Захариева: Виждаме възможности за сътрудничество с Израел в IT-сектора, науката и енергетиката

От МВнР уточниха, че за 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 209 млн. долара като се е увеличил с близо 50 на сто в сравнение с предходната година

Захариева, Габи Ашкенази
Източник: БГНЕС

Захариева, Габи Ашкенази

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Държавата Израел Габи Ашкенази се договориха двете страни да задълбочат сътрудничеството в области от взаимен интерес, включително енергетиката, туризма, търговията.
 
"Тази година отбелязваме 30 години от възстановяване на дипломатическите отношения между страните ни. За тези три десетилетия Израел остава най-близкият ни приятел и стратегически партньор в Близкия изток", заяви Екатерина Захариева, която е на първо официално посещение в Държавата Израел с цел продължаване на политическия диалог на високо и най-високо ниво между двете страни и обсъждане на нови форми за засилване на двустранното сътрудничество. В рамките на посещението си в Ерусалим тя разговаря и с министър-председателя Бенямин Нетаняху, и с президента Реувен Ривлин.
 
"Имаме отлични политически отношения и нямаме отворени въпроси. Но бих искала да видя повече търговия между страните ни", каза още Екатерина Захариева след преговорите с колегата си Габи Ашкенази.
 
От МВнР уточниха, че за 2019 г. двустранният стокообмен възлиза на 209 млн. долара като се е увеличил с близо 50 на сто в сравнение с предходната година. За първата половина на 2020 г. , основно заради пандемията с коронавируса, двустранната търговия е отбеляза спад на годишна база от 3,6 на сто като възлиза на 92 млн. долара.
 
По време на разговорите бе по постигната договореност да бъде организирано, дори и чрез видеоконферентна връзка, първото заседание на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество, което да даде тласък на връзките в икономиката и инвестициите. Възможности за сътрудничество българската страна вижда и в IT-сектора, развитието на науката, енергетиката.
 
Двамата министри подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката между министерствата на енергетиката на двете страни. Документът цели да насърчи сътрудничеството в защитата на енергийната инфраструктура, в сферата на възобновяемата енергия и в реализирането на други общи проекти в енергийната област.
 
Обсъдени бяха и връзките в туризма. Подчертано бе, че България е привлекателна дестинация като миналата година 250 000 израелски туристи са посетили страната ни. Министър Ашкенази изрази надежда, че глобалните усилия за справяне с коронавируса скоро ще позволят на Израел отново да отвори небето си за граждански полети, което да позволи на израелските туристи да се върнат в България. Самият той прие поканата на министър Захариева да посети страната ни - както София, така и Пловдив.
 
 
Министрите Захариева и Ашкенази бяха категорични, че стратегическите отношение между България и Държавата Израел се опират и на дълбоките исторически връзки между двата народа в трудни времена.
 
"Всички евреи, целият народ на Израел завинаги ще помни тези, които застанаха до нас по време на най-мрачния период в историята особено на Европа". С тези думи Габи Ашкенази, чийто баща е български евреин от Пловдив, благодари пред Екатерина Захариева за спасяването на българските евреи. "Винаги съм се чудел, защо от всички народи в Европа, българите направиха това? Нямам точен отговор, но вероятно защото българите са добри и честни хора", каза Ашкенази, който специално благодари на българското правителство за усилията му в борбата с антисемитизма и усилията за предотвратяването на "Луков марш".
 
Екатерина Захариева потвърди последователния ангажимент на българското правителство в борбата с антисемитизма, дискриминацията и езика на омразата.
 
"Трябва да помним историята, за да учим уроците от нея. Демокрацията не идва даром. Трябва да се борим за нея всеки ден" – каза Екатерина Захариева, "Трябва да образоваме младите, да учим децата си на толерантност и да се противопоставят на всеки опит на омраза срещу различни религии или националности. Само заедно можем да се борим и да се противопоставяме на злото".
 
Двамата министри обсъдиха и въпроси, свързани с международната сигурност, борбата с тероризма, и ситуацията в Близкия изток. Екатерина Захариева приветства Израел за постигнатата нормализация в отношенията с Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.
 
"Това може да отвори нова страница в историята на Близкия изток и да донесе мащабна промяна в живота на неговите народи, което несъмнено ще има позитивно отражение върху световния политически климат", подчерта външният ни министър. Тя посочи и активната позиция на България за активизиране на сътрудничеството в рамките ЕС-Израел и изрази удовлетворение, че тази позиция се оценява от израелската страна.
 
Активизирането на икономическите отношения между България и Държавата Израел бе и централна тема в разговора на вицепремиера Захариева с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който изпрати специални поздрави на българския премиер Бойко Борисов.
 
На срещата бе потвърдено желанието на страните в скоро време да бъде свикано първото заседание на Смесената комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Сред сферите за развитие на двустранните икономически връзки бяха откроени високите технологии и IT индустрията.
 
Премиерът на Държавата Израел също изрази признателността на своя народ за спасяването на българските евреи и за категоричната позиция на България срещу антисемитизма, ксенофобията, езика на омразата.
 
"За съжаление ксенофобията, омразата не изчезнаха. Трябва да се борим с тях всеки ден. В България осъждаме подобни прояви по всеки възможен начин", каза външният ни министър.
 
Екатерина Захариева и Бенямин Нетаняху обсъдиха и ситуацията с пандемията от коронавируса. Теми на разговора бяха и обстановката в региона на Близкия изток, както и активизирането на отношенията между ЕС и Израел.
 
Предизвикателствата пред международната сигурност и сигурността в региона на Близкия изток, както и заплахите, свързани с кризата с коронавируса, бяха дискутирани и по време на срещата на Екатерина Захариева с президента Реувен Ривлин. Той също подчерта значението, което Израел придава на акта на спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война. 
Бойко Борисов
16:21 | 28 Ноември 2020 г.

Борисов: Не лъжа, както казват опонентите, а спазв...

16:21 | 28 Ноември 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекция през уикенда. За пореден път той се отправи към Родопите, където инспектира ремонт на ...
Александър Вучич
16:18 | 28 Ноември 2020 г.

Вучич: Завършваме „Турски поток“ до няколко дни

16:18 | 28 Ноември 2020 г.
Сръбският президент Александър Вучич заяви, че сръбският участък от газопровода „Турски поток“ ще бъде завършен в близко бъде...
16:16 | 28 Ноември 2020 г.

Талантлив аржентинец влезе в полезрението на Манч...

16:16 | 28 Ноември 2020 г.
Отборът на Манчестър Юнайтед следи тийнейджърът Тиаго Алмада, след като червените дяволи не успяха да се сдобият с подписа на Джейдън Сан...
Борис Джонсън
16:13 | 28 Ноември 2020 г.

Джонсън назначи първия в историята министър на вак...

16:13 | 28 Ноември 2020 г.
Надим Захави ще бъде първият в историята министър на ваксинацията, след като британският премиер Борис Джонсън учреди новата длъжност в н...
Диего Марадона
16:00 | 28 Ноември 2020 г.

Живя като рок звезда, игра като бог, остана винаги...

16:00 | 28 Ноември 2020 г.
„Няма значение какво направи с живота си, Диего. Има значение какво направи за нашите”, това са думи на мениджъра на Манчестъ...
Брадли
Мазику
16:00 | 28 Ноември 2020 г.

Добри новини за Акрапович преди утрешното домакинс...

16:00 | 28 Ноември 2020 г.
Бруно Акрапович ще може да разчита на Брадли  Мазику, след като левият бек премина през карантина заради положителен тест за коронав...

гледай на живо

28.11.2020
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парламентът на фокус
 • 20:00
  Новини