Маските не са панацея, но данните от последните 12 месеца са в тяхна полза

Редица авторитетни противници на маската смениха позицията си към нея през това време

маски
Източник: Канал 3

маски

Маските - носете ги, не ги носете, задължителни са, не са задължителни, помагат ви, не ви помагат. Чуваме това от март месец насам по нашите ширини, а спорът в световен мащаб датира от една година, откакто COVID-19 официално бе идентифициран като проблем. Но, ако тези решения най-често са плод на субективното мнение на всеки отделен човек, науката борави с факти, а те са безспорно в полза на тривиалното предпазно средство.

Американският център по контрол и превенция на заразите (CDC) прави мащабно проучване, възложено на екип японски учени, които да измерят ефективността на предпазните маски. Данните са категорични, че маските може и да не са панацея за всичките ни проблеми в пандемията, но и далеч не са това, което отявлените им критици твърдят. Отгоре на всичко, голяма част от най-авторитетните им противници промениха позицията си с оглед информацията, която получават в последствие.

Associated press и Bloomberg правят анализ на откритията от проучването на CDC и на свой ред се присъединяват към авторитетните източници, заставащи на страната на маските.

Тук може да откриете още новини от света!

Всеизвестен факт е, че по-голямата част от инфектираните с коронавирус прекарват болестта безсимптомно, благодарение на редица фактори, с които се занимават микробиолозите. Но също толкова известен факт е, че безсимптомните хора пренасят вируса със себе си и несъзнателно съумяват да го разнасят навсякъде, където стъпи кракът им. Това ни превръща в неосъзнати троянски коне за коварния злодей, който само чака да попадне в отслабен организъм, за да направи всички бели, на които е способен. По официални данни над 1,3 млн. души по света загинаха от началото на пандемията, след като се инфектираха с COVID-19.

Та, целта на проучването е да разберем защо безсимптомните хора трябва да носим маски. Оказва се, че те блокират до 60% от количеството вируси, които можем да издишаме през устата и носа си.

Но, какво става, ако здрав човек носи маска, а болен - не? Тогава статистиката сочи, че здравият може да приеме до 50% от вирусните частици, издишани от близкия заразен човек.

А, ако и двамата носят маска, тогава блокирането на вируса достига цели 70%.

Военният хирург към американската армия - ген. Джером Адамс, моли на 29 февруари 2020 г. последователите си в Twitter да „спрат да носят маски, защото не помагат при превенцията от коронавируса“. Няколко месеца по-късно на 2 юли същият генерал е закачил най-отгоре в профила си следното: „Когато не можете да стоите на повече от 6 крачки един от друга, моля ви, умолявам ви, покривайте лицата си“.

Повод за промяната в настроенията на военния медик са именни подобни данни, които увеличават шансовете за оцеляване на до 70% от населението, ако ни позволите опростената аналогия.

От Световната здравна организация (СЗО) също в началото избраха позиция срещу маските на обществени места, като се аргументираха, че така хората просто си създават фалшиво чувство за спокойствие. Но през юни организацията също подкрепи идеята, че хората трябва да носят лични предпазни средства при невъзможност за спазване на социална дистанция.

Експертите съветват също така да не спираме със спазването на лична хигиена, защото вирусът има свойствата да оцелява дълго върху ръцете и другите повърхности около нас. По тази причина сапунът и дезинфектантите също са издигнати на почит, както и редовното пране на дрехите и проветряването на помещенията, в които пребиваваме.

Откриха снаряд в Пернишко
17:38 | 02 Декември 2020 г.

Отцепиха район в сливенския квартал "Даме Груев" з...

17:38 | 02 Декември 2020 г.
"Сигнал за намерен снаряд отцепи за два часа район в сливенския квартал "Даме Груев", съобщи говорителят на ОД на МВР-Слив...
парламент
17:29 | 02 Декември 2020 г.

Отхвърлиха ветото на президента върху Закона за ДД...

17:29 | 02 Декември 2020 г.
Бюджетната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за ДДС.   Тъй като със закона з...
БНБ
17:22 | 02 Декември 2020 г.

Новият краен срок на мораториума върху кредитите е...

17:22 | 02 Декември 2020 г.
БНБ удължава антиковид-мерките в банковия сектор, в това число мораториума върху кредитите.   Управителният съвет на Б...
Симеон Сакскобургготски
17:07 | 02 Декември 2020 г.

Симеон Сакскобургготски валидира пощенска марка с ...

17:07 | 02 Декември 2020 г.
По случай 140 години български лев и 135 години български банкноти беше отпечатана пощенска марка с портрет на Царя от банкнотата от 200 ...
Родилката, оставила бебето си да умре от студ, влиза за 2 години в Съдебна палата, съд, Темида
16:57 | 02 Декември 2020 г.

Двамата магистрати в Берковица са под карантина

16:57 | 02 Декември 2020 г.
Коронавирусът остави Районния съд в Берковица без съдии, информира NOVA.   Двамата действащи магистрати в малкия град,...
Куче
16:43 | 02 Декември 2020 г.

Мъчител на куче получи обвинение от прокуратурата ...

16:43 | 02 Декември 2020 г.
Районна прокуратура-Козлодуй е предала на съд момче на 19 годинипо обвинение за извършено от него престъпление - жестоко насилие към куче...

гледай на живо

02.12.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини