Ирина Недева: Пандемията се превърна в инфодемия

Журналистът вижда все повече порочни практики в медийното пространство

Ирина Недева
Източник: БГНЕС

Ирина Недева

Моделите за дезинформация се развиват много мащабно, всеки от нас може да бъде подведен, заяви в интервю за БГНЕС Ирина Недева – журналист от БНР и председател на Асоциация на европейските журналисти – България (АЕЖ).

Ние вече живеем по начин, по който няма как да избегнем медиите. Независимо дали някой човек отказва да гледа телевизия или да чете вестници, той е обграден от информация в много по-големи количества, отколкото преди. Причината за това са интернет и социалните мрежи. С мълниеносна скорост се разпространяват слухове, ето защо хората трябва да бъдат медийно грамотни. Трябва да различават източниците на информация и да знаят какво консумират. Казвам консумират, защото това е като с храната – тя може да бъде отровна“, смята журналистът.

Според Ирина Недева, има редица „механизми на подвеждане“, които източниците на дезинформация използват.

Тук може да откриете още новини от страната!

Това може да се случи с голяма лекота, когато е дръпнат конецът на човешката емоция. Точно това се случва в днешния свят. Новините стават прекалено сензационни. Защо става така? Ами защото медиите се надпреварват да бъдат първи, да направят „най-вкусното“ за консумиране заглавие. Заглавие, което да включва „ШОК“, „БОМБА“, „ПОТРЕС“ и други. Именно когато си силно емоционален, тогава намалява логическото мислене и хората много лесно могат да повярват на чутото или прочетеното“, категорична е тя.

Другият механизъм е свързан с това кой произнася новината. Много често, ако ние смятаме, че една фигура е авторитетна, ние ѝ вярваме, независимо дали в твърденията ѝ има противоречия. Това често се случва при политическите лидери. За това е огромен проблем фактът, че много от тези лидери, далеч не само в България, си позволяват да говорят небивалици – вредни, опасни и подвеждащи твърдения. В очите на техните привърженици обаче това е нещо съвсем в реда на нещата“, допълни още Ирина Недева.

Човек обаче много по-лесно може да се навигира в полето от дезинформация, категорична е тя, ако си дава сметка за това кой и защо залага капана. Журналистът признава, че един от най-зловредните механизми за правене на дезинформация е, когато тя се комбинира с напълно достоверни факти, правещия е още по-трудна за разпознаване.

Ето защо тя смята, че темата за медийната грамотност е от голямо значение и още в училище трябва да се развиват умения за критично мислене. „Работата е там, че това трябва да се случва и за другите поколения. Няма как критично мислещи деца да се развиват в семейство, където безусловно се приемат неща на базата на всякакви вярвания – „съседката каза“, „една жена каза“, слухове и т.н. По време на епидемията ние виждаме това. Хората се разделиха на много ярки противници и привърженици на маските. Загуби се средата от хора, които трябва да бъдат умерено и разумно тревожни. Важно е още в училище да има отделено време за обучение за това какво представлява източник на информация, как да се проверява той и как да се работи с него“, коментира още журналистът.

Според нея обаче самите медии също трябва да направят нещо по въпроса. „Разликата в това дали една медия се справя добре или не, идва от нейната готовност да проверява факти. Ако е сбъркала, да се коригира. По-това ще познаем качествените медии – коригират се навреме, когато разберат, че нещо не е наред. Беше ми интересно да видя, че в една много голяма германска медия, използвала кадри от конфликта в Украйна, установява, че е била подведена. След това тази медия направи един много стабилен отдел от факт-чекъри“, разказа Ирина Недева и припомни, че Еврокомисията и друг път е заговаряла за създаване на мрежа от независими факт-чекърски организации.

Да се замисли ЕК как да се поощрят традиционните медии, за да вършат своята работа пълноценно. Те са под страхотен натиск на пазара. Те бързат и бъркат, основно заради рейтинги, заради изтеглящи се рекламодатели или както е в случая с медийната среда в България – заради нездрава прегръдка между бизнес, икономически интереси и правителство. Това спира естествения критичен рефлекс на медиите към управляващите, а пък там е ключа към разбирането за независими медии, медиите като куче пазач“, смята журналистът.

Тя е категорична – доверието в медиите пада заради качеството на работата им. Когато се губи доверието в традиционните медии, хората търсят запълване на вакуума. Оттам именно е обяснимо, че те започват да си запълват информационния глад с алтернативни източници. Те обаче могат да безкрайно опасни и подвеждащи, припомня експертът и признава: „Стремежът за бързина деформира съдържанието в медиите, няма време дори и за базова проверка. Медиите трябва много добре да си направят това изчисление – да бъдат първи или да бъдат точни“. Ето защо, смята тя, в настоящата ситуация около COVID-кризата пандемията се е превърнала в инфодемия.

В тези условия впечатление прави и нещо друго - „Copy-paste” журналистиката. „Пести ресурси, защото не изпращаш репортер на място, но може да бъде подвеждаща и поощрява медийния мързел. Това пък носи щети за имиджа на медиите. Някои правителства, не само в България, предпочитат да нямат директен контакт с журналисти, а да минават през опосредени форми. Пресслужбата изпраща съобщение или министър-председателят говори във Facebook, но никой не може да му зададе въпрос. Там летят сърчица или гневни реакции, но той не е открит към въпроси“, каза още журналистът.

За пример тя дава и казуса със спрения достъп на парламентарните репортери до кулоарите на Народното събрание. Според нея журналистика, която се базира само на официални съобщения от институции и политиците, не е истинска.

Проф. Костадин Ангелов
10:04 | 04 Декември 2020 г.

Обявяват националния план за ваксинация (НА ЖИВО)

10:04 | 04 Декември 2020 г.
Проф. Костадин Ангелов представя новия план за ваксинация с оглед скорошното одобряване на няколко ваксини срещу COVID-19. „243...
10:01 | 04 Декември 2020 г.

Добрин Иванов, АИКБ: БРАИТ не спазва закона, но оп...

10:01 | 04 Декември 2020 г.
Вчера бизнесът изпрати писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с процедурата за установяване на наличието на критериите за представите...
09:53 | 04 Декември 2020 г.

Семейства с репродуктивни проблеми могат да разчит...

09:53 | 04 Декември 2020 г.
Над 40 000 семейства у нас чакат за донорска яйцеклетка. Това е шансът им да имат бебе. За поредна година фондация „Майки за донорс...
Зоран Заев
09:25 | 04 Декември 2020 г.

Македонско списание: Защо Зоран Заев е исторически...

09:25 | 04 Декември 2020 г.
Много хора смятат, че нашият премиер Зоран Заев говори исторически врели-некипели с цел да постигне политически точки, но всъщност действ...
Лекарства
09:20 | 04 Декември 2020 г.

Самолечение с аспирин предизвика кръвоизливи при п...

09:20 | 04 Декември 2020 г.
Зачестяват случаите на пациенти, пристигнали в Спешния център в Дупница, с получени кръвоизливи, вследствие на грешно самолечение с аспир...
09:16 | 04 Декември 2020 г.

Пулев преди мача с Джошуа: Чувствам се перфектно, ...

09:16 | 04 Декември 2020 г.
„Чувствам се перфектно. Лично аз смятам, че съм готов и отиваме да мачкаме”. С тези думи Кубрат Пулев коментира за NOVA предс...

гледай на живо

04.12.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини