Министър Захариева предупреди РС Македония, че България няма да бъде притискана

Захариева оцени като успех съвместното председателство на България и РС Македония на Берлинския процес

Екатерина Захариева
Източник: БГНЕС

Екатерина Захариева

"Моят призив към РС Македония е да не се осланят, че някой ще натисне България да си затвори очите за неизпълнение на Договора за приятелство и добросъседство, който подписахме през 2017 г. Нека се върнем към добросъседския тон и изпълнението на Договора", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, информира БГНЕС.
 
Тя посочи, че днес в София пристига македонският премиер Зоран Заев и външният министър Буяр Османи. Срещата на Заев с българския министър-председател Бойко Борисов става възможно, след като нашият премиер е дал отрицателен тест за коронавирус.
 
Захариева заяви, че ще предложи на двамата министър-председатели да бъде свикана Междуправителствената комисия за спазване на Договора, която не е имала заседание от почти година и половина, а са се натрупали доста въпроси.
 
„Имаме забележки не само по отношение на историята, но и по напредъка на инфраструктурните проекти, като Коридор №8. Всички, които пътуват, виждат какво е състоянието на връзките между двете страни. Чакаме повече от година и половина за програмата за сътрудничество в областта на културата и образованието, която сме изпратили, но от тях все още нямаме отговор. Единствено в частта за туризъм беше постигнат напредък, но това беше преди пандемията от коронавирус. Но този напредък съвсем не е достатъчен“, заяви Захариева.
 
Българският външен министър отново призова македонските власти да се опитат да изпълняват Договора с добра воля.
 
„България е изключително категорична. Искаме да видим в преговорната рамка, че Договорът ще се изпълнява, че в РС Македония нямат претенции за малцинства“, каза Захариева. „Над 15 000 сигурно са станали публикациите с антибългарска насоченост. Не можем да възпитаваме поколенията към омраза. Не може да сме съюзници в НАТО, а българските войници да бъдат наричани фашистки окупатори“, добави тя.
 
Захариева определи като неоснователни обвиненията на македонския вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров, че страната ни нарушава член 2 от Договора.
 
„Призовавам по-добре да прочетат член 2 на Договора и той се изпълнява от България. В него се казва, че България ще подпомага РС Македония по евроатлантическия път, споделяйки опита си, но това не означава, че не можем да имаме условия. Твърдението, че само България има претенции към Македония за спазване на критериите не е съвсем вярно“, каза тя.
 
 
Като цяло Захариева оцени като успех съвместното председателство на България и РС Македония на Берлинския процес.
 
„Въпреки пандемията, промяната на всички мероприятия, което бяхме планирали като срещи, има с какво да се гордеем. Това, което днес ще подпишат лидерите от Западните Балкани – за зелената сделка и обща пазар – е успех. На финала двете държави съпредседатели има с какво да се похвалят“, заяви Захариева.
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...
Николай Витанов
19:10 | 26 Ноември 2020 г.

Проф. Витанов: Отшумяване на пандемията скоро няма...

19:10 | 26 Ноември 2020 г.
"Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените", това каза пред NOVA математикът Николай Витанов.  ...
Спускане с националния флаг в Пампорово
18:57 | 26 Ноември 2020 г.

Българските зимни курорти са безопасни

18:57 | 26 Ноември 2020 г.
Боровец, Банско и Пампорово са безопасни, след като са направили сериозни инвестиции, за да спазват противоепидемичните мерки. Така от Ми...
Цветовете на есента-27
18:50 | 26 Ноември 2020 г.

Катеричка се напи в Минесота

18:50 | 26 Ноември 2020 г.
Американка, която храни катерички пред дома си в щата Минесота, сподели видео на една от тях, която залита пияна, след като е яла фермент...

гледай на живо

26.11.2020
  • в момента
    Денят на живо с Наделина Анева
  • 21:00
    Новини
  • 21:20
    Спорт в обектива
  • 22:00
    Новини