Д-р Зарчева: Не може на всички с Covid-19 да се дава един и същи антибиотик (АУДИО)

Работа на медицинските специалисти е да преценяват най-доброто лечение за своите пациенти

ремдесивир
Източник: Канал 3

ремдесивир

Д-р Василка Зарчева е инфекционист в „Софиямед“ и един от лекарите, борещи се с пандемията на първа линия. Според нея, има известна промяна на вируса, която се забелязва в клиничното протичане, както и в зачестяването на тежките случаи. Това коментира тя пред Дарик.

Всички лекари забелязваме това увеличение на заболеваемостта и то с по-голяма тежест, и пак наново нарастване на смъртността. Това е изключително тревожно, отговорът не е лесен" , коментира д-р Зарчева.

Според мен, има известна мутация на вируса, той се приспособява по необичаен начин към човешкия организъм, променя своята патогенност, някакси имунната система не може да се справи с него. Противоепидемичните мерки имат голямо значение, но въпреки всичко, променливостта на вируса е от още по-голямо значение за тази промяна в заболяемостта и за нещастие - лошият изход нерядко",  констатира още инфекционистът.

Тук може да откриете още новини от страната!

Д-р Зарчева допусна, че строгите мерки през пролетта са допринесли за по-ниската заболеваемост тогава. Също така напомни, че трябва да се избягват събиранията на много хора на едно място и да се спазват хигиенните правила.

Зарчева посочи, че коронавирусът прилича по симптоми на други вирусни инфекции, но отбеляза, че има и различия - в началото няма силно изразена кашлица, хрема, а засягането на обонянието е много характерно.

При първи симптоми тя препоръча да се използват общоукрепващи средства, мултивитамини със селен, витамин Д, антиоксиданти, антипиретици, повече течности, както и да се подобри клетъчният имунитет с имуномодулатори.

Специалистката подчерта, че антибиотикът се предписва само по преценка на лекар. Тя изрази резерви, че на всички масово се дават антибиотици от една определена група.

По едно предписание на СЗО, което не беше съвсем удачно, се дава на всички едно и също. Не може така - като вакса за обувки, на всички едно и също да се изписва, един и същи антибиотик. Моите наблюдения са, че няма почти никакъв ефект. Преценката за антибиотик се прави от лекаря", посочи д-р Зарчева.

Тя добави, че сега се наблюдават някои клинични прояви, които преди по-рядко са се срещали, като обърканост и дезориентация.

Появиха се и някои тежки случаи на засягане на съдовете на белия дроб при наши пациенти, а това не беше такова често явление преди. Изобщо самата му негова патогенност, болестност, се промени, някак си е по-яростна. Не искам да плаша хората, но лекарите трябва да казваме истината, каквато е. Много е важно да се поддържа добър психологически дух, защото когато хората са стресирани и мислят за лошото, което ще им се случи, за усложненията, това опорочава тяхната прогноза при срещата с вируса", предупреди д-р Зарчева.

Тя е оптимист за лечението на болните в тежко състояние със сърфактанти. Именно д-р Зарчева разказа преди месец за неин пациент, на който е било приложено това лечение и то е дало положителен резултат.

Приложението у нас на сърфактанти и в другите страни е ограничено. Проучванията са в начален етап и в Русия, Франция, САЩ, Англия. Но то може да помогне на белия дроб да поддържа своите функционални възможности, за да се насища кръвта с кислород. Това е изключително важно, това предпазва от полиорганна недостатъчност и съкращаване на апаратната вентилация. Надявам се, че то ще потръгне, въпреки че е много скъпо, защото няма нищо по-скъпо от човешкия живот", заключи д-р Василка Зарчева.

Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...
Николай Витанов
19:10 | 26 Ноември 2020 г.

Проф. Витанов: Отшумяване на пандемията скоро няма...

19:10 | 26 Ноември 2020 г.
"Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените", това каза пред NOVA математикът Николай Витанов.  ...
Спускане с националния флаг в Пампорово
18:57 | 26 Ноември 2020 г.

Българските зимни курорти са безопасни

18:57 | 26 Ноември 2020 г.
Боровец, Банско и Пампорово са безопасни, след като са направили сериозни инвестиции, за да спазват противоепидемичните мерки. Така от Ми...
Цветовете на есента-27
18:50 | 26 Ноември 2020 г.

Катеричка се напи в Минесота

18:50 | 26 Ноември 2020 г.
Американка, която храни катерички пред дома си в щата Минесота, сподели видео на една от тях, която залита пияна, след като е яла фермент...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини