Проф. Костадин Ангелов: Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните

Не се презапасявайте с лекарства, не се самолекувайте!

Костадин Ангелов
Източник: Канал 3

Костадин Ангелов

"Мерките, които се взеха до настоящия момент, показва, че ние успяваме да се справим успешно с контрола. България се намира на едно от средните места от ЕС по заболеваемост. По отношение на 14-дневната смъртност е на 7-о място. Смъртността показва нивото на организация на здравната система. Пред България по смъртност са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватия", заяви министър Ангелов.

"Общият брой на медицинския персонал, заразен с COVID-19 е 3459 , 1802 са активните случаи.
"Имаме изключително добра организация с всички регионални щабове", увери той.
 
"Има една мярка, която много се коментира - ограничаването на хората на 65 г. и до 65 г. До нея стигнахме след изключителен анализ. В началото имаше няколко възможности - да имаме 3-часови коридори, след това да имаме един 3-часов коридор, имаше предложение за два коридора по два часа. След разговори с търговците те казаха, че това ще затрудни работата. Затова избрахме от 8 до 10 ч. сутринта. Предстоят дни, в които може да имаме занижаване на температурите, затова ще изместим коридора от 14 до 16 ч. Ако видим, че има струпване на хора, този коридор ще бъде разширен по време. Има и изключения, които ще се решават индивидуално", коментира проф. Ангелов.
 
 
"Пндемията продължава да засяга сериозно цяла Европа, както и Балканите. България е по средата по заболяемост, на 14 място, и на 7 по смъртност. Това показва, че системата работи добре", категоричен бе и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
 
"518 на 100 000 е средната заболеваемост в страната", това каза доц. Кунчев.
 
"Нито хидроксихлорохина, нито ремдисивира, нито плазмата са специфични лекове за коронавирус. Закупуването на медицински препарати е излишно и по никакъв начин няма да ви предпази" , призова д-р Кунчев.
 
Проф. Костадин Ангелов отправи и сериозен призив да не се презапасяват здравите хора с важни лекарства. Той апелира и да не се прибягва до самолечение. Обърна сериозно внимание, че неконтролируемата употреба на антибиотици ще доведе до резистентност.
 
"4300 флакона Ремдесивир са пристигнали вчера. Има и достатъчни количества от всички други лекарства, сред които инжекциите за бременните с тромбофолия, които също изпитаха недостиг. Азитромицин също има, като се очаква допълнително да бъдат вкарани 60 000 опаковки от българския производител", каза още министърът.
 
"Който и да е антибиотик не лекува коронавирус. Започването на антибиотик без причина води до тежки последствия. Започването на кортикостероид може да доведе до смърт, защото това е препарат, който води до понижаване на имунитета. А пониженият имунитет може да доведе до невъзможност организмът да се справи", обясни също министърът. 
 
"В социалните мрежи се разпространяват рецепти и съвети за лекарства. Хората се водят от страх и този страх води до грешни решения", каза още Ангелов.
 
"Натискът върху лечебните заведения намалява, защото се отварят още отделения и това позволи да се преразпредели потокът от пациенти", тома заяви проф. д-р Асен Балтов.
 
Той подчерта, че реорганизацията на лечебните заведения е във вход от петък и продължава и в момента. 
 
„Ремдисивирът е изключително тежък препарат със странично действие и не всеки трябва да я ползва. Не трябва да се прекалява с нея, както някои твърдят. Нещата излизат в движение и ние ги вписваме в протоколите. Плазмата също не е панацея, както всички смятат. Не всяка плазма съдържа необходимите антитела. Тя не е подходяща за всички“, каза проф. Балтов.
 
Още новини от страната може да прочетете тук!
 
„Правейки си бърз антигенен тест, трябва да се знае, че той все още не е меродавен за нашата единна информационна система и трябва да бъде препотвърден от PCR тест. Ако човек има съмнения, че е болен от коронавирус, трябва да се самоизолира, да не позволява да има контакти с други хора, защото ще разпространи инфекцията и така да дочака резултатите от PCR теста, препоръча проф. Балтов. 
 
Очакваме да приключат преговорите и за ваксините на европейско ниво. България е заявила интерес към три от шест ваксини. Тези три ваксини са от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата. Това гарантира техните високи европейски качества на надеждност. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.
 
"Ще има достатъчно количества ваксина за всички уязвими групи - лекарите на първа линия, възрастните хора, хронично болните. Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България, ще бъде безплатна за всички български граждани, каза още министър Ангелов.
 
"Очакваме до 18 ноември да приключи изследването за надежността на бързите антигеннит етестове и становището дали могат да бъдат алтернатива на PCR теста", информира той.

 

Лекарства
15:47 | 29 Ноември 2020 г.

Канада забрани износа на някои лекарства с рецепта...

15:47 | 29 Ноември 2020 г.
Канада забрани износа на някои лекарства с рецепта, за да предотврати недостиг в страната, съобщи BBC.   Решението е в отгов...
Нелегални мигранти, укрити в камион
15:38 | 29 Ноември 2020 г.

Задържаха незаконни имигранти, укрити в камион на ...

15:38 | 29 Ноември 2020 г.
Гранични полицаи задържаха незаконни имигранти, укрити в камион с румънска регистрация, превозвал новогодишни играчки, съобщават от &bdqu...
15:32 | 29 Ноември 2020 г.

В Сингапур се роди бебе с антитела срещу COVID-19

15:32 | 29 Ноември 2020 г.
Жена от Сингапур, която имаше коронавирусна инфекция по време на бременността си, е родила момче, което има антитела срещу COVID-19, пише...
Протест срещу полицейското насилие в Париж
15:32 | 29 Ноември 2020 г.

Съдят четирима френски полицаи, били чернокож музи...

15:32 | 29 Ноември 2020 г.
Четирима полицаи, задържани след поява на видео, показващо как бият чернокож музикален продуцент в Париж, са изправени пред съдия в недел...
Ким Чен Ун, Северна Корея
15:20 | 29 Ноември 2020 г.

Северна Корея ограничава достъпа до морето, за да ...

15:20 | 29 Ноември 2020 г.
Северна Корея затегна още повече режима за излизане в морето в опит да спре пандемията от коронавируса, съобщиха държавните медии в Пхеня...
15:11 | 29 Ноември 2020 г.

Удар по търговците на плът в Пловдив

15:11 | 29 Ноември 2020 г.
Сводници и проститутки от Северна България бяха задържани в Пловдив след проверка на лек автомобил, пише „Монитор“. Полиц...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини
 • 16:16
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия