Червенокоси хора от цял свят в албум на шотландски фотограф

Червенокосите се смята, че са малък процент от населението, но не и незначителна част от обществото

Червенокоска
Източник: Unsplash

Червенокоска

Шотландският фотограф Кийрън Додс снима червенокоси хора по света от седем години. Самият Кийрън, който е на 40 години, също е червенокос, както сам казва, типичен шотландец. Но неговият проект е за червенокосите като глобален феномен, представя го BBC, пише БГНЕС.

Въобще не става въпрос за коса", признава той. „Става въпрос за човешката същност и за факта, че всички сме направени от едно и също тесто. И това е много забележимо, когато погледнете червенокосите".

В Шотландия всеки десети е червенокос, така че Кийрън не трябва да ги търси дълго, за да ги снима за своя проект.

Но той също пътува до Лондон за Световния ден на червенокосите, където се среща с хора от цял свят.

После отива в Перм - друго място с много червенокоси. Този град е разположен на същата географска ширина като северната част на Шотландия.

Тук може да откриете още любопитни новини!

Червенокосите са по-често срещани в по-северните ширини, тъй като генните адаптации им позволяват да получават витамин D дори в условия, когато има много малко слънце.

Кийрън обаче посещава и топли места като Карибските острови и намира място, наречено „Трежър Бийч“, пълно с много местни червенокоси ямайци, наследили гените на първите шотландски моряци, пристигнали по тези географски ширини.

В резултат на това Кийрън събира снимки за книга-албум, наречена „Рижите". Той лично избра точно тази дума, въпреки че понякога звучи обидно.

Мисля, че това е просто много правилно описание. Тъй като този цвят на косата не е червен, като пощенска кутия или кръв, а смес от злато, жълто и червено", казва фотографът.

Самият автор казва, че по време на снимките, където и по света да е бил, е чувал много подобни истории за това, което също е трябвало да преживее, когато е израснал като червенокосо момче.

Навсякъде е почти същото. Когато си малко дете, червената ти коса е невероятна и те обсипват с комплименти", казва Кийрън.

И тогава започва училището, където веднага се открояваш и чуваш всякакви обидни думи и оскърбления по свой адрес“, казва фотографът. И ти започваш да виждаш своята рижа коса като нещо уникално, като някаква специална сила и важен компонент на своето „аз“.

Кийрън казва, че единственото място, където е срещнал съвсем различно отношение към червенокосите, е Ямайка: там никой, с когото е трябвало да общува по тази тема, не е казал, че е чул отрицателни коментари по свой адрес.

Опитах се да разбера защо е така. Може би защото това е многонационална държава, там е добре, ако си различен, а червената коса е просто друга характеристика на външния ти вид", казва Кийрън.

Кийрън споделя, че е стартирал проекта през 2013 г., преди референдума за независимост на Шотландия, който го е накарал да мисли за шотландската национална идентичност.

Дори в самата Шотландия, за която се смята, че е дом на най-червенокосите в света, той каза, че те все още съставляват само малка част от общото население.

И той иска да покаже, че дори такава малка човешка група, обединена от обща черта, все още не е еднородна.

Червената коса е начинът, по който хората ни възприемат шотландците. И разбрах, че искам да покажа, че дори в тази малка извадка има разнообразие - във външния вид, произхода и в начина, по който човек гледа на света".

Ако живеете тук, разбирате, че шотландците са необичайно разнообразна общност от хора".

Кийран посещава Националната галерия на Шотландия и установява, че ренесансовите художници са много благоговейни и дори хвалят червенокосите.

Отидох в залата на Ренесанса и забелязах, че буквално на всяка картина има някой с червена коса“, казва фотографът. „Помислих си колко странно е, че европейските художници показват героите от Близкия Изток, обикновено Исус и Дева Мария, като червенокоси. Това ме заинтригува, като се има предвид, че тези герои се възприемат като божествени".

Кийрън казва, че тези божествени фигури с червена коса са му помогнали да види, че обикновените червенокоси също имат това специално чувство за достойнство. Поради тази причина в книгата няма известни червенокоси хора.

Не исках да отвличат вниманието. Исках да покажа обикновените хора, които могат да живеят в квартала, но така че когато ги погледне, човек да види, че са невероятни".

По-рано се смяташе, че един ген, MC1R, е отговорен за червената коса, която се предава от двамата родители. Нови изследвания обаче показват, че осем гена участват в предаването на червената коса от поколение на поколение.

Смята се, че по-малко от 2% от населението на света има червена коса. В Шотландия делът на червенокосите е около 13% , някъде около 700 хиляди души.

В Шотландия има толкова много червенокоси, че когато Кийрън се обръща към хората чрез социалните мрежи в търсене на обекти за бъдещата си книга, той е обсипан с предложения.

Същото може да се каже и за Перм, където той също се обръща към населението чрез социалните мрежи.

Първоначално моят местен асистент не смяташе, че ще има много отговори, но бяхме затрупани с предложения“, признава Кийрън.

Книгата излиза на 20 ноември, а Кийрън казва по този повод: „Надявам се, че хората ще я открият и ще се насладят на човешката красота. Възможно е и да открият себе си и разберат, че те самите са дошли от дълбините на вековете. Ние сме номадски същества и аз исках да покажа това“.

Етикети: коса
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...
Николай Витанов
19:10 | 26 Ноември 2020 г.

Проф. Витанов: Отшумяване на пандемията скоро няма...

19:10 | 26 Ноември 2020 г.
"Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените", това каза пред NOVA математикът Николай Витанов.  ...
Спускане с националния флаг в Пампорово
18:57 | 26 Ноември 2020 г.

Българските зимни курорти са безопасни

18:57 | 26 Ноември 2020 г.
Боровец, Банско и Пампорово са безопасни, след като са направили сериозни инвестиции, за да спазват противоепидемичните мерки. Така от Ми...
Цветовете на есента-27
18:50 | 26 Ноември 2020 г.

Катеричка се напи в Минесота

18:50 | 26 Ноември 2020 г.
Американка, която храни катерички пред дома си в щата Минесота, сподели видео на една от тях, която залита пияна, след като е яла фермент...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини