Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона

Отпаднаха идеите за откриване на повече денонощни аптеки в страната и за продаване на лекарства в магазините

рецепта
Източник: Pixabay

рецепта

Личните лекари ще могат да издават рецепти по телефона. Това предложение беше прието след среща на здравния министър с с Българския фармацевтичен съюз.
 
Личните лекари ще казват своя код за идентификация на фармацевта, за да може той да даде необходимите медикаменти на пациента.
 
 
Отпаднаха идеите за откриване на повече денонощни аптеки в страната и за продаване на лекарства в магазините.
 
Идеята за телефонна връзка между личен лекар и фармацевт е само за спешни случаи, когато пациентът не може да стигне до джипито или няма право заради карантина. 
 
"Ще има възможност пациентът, когато отиде в аптека, да се свърже със своя лекар и да даде възможност на фармацевта да разбере, че наистина е насочен от лекар. Това не трябва да бъде повод за санкция на фармацевта, че е отпуснал терапия по този начин", коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
 
Възможните варианти все още се обмислят. Сред тях са разговор по телефона или съобщение от личния лекар по Viber. "Всеки лекар има УИН, той може да изпрати и рецептата по Viber, просто го няма хартиения носител", обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.
 
Част от фармацевтите обаче са категорично против тази идея, тъй като може да се стигне сериозни злоупотреби. "За мен това не е приемлива опция. Ние и досега отказваме да разговаряме по телефона с когото и да е било. Сега при създалата се ситуация е абсолютно недопустимо. Аз дори не знам с кого разговарям - лекар или случаен гражданин. Това, че някой ми се представя с УИН, не го удостоверява, че е медицинско лице, тъй като УИН-ът фигурира в публичното пространство", заяви фармацевтът Валентина Москова.
 
Клиентите също са на различно мнение по въпроса. "Ситуацията е такава, че трябва да се съобразяваме с много неща. В случая и това би могло да е възможно, ако личния лекар, добре познава пациентите, с които работи. Злоупотреби винаги може да има, това е въпрос на чест", смята клиент.
 
От Българския лекарски съюз ще препоръчат на личните лекари да отбелязват в рецептите възможността за генерична замяна на лекарствата. Така пациентите ще стигат по-бързо до нужните медикаменти.
 
"В определена аптека има един препарат, в друга - друг. Пациентите трябва да имат възможност да получат продукт, без да се разхождат", посочи д-р Маджаров.
Детайлите по предложенията тепърва ще се дискутират и трябва да станат ясни до края на седмицата.
 
маска
21:41 | 02 Декември 2020 г.

Ограничават движението между отделните региони на ...

21:41 | 02 Декември 2020 г.
Правителството на Испания ограничава придвижването между регионите по време на коледните празници заради пандемията от коронавирус. Това ...
Емил Костадинов , областен управител на Перник
21:24 | 02 Декември 2020 г.

Областният управител на Перник е с COVID-19

21:24 | 02 Декември 2020 г.
Областният управител на Перник и лидер на областната структура на ГЕРБ Емил Костадинов е заразен с коронавирус, информира БГНЕС. &nbs...
Захариева
21:05 | 02 Декември 2020 г.

Екатерина Захариева: България остава ангажирана в ...

21:05 | 02 Декември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта нарастващото значение на НАТО за Черноморския регион по време на...
Денят на живо с Наделина Анева
21:00 | 02 Декември 2020 г.

Проф. Тодор Кантарджиев: От 14 ноември заболяемост...

21:00 | 02 Декември 2020 г.
"Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от много години в България и е естествено за държавата да се грижи...
Хиляди домакинства останаха без ток! Вятърът скъса десетки проводници
20:53 | 02 Декември 2020 г.

БФИЕК алармира отговорни институции за "екстремни ...

20:53 | 02 Декември 2020 г.
Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) алармира за "екстремни ценови равнища" на Българската нез...
линейка
20:19 | 02 Декември 2020 г.

Общинската аварийна дирекция получи линейка за пол...

20:19 | 02 Декември 2020 г.
Нова линейка за временно ползване през извънредната епидемична обстановка получи Общинската аварийна дирекция в столицата. Специализирани...

гледай на живо

03.12.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице