Любо Огнянов: След тоалетната хартия, дойде времето на антибиотиците (ВИДЕО)

Коментар на водещия в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?
Източник: Канал 3

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Спомняте ли си дългите опашки в началото на 90-те години? Току що проходилата демокрация беше заменила т.нар. развит социализъм. Както всичко в България обаче, нито социализмът беше кой знае колко социален, а камо ли пък да беше развит. Рафтовете на магизините се изпразниха, спекулантите се развихриха, цените хвърчаха нагоре. Няма да забравя как тогава на 12-13 години се редих повече от два часа за две бутилки олио.
 
Толкова се разрешаваха да се купи наведнъж. Всеки член от фамилията обаче участваше в споделеното пазаруване и така четиричленно семейство можеше да се сдобие с 8 бутилки. Тогава нямаше черен петък, защото всички дни от седмицата бяха черни. Просто на хората по опашките им причерняваше. Хората купуваха по навици изградени от комунизма. Когато за мандарини и банани се чакаше по два-три часа на студа, ако разбира се етървата на съседа от долния етаж в панелката, не беше магазинерка и не ти беше заделила от хубавите.
 
Така се получи и през 1996-а година, когато правителството на Жан Виденов докара страната до хиперинфлация и ако искаше да си купиш нещо евтино трябваше да се редиш на опашка от 7 сутринта. Тогава можеше да извадиш късмет да си вземеш хляб за 300 лв., защото вечерта цената вече скачаше на 400 лв. А на следващия ден вече беше 450 лв. Това беше преди близо 25 годни.
 
Оттогава България измина дълъг път – влязохме в Европейския съюз и НАТО, сменихме плажовете до Ахтопол и Поморие с бистрата вода на Бяло море. Забравихме онези времена, в които за да си купиш кола трябваше да се запишеш веднага след като вземеш книжка. А след това да стискаш палци, че преди детето да му наближи абитуриентската, ще седнеш в гордостта на съветското автомобилостроене Лада Седмица. През последните години станахме прекалено потребителски настроени. Но най-изненадващо объркахме приоритетите си.
 
През пролетта някои се възмущаваха от опашките на изградените КПП-та при изходите на големите градове, чиято цел беше да спрат безсмислените разходки и разнасянето на вируса. Но пък същите тези хора нямаха никакъв проблем с това да извадят по 100 лв. за PCR тестове, а след това да се редят часове наред в автоколони, за да се разходят за дълъг уикенд до гръцкото море. Сега пък псуват затварянето на кръчмите малко преди полунощ, защото им ограничавали човешките права да мятат салфетки и да щракат с пръсти.
 
Докато в „любимата” Гърция има полицейски час и никой не може да се разхожда на повече от километър по-далеч от дома си, при това след като пусне СМС, с което да получи разрешение от властите. Можете ли да си представите сега подобна ситуация в България – каква революция ще настане, ако някой от правителството реши да въведе подобна мярка? Може би трябва да се и запитаме защо хилядите българи, които живеят и работят в Гърция, или в Англия, или в Испания, не протестират срещу подобни мерки там, а когато дойдат тук чувството им за неприкосновеност на свободни хора рязко се увеличава.
 
Тъжната истина е, че българинът е свикнал да спазва всички правила, когато мине бариерата на Драгоман или Калотина. Но в собствената си държава е готов да се противопостави на всичко, без дори да осъзнава, че това е в негова полза. В Русия, Испания, Турция през пролетта възрастните над 65 години нямаха право изобщо да излизат от домовете си, докато у нас ограничения нямаше, а дори бяха въведени зелени коридори, през които в магазините се допускат само пенсионери. В България обаче това се счита за дискриминация.
 
Всъщност егоизмът отдавна е започнал да се превръща във все по-осезаема национална черта на принципа „Аз не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле”. През март магазините бяха щурмувани от хиляди българи, които изкупуваха масово тоалетната хартия, макароните и захарта. Псуваха, че някой ги предупреждава за болестта с невиждана ярост, която може да застраши тези, които са ни отгледали и възпитали. Голяма част от тях обясняваха, че вирус няма и всичко е, за да се крадат едни милиарди.
 
Днес тези хора преминаха на друго ниво – щурмуваха аптеките и изкупиха медикаментите за разреждане на кръвта, кортикостероидите и антибиотиците. И дори започнаха да се наливат профилактично с тях. Без да осъзнават, че могат да станат резистентни на подобни медикаменти. И ако наистина им дотрябва, тези лекарства може би няма да им действат.
 
 
Подобни хора не се замислят, че в момента, в който купуват по десет опаковки от лекарство, от което не се нуждаят, някой друг може утре да бере душа, защото не е успял да си купи лекарство, когато му е необходимо. И когато нещо подобно се случи, същите тези хора, които са изпразнили рафтовете на аптеките ще цъкат с недоволно с език и ще псуват ”тази скапана държава”. Без да осъзнават, че държавата сме всички ние. И ние сме допринесли някоя родилка да не може да се сдобие с животоспасителната инжекция за нея и за плода и. Защото някакъв разтреперан хипохондрик е изкупил всички опаковки, за да се застрахова, защото бил прочел нещо си във Фейсбук. Не позволявайте животът ви да зависи от паниката и ужаса.
 
Не позволявайте анонимници от социалните мрежи да ви управляват. Мислете трезво. Комунизмът си отиде от държавата, но изглежда все още живее дълбоко в нас. Помните ли поговорката „На страхът очите са големи”? Сега се замислете дали не виждате този страх в огледалото. И ако го виждате е време да счупите огледалото. И да се промените.  
 

Монета „Рождество Христово“
11:59 | 04 Декември 2020 г.

БНБ пуска в обращение златна възпоменателна монета...

11:59 | 04 Декември 2020 г.
От 7 декември 2020 г. Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета на тема „Рождество Христово“ о...
11:59 | 04 Декември 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Говори евро...

11:59 | 04 Декември 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   БОГАТ, БЕДЕН   Как ще се похарчат 33...
Работа
11:57 | 04 Декември 2020 г.

НСИ: Заетите лица в икономиката са близо 3,6 млн. ...

11:57 | 04 Декември 2020 г.
По предварителни данни през третото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает намалява с 1.6% в сравнение със съ...
Кино
11:51 | 04 Декември 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Новите заглавия на големия ...

11:51 | 04 Декември 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ Актуалните теми от света на киното и новите заглавия на големия...
Нона Йотова
11:50 | 04 Декември 2020 г.

Опозицията отново стопира спорните промени в Кодек...

11:50 | 04 Декември 2020 г.
Липса на кворум прекъсна последното за седмицата пленарно заседание на депутатите, предаде БГНЕС. Поисканата поименна проверка от БСП...
11:45 | 04 Декември 2020 г.

Пратиха за 20 години зад решетките мъж от Бургас, ...

11:45 | 04 Декември 2020 г.
По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас бе наложено наказание от 20 години „лишаване от свобода“ спря...

гледай на живо

04.12.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини