България и Палестина се договориха да активизират сътрудничеството в икономиката и образованието

Екатерина Захариева проведе разговор с премиера Мохамед Щайе

Екатерина Захариева и Мохамед Щайе
Източник: БГНЕС

Екатерина Захариева и Мохамед Щайе

България и Палестина ще работят за активизиране на двустранните връзки с акцент върху икономиката, туризма, образованието и възможностите за обучение, които предлагат българските университети. За това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и експатриатите на Палестина Рияд ал Малки. Екатерина Захариева е на първо официално посещение в Рамалла, където разговаря още и с премиера Мохамед Щайе, съобщиха от МВнР, цитирани от БГНЕС.

Вярвам, че близките връзки между хората са фундаментални за развитието на сътрудничеството ни в различни области. Палестина е включена като приоритетна страна в Средносрочната ни програма за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ за периода 2020-2024 г. с фокус върху образованието. Вече 5000 палестинци са завършили български университети“, заяви Екатерина Захариева.

Тя и министър Малки подписаха Спогодба за сътрудничество в областта на образованието, науката, културата, младежта и спорта между правителството на Република България и правителството на Палестина.

Тук може да откриете още новини от света!

Ние сме много окуражени от връзките с България. Винаги виждаме възможност за тяхното активизиране и даваме най-доброто от себе си“, каза Рияд ал Малки. Той благодари на страната ни за подкрепата, която оказва за осигуряване на стипендии на палестински студенти в български университети.

Специално внимание в разговорите бе отделено и на икономическите контакти като двете страни ще работят за засилване на връзките между бизнеса и увеличаване на двустранния стокообмен. Работи се и по подписване на споразумение за сътрудничество между търговските камари на България и Палестина. През 2019 г. българският износ е бил на стойност 800 000 долара, а за първото полугодие на 2020 г. - 400 000 долара.

Към момента стокообменът ни е доста нисък. Надявам се да видя повече български продукти на вашия пазар и повече палестински продукти у нас, когато установим по-близко сътрудничество между търговските ни камари“, каза Екатерина Захариева.

Тя отбеляза и интереса на палестинците към българския туризъм, за който спомага и работещата в Рамалла българска консулска служба. „Досега 100 процента от подалите заявление тук за българска виза са получили такава. Надявам се този интерес към България да е фактор за активизиране на икономическите връзки и туризма. Бих искала да видя повече палестински туристи в България“, каза външният ни министър.

Екатерина Захариева и Рияд ал Малки обсъдиха и кризата с коронавируса, ситуацията в региона и Близкоизточния мирен процес. Вицепремиерът Захариева засвидетелства значението, което България придава на връзките с Палестина и Израел и за намиране на мирно решение на конфликта по между им.

Ние сме приятели и на двете страни. Смятам, че България може да играе важна роля като приятел и на двете. Вярваме, че единственият начин са преки преговори с Израел, за да се постигне приемливо и за двете страни, справедливо и устойчиво решение в съответствие с принципа за две държави“, каза Екатерина Захариева.

По време на разговорите на вицепремиера Захариева с премиера Мохамед Щайе бе отбелязано желанието и на двете страни за развиване и активизиране на отношенията в бизнеса и туризма. Мохамед Щайе изтъкна историята на добрите българо-палестински връзки. Обсъдени бяха и международни въпроси с акцент върху постигането на траен мир в региона на Близкия изток.

15:30 | 25 Ноември 2020 г.

23-годишен влиза в съда за поредица от обири в общ...

15:30 | 25 Ноември 2020 г.
На 25.11.2020 г. Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняемата И. М., на 23 г., за това, че с шест деяния, ...
Принц Хари и Меган Маркъл
15:26 | 25 Ноември 2020 г.

Меган Маркъл сподели ужасна новина - загубила е вт...

15:26 | 25 Ноември 2020 г.
Съпругата на принц Хари - Меган Маркъл, разкри в интервю за New York Times, че е загубила второто си дете. Трагедията се е случила при пр...
Циклон Таня
15:25 | 25 Ноември 2020 г.

Циклонът "Таня" ще донесе затопляне в Москва

15:25 | 25 Ноември 2020 г.
Циклонът "Таня" се приближава към Москва, съобщава сайтът "Метеоновости", цитиран от DarikNews.    ...
Полиция
15:12 | 25 Ноември 2020 г.

Задържаха мъж, заподозрян за двойното убийство в Ш...

15:12 | 25 Ноември 2020 г.
Полицията в Шумен задържа мъж, заподозрян в извършването на двойното убийство в Шумен - на мъж и жена, съответно на 75 и 68 години, преда...
Джей Зи
14:59 | 25 Ноември 2020 г.

Джей Зи навлиза твърдо в бизнеса с канабис

14:59 | 25 Ноември 2020 г.
Американският рапър и предприемач Джей Зи е избран за "главен визионер" на голяма нова кампания за продажба и популяризиране на...
Facebook
14:54 | 25 Ноември 2020 г.

Facebook получи глоба в размер на над $6 млн. за т...

14:54 | 25 Ноември 2020 г.
Социалната мрежа Facebook получи глоба от Комисията за защита на личните данни в Южна Корея, след като е установила теч на лични данни, с...

гледай на живо

25.11.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:30
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини