Симпатични животни, опасни и за хората

Нека външният им вид не ви заблуждава

хипопотам
Източник: pixabay.com

Всички сме чували израза „Външният вид заблуждава“. Някои животни изглеждат сладки и красиви - веднага ви се иска да ги погалите или поне да ги нахраните. Но всъщност някои от тях са много ефективни хищници. Те са опасни както за другите животни, така и за хората, пише БГНЕС. Ето някои от тях:

Манул

Външно манулът /наричан по името на откривателя си още котка на Палас/, много прилича на обикновена котка, даже изглежда още по-сладка и беззащитна. Но това е само на пръв поглед. Зъбите на манула са 3 пъти по-големи от тези на домашните котки. Те лесно побеждават по-едри хищници като лисиците.

Тук може да откриете още любопитни новини!

Котката на Палас може да се сравни с вълк: въпреки че принадлежи към семейството на котките, не я приемайте като коте - тя води хищнически начин на живот и е свирепа. Дори опитомен манулът е много опасен за хората.

Хипопотам

Тези на пръв поглед лениви бозайници може да изглеждат напълно безобидни. Но хипопотамът е едно от най-опасните животни в Африка. Те са всеядни и затова се хранят не само с растения, но и с месо. Дори структурата на челюстта и зъбите на хипопотама загатват за хищническото му поведение.

Освен това те често са агресивни и нападат хора. В Кения са регистрирани повече от 4 хиляди конфликта между хипопотам и човек за 10 години.

В цяла Африка всяка година тези животни причиняват смъртта на около 500 души.

Хермелин

Хермелинът прилича на симпатично малко беззащитно животно. Той е от семейство порови и тежи само до 150 грама. Но не се заблуждавайте. Това животинче е много издръжливо, пъргаво, плува отлично и светкавично се катери по дърветата.

Хермелинът ловува както дребни гризачи, така и по-големи животни като зайци. Теглото на плячката на този хищник може да достигне няколко килограма.

Дебело лори

Много необичайни и красиви животни. Но може би малцина знаят, че те са отровни. Нещо повече - това е единственият отровен примат на Земята. Предните им крака имат жлези, които отделят токсини. Те са им необходими, за да ловуват и да се защитават от по-едрите хищници.

Освобождаването на количествата от токсина се увеличава значително, ако животното е изплашено. Отровата им може да причини анафилактичен шок не само при животните, но и при хората.

Кола гази пешеходци в Германия
16:29 | 01 Декември 2020 г.

Терор в Германия! Автомобил прегази пешеходци в Тр...

16:29 | 01 Декември 2020 г.
В пешеходната зона на германския град Трир кола уби двама и рани 10 минувачи, съобщи „FOCUS Online”.   Броят на...
Социална мрежа
15:56 | 01 Декември 2020 г.

Студенти педагози помагат на родители ефективно да...

15:56 | 01 Декември 2020 г.
"В нашето училище нямаме проблеми с онлайн обучението, въпреки че в началото съществуваха различни мнения за повторното преминаване ...
Социална мрежа
15:55 | 01 Декември 2020 г.

Иванка Харбалиева: Много деца искат да са си реалн...

15:55 | 01 Декември 2020 г.
"При големите деца при раздялата нямаше големи оплаквания, но тригодишните деца ми извадиха сърцето. Едно от децата ми каза: "Р...
15:39 | 01 Декември 2020 г.

ЕК одобри българска схема за помощ на превозите за...

15:39 | 01 Декември 2020 г.
Европейската комисия одобри българска схема в размер на 30 милиона лева (приблизително 15 милиона евро) за подпомагане на микро, малки и ...
камшик
15:30 | 01 Декември 2020 г.

Преподавателка с орязани часове припечелва от бой ...

15:30 | 01 Декември 2020 г.
Преподавателка в американски колеж е била принудена да хване камшика и освен с преподаване да си изкарва прехраната със садо-мазо игрички...
15:21 | 01 Декември 2020 г.

КЕВР: Цените на парното, топлата вода и тока не се...

15:21 | 01 Декември 2020 г.
Комисията за енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание, на което прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз&quo...

гледай на живо

01.12.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия