането на КНТ няма да се отрази по никакъв начин на грижите за нейните пациенти, тъй като са осигурени отлични условия за работа на екипа на проф. Паскалев за лечение и престой (при необходимост) на пациентите. В този факт се увериха и представителите на Пациентската организация след като посетиха на място Клиниката по нефрология.

Специалистите на КНТ ще имат възможност да продължат да проследяват пациентите си, да извършват необходимите изследвания и процедури (вкл. плазмафереза) и на тази база на определят терапията им.

От страна на ръководството на болницата беше изказана категорична убеденост, че лекарите от Клиниката по нефрология и трансплантация, както и всички останали лекари и медицински специалисти на Александровска болница ще продължат да се грижат за своите пациенти, съобразно техните специфични потребности, като едновременно с това лечебното заведение ще продължи да полага усилия да отговори на извънредните потребности от болнична помощ за пациенти с КОРОНА вирусна инфекция, като изпълнява ролята си на една от четирите основни болници на първа линия за София и за страната.

Екипът на КНТ може да бъде намерен на първи етаж (Клиника по нефрология) в сградата на Пропедевтиката на вътрешните болести, която се намира на входа на болницата от ул. Св. Георги Софийски 1, Арката на Александровска, които са достъпни с градски транспорт (тролеи 2, 8 и 9, автобус 72, метро – станция Медицинска академия).

Риболовният сезон е открит: Морето пълно с барбун
21:58 | 03 Декември 2020 г.

Предлагат да бъде въведен риболовен билет за Черно...

21:58 | 03 Декември 2020 г.
Проектозакон предвижда да бъде въведен риболовен билет за Черно море, така както се плаща за улов във сладководните водоеми. Според новит...
Никол Кидман
21:53 | 03 Декември 2020 г.

Домашно кино: Какво липсваше на „Отмяната“, за да ...

21:53 | 03 Декември 2020 г.
Пандемията си бушува, но животът продължава и ако не са стрийминг платформите просто не знаем как бихме издържали психически на най-голям...
Инвалидна количка
21:26 | 03 Декември 2020 г.

Пациенти с инвалидност и коронавирус оставени в ст...

21:26 | 03 Декември 2020 г.
Нов абсурд с болни от коронавирус. Пациенти с инвалидност, а някои от тях и с COVID-19 бяха оставени да чакат в коридор на Спешно отделен...
Катя Сунгарска
21:00 | 03 Декември 2020 г.

Пациенти крият симптомите си при сигнали към „Спеш...

21:00 | 03 Декември 2020 г.
Случаите, при които пациенти крият симптомите си, когато зоват за помощ на тел. 112 зачестяват, а това води след себе си и до увеличен бр...
Пожар в „Св. Мина“
20:51 | 03 Декември 2020 г.

Климатик горя в болница в Благоевград

20:51 | 03 Декември 2020 г.
Два екипа огнеборци се отзоваха на сигнал за пожар в СБАЛО „Св. Мина" в Благоевград тази вечер, за щастие няма пострадали, пре...
20:48 | 03 Декември 2020 г.

Депутатите обсъждат нулевата ДДС ставка на COVID-в...

20:48 | 03 Декември 2020 г.
На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят поредните промени в Закона за ДДС, които този път са свързани с идеят...

гледай на живо

03.12.2020
 • в момента
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE
 • 23:00
  Новини
 • 23:20
  Денят на живо с Наделина Анева