Експозицията "реалният МУЗЕЙ” интерпретира мястото на музея като институция в днешния свят

Тя е част от програмата "Пространство-публика" на културната институция и може да бъде видяна от публиката до 24 януари

музей, експозиция
Източник: БГНЕС

Какво е мястото на музея като институция в днешния динамичен свят? Какво е неговото бъдеще? Ако доскоро дигитализираните изложби и онлайн турове бяха съпътстващи дейности, напът ли са те да се превърнат в основни? Какви са очакванията на публиката?
 
Върху тези и още въпроси дискутират редица художествени произведения, подредени в Национална галерия Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, предаде  БГНЕС.
 
"Сграда с историческо и културно-архитектурно значение. Това е и темата на изложбата – от една страна интерпретация на това пространство, наситено с история, а от друга – сегашните функции, с които е натоварена сградата. Музеят е филиал на националната галерия и включва произведения, предизвикани от самото пространство, както и от процесите, които текат днес", каза пред БГНЕС кураторът Надежда Джакова.
 
Експозицията носи името "реалният МУЗЕЙ”, част е от програмата "Пространство-публика" на културната институция и може да бъде видяна от публиката до 24 януари.
 
 
"Изложбата е планирана преди една година, а идеята ѝ е да дискутира какво е мястото на музея днес, какво е неговото развитие и дали той не е изместен изцяло от дигиталното и виртуалното", поясни Надежда Джакова. В нея участват архитекти, което е неслучайно, защото тяхното присъствие е важно за осмислянето на днешните визуални кодове, но и фотограф, живописец и скулптор.
 
"По-важното е, че те са имали за задача да мислят за миналото на сградата, за функциите ѝ, както и за нейното бъдеще", посочи още кураторът.
 
Архитектите са две млади дами. Арх. Даяна Николова изгражда инсталацията "Със себе си” като място за уединение и размисъл в една обкръжаваща музейна експозиция. Темата за връзката художествена творба – музейно пространство е обект на изследване и при арх. Полина Кьосева. Двама от другите автори – Леда Старчева и Георги Георгиев-Jorrras, използват материали, свързани с индустрията. Индустриални отпадъци. В огледалната повърхност на творбите "Circles" на Стела Василева се отразява интериорът на музея – архитектурни елементи, върху които личат следи от времето, когато сградата е служила за военни цели. В тях се отразява и публиката, преминаваща през експозицията.
 
"Тик-так” на Боряна Пандова съдържа в себе си идеята за минута време и промяната, която носи. Два последователни кадъра, направени в залата на музея, са заснети в разлика от една минута. В тази пренебрежимо дълга минута се случват промени, които често остават незабелязани. Колко дълго е това време в музея? Как се променя той? Боряна Пандова "документира” тази промяна било и в рамката на минута.
 
"Очевидно се променя начина, по който един музей функционира. Няма много възможност за посещения, а от там музейното пространство също се променя. Посещението се превръща единствено в тур за определен брой хора, това е една от разликите. Аз мисля, че въпреки всичко музеите ще продължат да съществуват, ние винаги ще пазим реликви и спомени от предишни епохи", коментира пред БГНЕС и Леда Старчева, един от авторите.
Етикети: музей , експозиция
Изолация
при COVID-19
13:42 | 05 Декември 2020 г.

COVID-19 в два социални дома в Хасково

13:42 | 05 Декември 2020 г.
Откриха две нови огнища на коронавирус в Хасково. Заразените са деца с увреждания и персонал, който се грижи за тях в два социални дома з...
Стъпките към успеха
13:31 | 05 Декември 2020 г.

Борис Колев: Късметът има влияние, но ако си много...

13:31 | 05 Декември 2020 г.
"Първият ми голям успех беше на 19 години, тогава попаднах в класация на „Бизнес уик” за предприемачи в Европа, тогава в...
подкуп, пари,
13:17 | 05 Декември 2020 г.

Хванаха полицай с подкуп във Варна

13:17 | 05 Декември 2020 г.
50-годишен разследващ полицай с инициали Л.Л. от Варна е бил хванат при получаване на подкуп. Това обяви на брифинг окръжният прокурор на...
гуми
13:08 | 05 Декември 2020 г.

В Нови Искър събират ненужни автомобилни гуми

13:08 | 05 Декември 2020 г.
Ненужни автомобилни гуми се събират за четвърта поредна събота във временен пункт, намиращ се в район „Нови Искър“, информира...
Бойко Борисов
12:43 | 05 Декември 2020 г.

Премиерът опроверга твърденията, че в България има...

12:43 | 05 Декември 2020 г.
"Единственото, което България прави, различно от годините досега, е да модернизира летищата си, което правят всички държави", т...
шарани, Никулден
12:27 | 05 Декември 2020 г.

Дори и в тесен семеен кръг, българинът ще отбележи...

12:27 | 05 Декември 2020 г.
Традиционният никулденски шаран и тази година остава предпочитаната риба за празничната трапеза. Това показват проучванията на пазара. Въ...

гледай на живо

05.12.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Икономика и бизнес
 • 14:45
  Телемаркет