Джо Байдън иска да върне вниманието на нацията към COVID-19

Байдън ще обяви работна група за коронавирус

Джо Байдън
Източник: БГНЕС

Джо Байдън

Джо Байдън се ангажира през цялата си президентска кампания да се отнася сериозно към коронавируса и дни след президентския си преход той ще направи първите стъпки, за да изпълни това обещание, съобщава Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС.
 
Байдън ще обяви работна група за коронавирус от 12 души в понеделник, съобщиха двама източници пред CNN. Съобщението има за цел да покаже сериозността, с която избраният президент планира да се съсредоточи върху пандемия, която е достигнала рекорден брой ежедневни инфекции през последната седмица.
 
Работната група ще бъде оглавявана от трима съпредседатели: бившият главен изпълнителен директор на здравните служби Вивек Мърти, бившият комисар по храните и лекарствата Дейвид Кеслер и д-р Марсела Нунес-Смит от Йейлския университет. Допълнителните членове ще бъдат обявени в понеделник.
 
Приоритетът на съобщението на работната група подчертава неотложността на пандемията и намерението на Байдън да се опита да върне вниманието на нацията към вируса. Групата, заедно с Байдън и Харис, планират да провеждат чести брифинги по телевизията за кризата, казват техни помощници.
 
Това напомня на подхода на Байдън и бившия президент Барак Обама към икономиката, когато спечелиха Белия дом преди 12 години на фона на дълбока икономическа криза. Това е начинът, по който Байдън се отнася към коронавируса, казват неговите съветници, надявайки се да се опита да предотврати влошаване на пандемията, преди да встъпи в длъжност на 20 януари. Байдън се зарече да приеме пандемията сериозно, докато Тръмп омаловажава вируса и често се оплаква, че се фокусира прекалено много върху кампанията, дори след като сам беше заразен с COVID-19.
 
 
Въпреки коментарите на Тръмп, че вирусът ще изчезне бързо и че страната е била „точно зад ъгъла“ от преодоляването на пандемията, пандемията се засили през последната седмица. В петък имаше 126 480 нови случая на ден, според данни от университета "Джон Хопкинс", третият пореден ден, в който нацията надхвърли 100 000 нови случая, и най-високият ден за докладване от началото на пандемията.
 
Екипът на Байдън разшири планирането на прехода в петък, когато победата на бившия вицепрезидент изглеждаше неизбежна.
 
Преходният екип на Байдън, който работи зад кулисите от Деня на труда, също е предпочел кандидати за висши длъжности в кабинета, които изискват потвърждение от Сената и позиции в Западното крило. Съобщенията за кабинета не се очакват в продължение на няколко седмици, казаха съветниците на Байдън, а някои вероятно ще отнемат дори повече време, докато стане известно кой ще контролира Сената след януарските избори в Джорджия.
 
Рон Клейн, дългогодишен съветник на Байдън и неговия генерален секретар през ранните години на администрацията на Обама, е водещ кандидат за генерален секретар на Белия дом, казаха пред Си Ен Ен хора, близки до процеса.
 
Преходът на новоизбрания президент е солидно усилие с двама съветници на Байдън - Джеф Зиенц и Тед Кауфман - които поемат първостепенно ръководство в контрола на тези текущи усилия. Анита Дън, старши съветник на кампанията на Байдън и бивш директор на комуникациите в Белия дом, е друг съпредседател, заедно с губернатора на Ню Мексико Мишел Луджан Гришам и представителя на Луизиана Седрик Ричмънд.
 
Въпреки че Тръмп продължава да се бори с изборните резултати, най-добрите съветници на Белия дом от месеци планират възможен преход. Усилията се ръководят от генералния секретар Марк Медоус и заместник-началника на кабинета за координация на политиките Крис Лидел, който има богат опит в прехода, след като ръководи екипа за планиране на президентския преход на Мит Ромни в навечерието на изборите през 2012 г.
 
Байдън се ангажира и с номинирането на кандидати, които отразяват многообразието на нацията. Вече е направен ранен скрининг за някои от най-добрите потенциални кандидати, казаха съветници, но всички вероятно ще бъдат преразгледани след резултатите от изборите и тъй като остават въпроси относно контрола на Сената.
 
Преходният консултативен съвет на Байдън включва няколко души, считани за пионери на висши ръководни длъжности, включително бившата съветничка по националната сигурност Сюзън Райс.
 
"Няма място за срам", каза ветеран от администрацията на Обама, който неофициално е посъветвал преходния екип на Байдън. „Всяка среща в кабинета трябва да е готова за успех.“
 
В петък вечерта избраният президент, обръщайки се към нацията преди прогнозите, които му дават победата каза, че изборите са му дали „мандат за действие“. Кимвайки с глава, казвайки, че дотогава той е вярвал, че е спечелил изборите, което им е дало политическо влияние да действат бързо и да отменят аспектите на администрацията на Тръмп, включително работата с коронавируса.
Етикети: Джо Байдън
парламент
09:36 | 27 Ноември 2020 г.

Депутатите отмениха решението за създаване на врем...

09:36 | 27 Ноември 2020 г.
Народното събрание отмени решението за създаване на временна комисия за разглеждане на проект на конституцията на България, прието от деп...
09:27 | 27 Ноември 2020 г.

Акад. Петрунов: Имуностимулаторите се приемат кога...

09:27 | 27 Ноември 2020 г.
"В човешкия организъм има естествен, вроден имунитет. Целта на средствата – витамини, имуностимулатори, е да го стимулират. Въ...
Градски транспорт
09:13 | 27 Ноември 2020 г.

ЦГМ предлага временно намаляване на работното врем...

09:13 | 27 Ноември 2020 г.
Въвеждането на по-строгите противоепидемични мерки от 27 ноември тази година ще доведе до намаляване на пътникопотока в обществения транс...
Издигнаха Живко Тодоров за трети кметски мандат в Стара Загора
09:07 | 27 Ноември 2020 г.

Без наеми за затворените общински обекти в Стара З...

09:07 | 27 Ноември 2020 г.
И кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна с коронавируса и в момента се лекува в дома си. За симптомите и лечението, но и за негос...
Индия
08:56 | 27 Ноември 2020 г.

Пожар в индийска COVID-19 болница взе пет жертви

08:56 | 27 Ноември 2020 г.
Петима души загинаха при пожар в болница за пациенти с COVID-19 в Гуджарат в Индия, съобщи РИА Новости.   Съобщава се, че пл...
08:49 | 27 Ноември 2020 г.

Погребаха Марадона в тесен семеен кръг

08:49 | 27 Ноември 2020 г.
Погребаха легендата на аржентинския футбол Диего Марадона в покрайнините на Буенос Айрес.   Легендата на аржентинския футбол...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини