Премиерът: Първите 17 км от АМ "Европа" са готови 6 месеца по-рано, подменяме и ЖП линията от Белград до Истанбул

Според него нашата нация не се управлява със заповеди и призова хората да бъдат отговорни и да спазват дистанция

Бойко Борисов
Източник: БГНЕС

Бойко Борисов

След като провери как работи "Пирогов" , премиерът Бойко Борисов тръгна на обиколка из страната, за да покаже как е построена магистралата до Сърбия - "Европа".  Заедно с него в джипа бяха здравният министър Костадин Ангелов и шефът на "Пирогов" Асен Балтов, а гид в обиколката им бе регионалният министър Петя Аврамова.
 
Борисов поясни, че близо 1000 са оздравелите, а Ангелов на свой ред заяви, че за една седмица са излекувани близо 5000 човека.
 
Борисов изтъкна, че докато тече пандемията у нас не спира да се стори и показа на двамата шумящата маркировка.
 
"Затова сте ми толкова важни. Да лекуваме и здравите да се връщат на работа", каза той  и поясни, че дългата карантина действа зле на психиката на хората. "Много разчитам на лекарите", каза той. И добави:
 
"Работата носи свобода, удоволствие, живот, храни се и не се плаши".
 
По думите му държавата не трябва да спира и да се движи. Убеден е, че първи ще излезем от кризата. Според него нашата нация не се управлява със заповеди и призова хората да бъдат отговорни и да спазват дистанция.
 
 
Костадин Ангелов пък поясни, че има държави, които имат по-строги мерки, но са с повече болни. Борисов поясни, че 70 млн.лева на месец отиват за лекарите на първа линия да получават по 1000 лева към заплатите. Напомни, че 15 млн.лева били заделени за тестове, а 50 млн. лева за болниците.
 
Балтов на свой ред каза, че са отворили на 50 % с леглата, а в понеделник ще бъдат готови.
 
"Ако юли или август бях почнал да отварям болници, нали знаеш какво щяха да говорят", каза премиерът. И поръча на Ангелов и Балтов да се подготвят за тежките случаи.
 
Накрая заяви, че не инспектирал магистралата, а просто му било "драго" да кара по нея, защото доскоро тук било само поляни. Регионалният министър Петя Аврамова поясни, че до Калотина сега се стори 14 -километрова отсечка от магистралата, а Борисов й заръча да бъде пусната с 6-7 месеца предварително и да види дали е започнал ремонта на самото КПП. Щял да заръча на МВР-шефа Христо Терзийски да сложи повече полицаи по магистралата. Пошегува се, че разходката с Балтов и Ангелов била за обедната почивка.
 
Малко по-късно написа във Фейсбиук, че половин година по-рано от предвиденото е готов първият 17-километров участък от магистрала "Европа". Напомня, че инвестицията е за 117,3 млн. лева и е от републиканския бюджет.
 
"Шофьорите от няколко дни се движат по магистралата, по която са изградени са два пътни възела, 5 подлеза, 5 надлеза, мост над р. Сливнишка, както и 7 площадки за отдих и принудително спиране. Пътуването вече става по-бързо, комфортно и по-безопасно. Въпреки пандемията и затрудненията, въпреки безпрецедентната ситуация в цял свят, продължаваме да изграждаме магистрали, пътища, газопроводи, пречиствателни станции.
 
И няма да се спрем, защото, българите заслужават да имаме модерна инфраструктура", пише още Борисов.
 
В нов лайф от Фейсбук малко по-късно пък Борисов поясни, че се работи на пълни обороти. Този път той показа по-сложен участък от магистралата, който в момента се изгражда.. По думите му строителите са свършили много работа за месец и половина. "Щом така махат, значи плащаме редовни", пошегува се той. След това посочи скалата, която била изрината и свалена. Показа на Балтов и Ангелов дори и обходните шахти. Предупреди строителите да слагат маски и да се пазят.
 
