Великобритания ще строи тунел под Стоунхендж за 2,2 милиарда долара

Целта на проекта е трафикът да не пречи на туризма и туризмът да не пречи на трафика

Стоунхендж
Източник: pixabay.com

Днес Великобритания даде "зелена светлина" за изграждането на тунел под Стоунхендж на стойност 2,2 милиарда долара с цел премахване на главния близък път, който от много време пречи на посетителите на мистериозния праисторически кръг от камъни в южната част на Англия. Стоунхендж, един от най-известните праисторически паметници, е 5000-годишен неолитен каменен кръг с могили от ранната бронзова епоха наблизо, пише БГНЕС.

Държавното министерство се съгласи, че този проект ще донесе ползи за Стоунхендж, тъй като на туристите няма да се налага да слушат преминаващите автомобили, които да ги разсейват“, каза министърът на транспорта на Великобритания Грант Шарпс.

Спорният план за изграждане на четирилентов тунел под тясната магистрала A303 край Стоунхендж е одобрен въпреки сериозните възражения, съобщава „Нешънал Джиографик“. Поддръжниците казват, че магистралният тунел ще облекчи задръстванията и ще подобри изживяването на посетителите. Противниците се страхуват от загубата на древни артефакти, все още скрити под земята. Магистралата минава поразително близо до емблематичния каменен кръг и отдавна е известна със задръствания и дълги закъснения.

Тук може да откриете още новини от света!

Одобрението дойде въпреки силните възражения от алианс на археолози и природозащитници, които смятат мястото за свещено. Но поддръжниците казват, че тунелът ще възстанови ландшафта до първоначалния му вид и ще подобри преживяването за посетителите, като сега достига 1,6 милиона годишно.

Посетителите ще могат да изживеят Стоунхендж така, както би трябвало да бъде изживян, без грозно ръмжене на движението на камиони в непосредствена близост до него“, каза Ана Ивис, кураторски директор на „Английско наследство“, благотворителната организация, която се грижи за повече от 400 исторически паметника около Англия, включително Стоунхендж. „Хората забравят или не осъзнават, че Стоунхендж е нещо повече от каменен кръг, това е пейзаж“, каза Ивис. „Това ще го направи отново място за рискуват живота си, опитвайки се да пресекат магистралата."

Противниците твърдят, че проектът на тунела може непоправимо да навреди на древен пейзаж, който едва започва да се разкрива и все още е пълен с изненади. Миналият юни откриването на 20 дълбоки шахти, разположени в огромен кръг близо до мястото, принуди правителството да отложи решението по проекта за още четири месеца, докато находката бъде оценена.

Първоначално шосеен път от 18-ти век между Лондон и Ексетър, магистрала A303 се е превърнала в една от основните артерии към югозапада на Англия. По нея има интензивен трафик на камиони и орди туристи, пътуващи към морски дестинации в Корнуол и Девън.

През десетилетията бяха представени над 50 различни предложения за решаване на проблема с трафика. Идеята за тунел е предложена за първи път в началото на 90-те години и е била преразглеждана няколко пъти през годините, но е отхвърляна всеки път поради високата цена.

Одобреният план ще разшири магистралата до четири ленти, докато се приближава до Стоунхендж, след което ще се потопи под земята в тунел с дължина две мили, който ще минава на около осем мили на юг от каменния кръг. Самият тунел ще минава на около 40 метра под повърхността.

ваксина
20:35 | 04 Декември 2020 г.

Проф. Христова: Ваксините са изходът, минимални са...

20:35 | 04 Декември 2020 г.
При всички случаи по-строгите мерки дават по-добри резултати. Това е един начин да се даде глътка въздух на здравната система. Вярвам, че...
Александър Вучич
20:23 | 04 Декември 2020 г.

Вучич: Сърбия цени подкрепата на България и добрит...

20:23 | 04 Декември 2020 г.
Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че Сърбия оценява подкрепата, оказана от България в процеса на присъединяване към ЕС, пр...
компютър
20:06 | 04 Декември 2020 г.

Създадоха 10 млрд. пъти по-бърз компютър от най-мо...

20:06 | 04 Декември 2020 г.
Китайски учени създадоха прототип на квантовия компютър Jiuzhang, който се справи със стандартния алгоритъм за тестване 10 милиарда пъти ...
19:50 | 04 Декември 2020 г.

България и Франция разбиха мащабна мрежа за контра...

19:50 | 04 Декември 2020 г.
Мащабна жандармерийска акция, проведена съвместно в Моасак, Бордо и в България, разби огромна мрежа за контрабанда на цигари и сводничест...
COVID
19:42 | 04 Декември 2020 г.

Ваксинацията във Франция започва до седмици

19:42 | 04 Декември 2020 г.
До седмици Франция стартира кампания за ваксинация срещу COVID-19. Тя ще се извършва в три фази. Още през януари, по план, в страната се ...
19:26 | 04 Декември 2020 г.

1150 предупреждения за нарушени мерки в София за м...

19:26 | 04 Декември 2020 г.
Над хиляда са съставените предписания от МВР за последния месец за нарушаване на противоепидемичните мерки в София. От полицията съобщава...

гледай на живо

04.12.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини