Франсиско Сагасти е новият временен президент на Перу

За втори път тази година страната остава без президент

Франсиско Сагасти
Източник: БГНЕС

Франсиско Сагасти

Франсиско Сагасти ще бъде новият временен президент на Перу и третият президент, който страната има за малко повече от седмица, съобщава BBC, цитирана от БГНЕС.

Специалната пленарна сесия на Перуанския конгрес одобри този понеделник с 97 гласа „за“, 26 „против“ и 0 „въздържали се“ новия съвет на директорите, чийто президент Франсиско Сагасти ще стане новият временен президент. Това беше единственият представен кандидат.

Сагасти, индустриален инженер от Лима, ще бъде президент до юли 2021 г., когато се очаква победителят в общите избори на 11 април да встъпи в длъжност.

Гласуването в конгреса се проведе в разгара на сериозната политическа и социална криза в страната, след освобождаването на президента Мартин Вискара миналата седмица и последвалото поемане на изпълнителна власт от президента на Конгреса Мануел Мерино.

Тук може да откриете още новини от света!

Отстраняването на Вискара и назначението на Мерино предизвикаха силни протести на гражданите, които бяха жестоко репресирани от полицията, оставяйки поне двама загинали и множество ранени.

След тези събития Мерино подаде оставка от заеманата от него позиция само шест дни и Перуанският конгрес се срещна, за да се опита да избере нов преходен президент, но първата му сесия с тази цел беше неуспешна.

В понеделник най-накрая бяха получени необходимите гласове.

76-годишният Сагасти е избран от Конгреса да председателства неговия съвет на директорите и следователно ще следва процеса на наследяване на президента, предвиден в Конституцията, който установява, че носителят на тази власт поема председателството, когато няма президент.

Политикът с центристко-либерална тенденция беше технически съветник на Световната банка и ще стане третият президент на страната за една седмица и четвъртият за по-малко от три години, след оставката на Мерино, отстраняването на Вискара и оставката на Педро Пабло Кучински през 2018 г.

Днес не е ден на празнуване, защото видяхме смъртта на двама млади хора в знак на протест“, каза Сагасти в еднокамарния конгрес, след като бе одобрен списъкът, който той оглави.

Пандемията, икономическата криза, проблемите на несигурността не бяха достатъчни, трябваше да стигнем до смъртта на двама млади хора, така че да ни мотивира да работим по-решително и да постигнем по-справедливо развитие", каза той.

Сагасти ще встъпи в длъжност във вторник в 16:00 местно време (21:00 GMT) на тържествена сесия в Конгреса.

Сагасти е част от единствената партия, която гласува против отстраняването на президента Вискара и работата му сега „няма да е лесна", предупреждава кореспондентът на Би Би Си в Южна Америка Кейти Уотсън.

Много протестиращи обвиниха Конгреса, че са извършили парламентарен преврат, като са премахнали Вискара", казва Уотсън, „и Сагасти ще трябва да намери начин да внесе мир в страната след протестите, при които двама загинаха и много бяха ранени".

Гласът на Конгреса в полза на Сагасти беше приет с аплодисменти на централния площад в Лима, докато в друга част на града бяха погребани младите жертви на протеста: Инти Сотело Камарго, на 24 години, и Браян Пинтадо Санчес на 22 години. 22.

Младите хора от така нареченото. „Двестагодишно поколение“ бяха един от главните вдъхновители на уличните протести срещу отстраняването на Вискара, макар и не точно в негова подкрепа, а срещу заместването му от Мерино .

Събудихме се, ние сме младото поколение „Z“, онези, които излязоха да се борят за това, което заслужаваме като държава, за да не продължават да крадат, узурпират и правят това, което искат с нас", казва Джени Фернандес, който отново излезе на улицата, за да отпразнува оставката на Мерино и да поиска справедливост за двамата загинали.

Парламентарната инициатива за отстраняването на Вискара беше породена от обвинения срещу бившия президент за предполагаем подкуп по негово време като губернатор на южната провинция Мокегуа (2011-2014).

Вискара, който отрече всички обвинения, пое президентския пост през март 2018 г., след като тогавашният президент Педро Пабло Кучински подаде оставка на фона на обвинения в корупция и след като беше изправен пред два импийчмънта от законодателната власт.

След отстраняването му тогавашният президент остро критикува действията, предприети от Конгреса в разгара на сериозната коронавирусна криза и смята, че „историята и перуанският народ ще преценят решенията, които всеки от тях взема“.

Тогава в законодателната власт Вискара посочи, че „причината не е била наложена, а броят на гласовете на представителите на хората, които очевидно са забравили кого представляват“.

Проявите на недоволство се задълбочаваха през дните както от репресивния отговор на полицейските сили, така и от изявления на членове на правителството на Мерино, включително самия временен президент, които бяха тълкувани от част от населението като опит на непознаването на мащаба и легитимността на протестите.

Приемът на Сагасти е много различен и той веднага получи публични одобрения на международно ниво, дори преди да встъпи в длъжност.

Поздравяваме новия временен президент на Перу Франсиско Сагасти, ние сме уверени в способността му да води страната през тази криза и до следващите президентски и законодателни избори на 11 април 2021 г.“, каза в Twitter Луис Алмагро, генерален секретар на Организацията на американските държави.

Бойко Борисов
12:43 | 05 Декември 2020 г.

Премиерът опроверга твърденията, че в България има...

12:43 | 05 Декември 2020 г.
"Единственото, което България прави, различно от годините досега, е да модернизира летищата си, което правят всички държави", т...
шарани, Никулден
12:27 | 05 Декември 2020 г.

Дори и в тесен семеен кръг, българинът ще отбележи...

12:27 | 05 Декември 2020 г.
Традиционният никулденски шаран и тази година остава предпочитаната риба за празничната трапеза. Това показват проучванията на пазара. Въ...
Гостите в Беновска пита на 2 февруари 2020 г.
 7
12:10 | 05 Декември 2020 г.

Министър Вълчев: Досега са предоставени над 15 000...

12:10 | 05 Декември 2020 г.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира пред БНР проблемите с доставката на електронни устройства за учениците, к...
ПОР
11:56 | 05 Декември 2020 г.

Молнупиравир спира предаването на коронавируса за ...

11:56 | 05 Декември 2020 г.
Научни изследвания констатираха, че експериментално лекарство срещу грип е способно да спре напълно предаването на коронавируса за 24 час...
Екатерина Захариева, ООН
11:18 | 05 Декември 2020 г.

Министър Захариева: Противодействието срещу зараза...

11:18 | 05 Декември 2020 г.
„Глобалното единство и сътрудничеството в рамките на ООН са ключови за  преодоляването на предизвикателствата, породени от COV...
Бойко Борисов, инспекция
10:57 | 05 Декември 2020 г.

Бойко Борисов: Все още ни тревожи броят на починал...

10:57 | 05 Декември 2020 г.
"Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането се организира само по желание и безплатно, с ваксини, одобр...

гледай на живо

05.12.2020
 • в момента
  Новини
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини