Лекари разработиха животоспасяващо при алкохолно отравяне устройство

Ако човек пие твърде много алкохол, той може да бъде отровен с него

пияница пиене алкохол
Източник: pxhere.com

пияница пиене алкохол

Канадски лекари разработиха устройство, което кара белите дробове да отделят във въздуха не само въглероден диоксид и други отпадъчни продукти, но и молекули етилов алкохол за много кратко време. Благодарение на това ще бъде възможно спасяването на животи в случай на остро алкохолно отравяне. Статия, описваща разработката, е публикувана от научното списание „Scientific Reports“, цитирано от БГНЕС.
 
"Устройството ни е набор от клапани, тръби, маска за лице и цилиндър с въглероден диоксид и може да се помести в малък куфар. То е много лесно да се направи, не се нуждае от електроника или компютри, за да работи", каза един от разработчиците, професорът в университета в Торонто (Канада) Джоузеф Фишър.
 
Сред чертите на човека, които го отличават от повечето други видове бозайници, има една доста необичайна. Хората могат да консумират относително голямо количество етилов алкохол и да се напият, а тялото на други животни или бързо разлага молекулите му, или не понася дори малко количество алкохол. Учените предполагат, че благодарение на това нашите предци са могли да ядат презрели и ферментирали плодове, които животните не са яли.
 
Почти целият алкохол се отделя от човешкото тяло поради работата на няколко ензима, които разграждат молекулите на етанола и продуктите от неговото разграждане в чернодробните клетки. Човешките версии на тези ензими работят относително бавно, така че алкохолът се натрупва в кръвта. Ето защо се напиваме.
 
Самопочистване на организма
 
Ако човек пие твърде много алкохол, той може да бъде отровен с него: в такива критични ситуации черният дроб физически не е в състояние да премахне бързо етанола от тялото. По правило в такива случаи лекарите просто се опитват да поддържат пациента жив, като инжектират в тялото му кислород и лекарства, които стимулират работата на сърцето и други органи.
 
Канадските лекари са измислили как да ускорят този процес. Те забелязали, че при липса на кислород във въздуха и учестено дишане белите дробове на човек започват да отделят много молекули алкохол. Учените решили да проследят колко бързо алкохолът ще се отдели от тялото на доброволци, ако дишането им се учести.
 
Фишър и колегите му създали специално устройство, което поддържало постоянно ниво на въглероден диоксид в кръвта на участниците в експеримента. Благодарение на това те не загубили съзнание поради прекалено учестеното дишане и факта, че по-голямата част от CO2 се отделил от кръвта им през първите няколко минути, след като започнали да дишат дълбоко.
 
По-нататъшни експерименти показват, че благодарение на това алкохолът всъщност се отстранява от тялото по-бързо. Учените успели да нормализират концентрацията на етанол в кръвта на доброволците няколко пъти по-бързо, отколкото при естествената неутрализация на алкохола.
 
 
Фишър се надява, че ако работата им завърши с окончателен успех, такива устройства могат да се използват за борба с последиците от злоупотребата с алкохол, както и за решаване на други медицински и научни проблеми, свързани с обмяната на газове между белите дробове и околната среда.
18:23 | 03 Декември 2020 г.

Цар Киро отива в затвора за 8 месеца за държане на...

18:23 | 03 Декември 2020 г.
След решение на ВКС Кирил Рашков ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 м. за държане на живак и на нереги...
Бойко Борисов
18:16 | 03 Декември 2020 г.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати събол...

18:16 | 03 Декември 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Франция Жан Кастекс по повод кончината на видния ф...
Бойко Борисов, Европейски съвет
18:13 | 03 Декември 2020 г.

Борисов към своите от ГЕРБ: Чувам как ни хулят. Не...

18:13 | 03 Декември 2020 г.
Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов честити рождения ден на управляващата партия. Той изказа благодарности към всички приятели и коле...
Бездомник в Ню Йорк
18:10 | 03 Декември 2020 г.

Над 100 хил. ученици в Ню Йорк са бездомни

18:10 | 03 Декември 2020 г.
Най-големият град в САЩ - Ню Йорк, е изправен за пета поредна година пред сериозен обществен проблем, засягащ бездомните деца в ученическ...
Бил Клинтън, Джордж Буш и Барак Обама
17:54 | 03 Декември 2020 г.

Обама, Буш и Клинтън се ваксинират доброволно срещ...

17:54 | 03 Декември 2020 г.
Бившите президенти на Съединените щати, Барак Обама, Джордж Уокър Буш и Бил Клинтън, се съгласиха да бъдат първите, които ще се ваксинира...
Избори
17:38 | 03 Декември 2020 г.

Адолф Хитлер спечели изборите в Намибия

17:38 | 03 Декември 2020 г.
Политикът Адолф Хитлер Уунона постигна убедителна победа на регионалните избори в Намибия, съобщава "Дейли Мейл", цитиран от БГ...

гледай на живо

03.12.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива