Син на един от починалите в Пловдив: Страхуваше се от докторите и казваше, че ще го уморят и го умориха

Близките му се надяват виновните да бъдат наказани

УМБАЛ Свети Георги Пловдив
Източник: в. Марица

УМБАЛ Свети Георги Пловдив

Любчо Лалев е един от пациентите, които умират, след като е оставен да лежи с часове на стълбите пред входа на COVID отделението в пловдивската университетска болница „Св. Георги“ . За нелепата смърт, близките му разбират случайно - от съпругата на другия починал, която снимала с телефона си, информира NOVA.
 
“Като куче, точно като куче. Аз като го видях тоя клип, бях потресен. Разтрепериха ми се краката. Видях го случайно това клипче. Иначе аз просто си мислих, че баща ми, просто си е починал от COVID-19, че COVID-19 го е уморил. Не мисля, че трябва да се зареже един човек, български гражданин, да лежи на стълбите в лечебното заведение и да няма кой да го приеме”, разказва Иван Лалев, син на починалия Любчо Лалев.
 
„Просто останах потресена. Гледах и не вярвах на очите си, какво виждам. Значи, когато видим един паднал човек на пътя, всеки би се навел и би му подал ръка”, заяви Радка Лалева, снаха на починалия Любчо Лалев.
 
Седемдесетгодишният  мъж е оставен на студа, по пижама, с висока температура и без кислородна маска, въпреки че е приет в болницата, точно защото не можел да диша.
 
„Моят свекър е останал без въздух. Нямам обяснение защо един човек е изкаран от болничното си легло и от болничната си стая, по пижама, по чехли, по къси панталони - от 30 градусова затоплена стая и провеждащо се лечение, на студа, на пътя, на стълбите, с торби около него, като някакъв клошар. Как е нямало човешко отношение - едно одеало да им бъде сложено на тези хора”, заяви Радка Лалева, снаха на починалия Любчо Лалев.
 
„И седи в безпомощно състояние. Не може да гледа. Едва, едвам се обръща. Не знам дали забелязахте реакцията му”, посочва синът на починалия.
 
Близките на починалия дори не знаели, че лекарите възнамеряват да го местят в новото COVID отделение.
 
“Въобще нямах обаждане от инфекциозна болница, да ми кажат, баща ви го местим. Ако може да дойдете”, заявява Иван Лалев.
 
„Другото, което ме озадачава, е как може тези хора да бъдат разтоварени в държавна болница на „Васил Априлов” и кой ги е приел. Значи някой трябва да се е подписал, за да освободят линейката и за да ги разтоварят на пътя, в това състояние. Защо са останали тези хора без въздух”, посочва снахата на починалия.
 
Съпругата на другия починал видяла как сестра от отделението кара възрастния мъж да изкачи етажите, заедно с торбите, в които носил багажа си.
 
„Не може един човек, с температура, да мръзне скован на пътя и да слезе медицински работник, да му вземе торбите и да каже, айде качвай се, какво се моташ. При условие, че няма осигурен въздух, че няма кой да го подпре”, посочва Радка Лалева.
 
След като починал, никой от персонала не обяснил нищо на близките.
 
„Причина за смъртта - сърдечен арест и бъбречна недостатъчност. А той никога не е имал проблеми с бъбреците. Не е влизал в болница досега човекът. Човекът беше добре. Оплакванията бяха - температура и схващане, болки в мускулите, в ставите. Нямаше придружаващи заболявания, нямаше кръвно. Кръвното му беше по-добре от моето. 120/ 80 беше като го приеха в Инфекциозна болница”, заяви Иван Лалев.
Близките му се надяват виновните да бъдат наказани.
 
„Трябва да има наказани в този случай,  защото те ще продължават по тоя начин, да тормозят и да умират хора. Страхуваше се от докторите и казваше, те ще ме уморят и го умориха”, разказва Иван Лалев.
 
„Трябва да се видят, кои хора са виновни за това нещо. Не може да остане безнаказано”, посочва и снахата Радка Лалева.   
 

 

Емил Димитров
13:09 | 01 Декември 2020 г.

Емил Димитров: Проблемът с водната криза в Бургас ...

13:09 | 01 Декември 2020 г.
"Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен". Това каза пред журналисти в Бургас министърът на околната среда и водите Ем...
Марадона скандализира Мондиала с напудрен нос и пура
13:02 | 01 Декември 2020 г.

Наследството на Марадона: $ 75 млн. и поне 11 деца

13:02 | 01 Декември 2020 г.
Трудно, ако не и невъзможно, е да се изчисли точно наследството в пари и в недвижимо имущество на починалия миналата седмица Диего Марадо...
12:48 | 01 Декември 2020 г.

Държавната хазна вече е на дефицит от 183 млн. лев...

12:48 | 01 Декември 2020 г.
Държавната хазна вече е на дефицит от 183 милиона лева, сочат прогнозните данни за ноември на Министерството на финансите. За октомври пр...
Международен фестивал на маскарадните игри \
12:38 | 01 Декември 2020 г.

Библиотечна експозиция разказва за създателя на фе...

12:38 | 01 Декември 2020 г.
Библиотечна експозиция, посветена на 110-годишнината от рождението на създателя на фестивала "Сурва" Йордан Николов е подредена...
Свети Мина
12:28 | 01 Декември 2020 г.

Нова организация в болниците в Пловдив, за да няма...

12:28 | 01 Декември 2020 г.
В Пловдив - линейките с болни от коронавирус продължават да обикалят здравните заведения в града, за да търсят свободни места. За да се с...
12:16 | 01 Декември 2020 г.

Терзийски: Новото предизвикателство пред сигурност...

12:16 | 01 Декември 2020 г.
XIV-та конференция "Сигурността в Югоизточна Европа" под надслов "Императиви за преосмисляне" беше открита днес и се ...

гледай на живо

01.12.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини