Доц. Мангъров влиза в реалната битка с COVID-19, поемайки Инфекциозна болница София

Здравният министър потвърди новината по време на последния си брифинг

Д-р Атанас Мангъров: В момента е шик да не се имунизираш, но 1 на 1000 умира от морбили (Видео)
Източник: Канал 3

Д-р Атанас Мангъров: В момента е шик да не се имунизираш, но 1 на 1000 умира от морбили (Видео)

Доц. Атанас Мангъров се включва на първа линия в борбата срещу COVID-19. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който посети Инфекциозна болница в София, научихме от Дарик.

Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата срещу COVID-19, говорих с доц. Мангъров и лично го помолих да се включи в битката срещу коронавируса и той се ангажира  с лечението на пациенти в Инфекциозна болница. Единственото ми изискване е да спазва противоепидемичните мерки", аргументира се той, вероятно и предвид публичното признание на Мангъров, че не носи маска.

Доц. Мангъров е шеф на детската клиника в Инфекциозна болница и до момента не лекуваше болни с коронавирус, но а сметка на това пък обиколи страната на турне да разяснява на хората как това заболяване изисква стаден имунитет и е нищо по-различно от грип, което ще отмине през лятото. Особена популярност придоби репликата му за „сухите съчки", които неминуемо щели да изгорят в епидемията.

Тук може да откриете още новини от страната!

Доцентът, който е детски инфекционист и преподава на студенти, е особено почитан от групата граждани в българското общество, които се опъват на противоепидемичните мерки и даже стигат дотам да твърдят, че няма такъв вирус.

Директорът на Инфекциозната болница проф. Татяна Червенякова уточни, че преминаването на Мангъров на първа линия в лечението на COVID-19 става по негово желание.

Самият доц. Мангъров също уточни, че включването му на първа линия е станалото негова инициатива. „Сам поисках, защото трябва да се променят нещата по мерките на изолация. Нещата могат да се правят по много прост и лесен начин. Всичките тези мерки със забулвания са безсмислени. Трябва да се действа по същия начин с всяка една остра респираторна инфекция, както беше с епидемията от свински грип. Мангъров обеща, че той и неговият екип ще спазват всички противоепидемични мерки, които са наложени, но изтъкна лаконично, че „ще се опита да промени нещата малко отвътре“, коментира той.

По думите му част от пациентите по болниците биха могли да се лекуват в домашни условия и че единственият смисъл за влизане на болницата е ако някой има нужда от кислород.

Всички изменения на скенери и рентгени е с характеристиката на вирусната инфекция. Разликата е, че при другите вирусни заболявания има остра симптоматика около 4-5 дни са остри, а цялата инфекция трае 7-10 дни. При коронавируса в 80 на сто няма симптоми, но останалите симптоматични случаи острата фаза е между 13-15 дни, около две седмици. Това е периодът на задух, болки на мускули, температура, умора", посочи той.

В Инфекциозна болница капацитетът е 120 легла, а към настоящия момент са настанени 70 пациенти на 80 легла за COVID-19. Две трети от капацитета е зает за COVID-19 .Той ще бъде разширен с още 10 легла на третия етаж в следващите няколко дни.

Няма недостиг на легла в София, до края на седмицата ще има допълнително разкриване на болнични легла, увери проф. Костадин Ангелов.

Част от лечебните заведения ще преструктурират 50% от отделенията си, за което ще получат допълнително финансиране, увери здравният министър.

Красимир Каракачанов
19:08 | 29 Ноември 2020 г.

Каракачанов: В тежки моменти има два вида политици...

19:08 | 29 Ноември 2020 г.
"В тежки моменти има два вида политици – тези, които правят нещо, и тези, които само критикуват. Историята се пише от тези, ко...
Сезгин Мехмед
18:53 | 29 Ноември 2020 г.

Сезгин Мехмед: В името на обединението бих стъпил ...

18:53 | 29 Ноември 2020 г.
"Първи клас започнах политическия си път. Нямаше как да бъда слаб, иначе щяха да ме смачкат". С тези думи започна участието си ...
Анастас Герджиков
18:41 | 29 Ноември 2020 г.

Университетите и студентите ще се справят с трудно...

18:41 | 29 Ноември 2020 г.
През тези 6 месеца срещнахме доста трудности. През цялото време има недоволни. Получаваме писма всеки ден. Държавният изпит трябва да е п...
Диего Марадона
18:39 | 29 Ноември 2020 г.

Лекарят на Диего Марадона ще бъде разследван за не...

18:39 | 29 Ноември 2020 г.
Лекарят на Диего Марадона ще бъде разследван за непредумишлено убийство, съобщи информационна агенция Телам, цитирана от БГНЕС. Още н...
Румен Дурев
18:27 | 29 Ноември 2020 г.

Румен Дурев: Официалният сайт на БСП разпространяв...

18:27 | 29 Ноември 2020 г.
"Легитимността на един орган идва с датата на неговото избиране – ръководството на БСП е легитимно. Има проблем обаче със съде...
18:17 | 29 Ноември 2020 г.

Марияна Николова: Досега държавата е осигурила над...

18:17 | 29 Ноември 2020 г.
Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова посети фабрика за догр...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини
 • 20:20
  Интервю с Наделина Анева