Вицепрезидентът Йотова: София не се възползва изцяло от потенциала си във външнополитическо отношение

Европа трябва да бъде много гъвкава в партньорството си с Китай

Илияна Йотова,
Онлайн конференцията „Балканите в стратегическата визия на Китай“
Източник: Президентство

Илияна Йотова, Онлайн конференцията „Балканите в стратегическата визия на Китай“

"Европа трябва да бъде много гъвкава в партньорството си с Китай, на прагматична основа, но с ясни правила. Същевременно Европейският съюз трябва да има своя мащабен проект за развитие и в международен план, а не да бъде наблюдател и да чака само покана за партньорство от чужди инвеститори", това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на онлайн конференцията „Балканите в стратегическата визия на Китай“. Конференцията беше организирана от Института за икономика и международни отношения, Българското дипломатическо дружество и Фондация „Фридрих Еберт“.
 
В изказването си вицепрезидентът Йотова подчерта, че отношенията с Китай и проектът за мащабна инвестиционна програма „Един пояс, един път“ трябва да се разгледат в контекста на поне четири нови обстоятелства. Безспорно, това са резултатите от изборите в САЩ, промяна в отношенията ЕС-Китай, пандемията и последствията от кризата. ЕС е в нова финансово-икономическа ситуация, в условия на пандемия, трудна и рискова. Тази ситуация дава и възможности за нови проекти с инвеститори от трети държави, дори и в рамките на Плана за възстановяване.
 
Илияна Йотова открои основните аспекти на мащабния план на Китай „Един пояс, един път“, който до момента включва около 140 държави в целия свят с множество проекти. Част от него е форматът „16+1“, обхващащ страни от Централна и Източна Европа.
 
Вицепрезидентът посочи част от рисковете, които крие проектът – задлъжняването на страните към китайски банки; възможността за промяна на политическите реакции на страни, в които се реализират китайски проекти; рентабилността и качеството на проектите.
 
Вицепрезидентът изтъкна, че тeндeнциятa нa нapacтвaщa ĸитaйcĸa иĸoнoмичecĸa aĸтивнocт нa Бaлĸaнитe e пoвeчe oт яcнa. Дoĸaтo пpeз 2005 г. ĸитaйcĸитe инвecтиции в peгиoнa ĸлoнят ĸъм нyлa, днec дoгoвopeнитe влoжeния нaдxвъpлят 25 млpд. дoлapa, ĸaтo ocнoвният дял e peaлизиpaн в пocлeднитe 5-6 гoдини. За Китай Балканите са предверие към Евросъюза и основно чрез инфраструктурна дипломация Пекин си прокарва пътя към пазар с над 400 млн. потребители.
 
„Слаборазвитите откъм инфраструктура балкански държави са добър терен за влагане на свежи пари, при добри условия за сравнително кратки срокове. Купуването на пристанището в Пирея през 2017 година бе много добре премерен ход, в ситуация когато гръцката държава се нуждаеше от свежи инвестиции“, посочи вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова подчерта, че особено страните от Западните Балкани се нуждаят от средства, а европейските субсидии не са достатъчни. „Освен това Брюксел поставя условия за реформи, за достигане на определени нива, които не се поставят от китайска страна“, отбеляза вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова е убедена, че България трябва да участва активно във формирането на общоевропейски политики към Китай и към Балканите. „София не се възползва изцяло от потенциала си във външнополитическо отношение. Енергията от европредседателството през 2018 г., за съжаление, се превърна в инерция“, подчерта вицепрезидентът.
 
 
Илияна Йотова посочи, че липсва достатъчно информация за развитието на проектите в рамките на формата „16+1“ в България и за Глобалния център за партньорство, който трябва да функционира у нас.
 
Според вицепрезидента внимание заслужава и тематичната инициатива „Един път на здравето“, приета добре от СЗО в условията на здравна криза.
 
В заключение Илияна Йотова изтъкна многопластовата зависимост на Европейския съюз от Китай, която се разкри по време на пандемията от COVID-19. Според вицепрезидента ЕС трябва да преосмисли политиката си и да разчита повече на собствено производство и ресурси.
Гостите на \
08:38 | 26 Ноември 2020 г.

Сачева: Помощта от 24 лв. на ден е за хора в непла...

08:38 | 26 Ноември 2020 г.
"Хората, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун трябва да подадат заявление към работодателя си. Така те ще...
08:31 | 26 Ноември 2020 г.

София в червения сектор по мръсен въздух, на 13-о ...

08:31 | 26 Ноември 2020 г.
София тази сутрин е в червения сектор по замърсяване на въздуха. Индексът за качеството на въздуха показва фини прахови частици 57.7 &mic...
08:21 | 26 Ноември 2020 г.

Лъчезар Борисов: Освобождаваме 156 млн.лв. за комп...

08:21 | 26 Ноември 2020 г.
Разработваме схема за ликвидна подкрепа на фирмите. Досега над 1 млрд. лв. инвестира държавата в икономиката заради COVID-19, казва в инт...
08:09 | 26 Ноември 2020 г.

Стачка на обществения транспорт и ръководителите н...

08:09 | 26 Ноември 2020 г.
Професионалните организации на работещите в сферата в Гърция са обявили национална стачка днес. Тя ще засегне както наземния, така и морс...
парламент
07:58 | 26 Ноември 2020 г.

Парламентът продължава работа по държавния бюджет ...

07:58 | 26 Ноември 2020 г.
Парламентът продължава работа по второто четене на държавния бюджет за 2021 г. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание....
07:46 | 26 Ноември 2020 г.

Съдът решава дали да остави в ареста майката, обви...

07:46 | 26 Ноември 2020 г.
Апелативните магистрати в София гледат мярката на Кристина Дунчева, обвинена в убийството на двете си деца, предаде БГНЕС.   ...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Другото лице
 • 09:00
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Парламентът на живо