"Сега все едно с шпатула си го градил, а то всичко с багери. Ето това е красотата", каза премиерът. И добави: "Ако е леко, другите да са го направили". Самите работници пък заявиха: "Евала, че го правите". Здравният министър пък поръча на майсторите да спазват мерките и да пият по една ракия вечер.
 
"Балтов, това е мойта армия. Това е нашата армия българска", каза още Борисов, сочейки строителите и машините и поясни, че искал да види Балтов като градски доктор как се стори от чакъла. "Ти лекувай, ние ще строим", каза още на шега премиерът. За да не остане по-назад пък здравният министър поясни,че и той е помагал на дядо си строител - зидар. Отсекли ли един бор, на негово място засаждали 10. Нямало стара машина, всички били най-добрата техника.  "Само с нови техники стават резултати", отговори на свой ред здравният министър.
 
На връщане към София пък поясни, че подменят сега и жп линията за бързия влак от Белград до Истанбул.
 
"От Мюнхен като тръгнеш до Варна и Бургас, до Истанбул и Солун няма да има светофар. Ей това сме направили ние", каза Борисов. Поясни, че има монтирани предпазни стени за птичките. "Пазим врабчетата, спасихме и кокичетата", каза той и даде да се разбере, че са изпълнили всички искания на еколозите и археолозите, сложили са и паркинги с "дръвченца". А за Нова година, който иска може да ходи до Белград или къде другаде си поиска.
 
Балтов пък поясни, че това ще подобри комуникацията, а линейките ще стигат по-бързо до столицата. На свой ред премиерът напомни, че държавата сега взима два медицински хеликоптера. 
 
Ангелов напомни, че са докарали досега 150 нови линейки, но по целия проект на МЗ е предвидено да получим общо 400. Миналата седмица раздали на филиалите на Спешна помощ 20 линейки, а до края на годината - още 40. Напомни, че са обявили конкурс за 42 високо проходими линейки. 
 
"Надявам се, че българите придобиват представа, докато някой вдигаха юмруци и протести, ние с какво се занимавахме. Ползата от кое е по-голяма, народът ще прецени", завърши премиерът, очевидно визирайки президента Румен Радев и постоянните му критики срещу властта.

тир
11:47 | 24 Ноември 2020 г.

ТИР излетя от пътя Гюешево-Кюстендил (СНИМКИ)

11:47 | 24 Ноември 2020 г.
Товарен автомобил излезе от пътя, скъса мантинелата и спря в дере, предаде БГНЕС.   При инцидента, станал тази сутрин на път...
правна помощ
11:33 | 24 Ноември 2020 г.

Сформираха екипи за правна помощ на хора под прага...

11:33 | 24 Ноември 2020 г.
Над 250 представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на областите Стара Загора, Велико Търново и Варна ще по...
маска
11:26 | 24 Ноември 2020 г.

В Германия удължават мерките и ограниченията до 20...

11:26 | 24 Ноември 2020 г.
Лидерите на германските провинции са се съгласили да удължат мерките и ограниченията, наложени за справяне с пандемията, и през декември,...
11:19 | 24 Ноември 2020 г.

Товарен автомобил помете на пешеходна пътека възра...

11:19 | 24 Ноември 2020 г.
Двама възрастни пешеходци са блъснати от товарен автомобил на старозагорско кръстовище.   Инцидентът станал на 23 ноември. П...
ГКПП Промахон
11:11 | 24 Ноември 2020 г.

Километрична опашка на ГКПП "Кулата-Промахон" зара...

11:11 | 24 Ноември 2020 г.
Отново километрична опашка на граничния пункт "Кулата-Промахон", след като тази сутрин гръцките власти възобновиха масовото тес...
Колин Фърт
11:04 | 24 Ноември 2020 г.

Колин Фърт се залюби с новинарка от BBC (СНИМКИ)

11:04 | 24 Ноември 2020 г.
Изминаха години, откакто героят на Колин Фърт Марк Дарси се бореше за сърцето на Рене Зелуегър в "Дневникът на Бриджит Джоунс"....

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Другото лице
 • 12:30
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 13:10
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини