Според СЗО ремдесивир няма "важен ефект" върху шансовете за оцеляване при COVID-19

САЩ, ЕС и други страни издадоха временно одобрение за употребата на ремдесивир

Ремдесивир
Източник: Пресцентър МС

Ремдесивир

Антивирусното лекарство ремдесивир не трябва да се използва за лечение на пациенти с COVID-19, независимо колко тежко е тяхното заболяване, тъй като то няма "важен ефект" върху шансовете за оцеляване, заяви Световната здравна организация, информира БГНЕС.
 
Поставяйки под въпрос надежди за едно от малкото лечения, които показаха някакъв първоначално обещаващ ефект при тежкоболни пациенти, Международна експертна група за разработване на насоки на СЗО (GDG) заяви, че "няма данни, основаващи се на наличните в момента данни, че подобрява резултатите, важни за пациентите".
 
Съединените щати, Европейският съюз и други страни издадоха временно одобрение за употребата на ремдесивир, след като първоначалните изследвания показаха, че това може да съкрати времето за възстановяване при някои пациенти с коронавирус.
 
Президентът Доналд Тръмп беше лекуван с ремдесивир наред с други лекарства, след като през октомври беше даде положителен тест за COVID-19.
 
Препоръката на СЗО от петък се основава на четири международни проучвания сред над 7000 пациенти, хоспитализирани с вируса.
 
Публикувайки актуализирани насоки за лечение в медицинското списание BMJ, панелът призна, че тяхната препоръка не означава, че ремдесивир не носи полза за пациентите.
 
Но въз основа на най-новите данни, разходите и методите за доставка, от GDG препоръчват "да не се прилага ремдесивир в допълнение към обичайните грижи за лечение на пациенти, хоспитализирани с COVID-19, независимо от тежестта на заболяването".
 
Панелът препоръча продължаване на проучванията с ремдесивир, като добави, че техните съвети не представляват доказателство, че лечението с този препарат не може да даде резултати при случаи с коронавирус.
 
"Ето защо това е условна препоръка. (Възможно е) все още да има потенциална малка полза, може би в подгрупа (от пациенти)", каза Джанет Диас, ръководител на клиничната помощ на СЗО, пред репортери в петък.
 
Американският фармацевтичен гигант заяви миналия месец, че лекарството е увеличило продажбите през третото тримесечие на 2020 г. с почти 900 милиона долара.
Първоначално разработен като лечение за вируса Ебола, ремдесивир е открит в едно проучване, публикувано през май, за да намали продължителността на болничния престой за страдащите от коронавирус от 15 на 11 дни средно.
 
Последващо заключение на СЗО обаче установи, че лекарството "изглежда има малък или никакъв ефект" върху смъртността или продължителността на хоспитализацията сред повече от 11 000 хоспитализирани пациенти в 30 страни.
Етикети: СЗО , Ремдесивир , COVID-19
19:48 | 05 Декември 2020 г.

Съдия от чешкия Върховен съд арестуван по обвинени...

19:48 | 05 Декември 2020 г.
Полицията задържа днес в Прага съдия от Върховния съд и още четирима души. Това съобщи главният прокурор на републиката Ленка Брадачова п...
Протест в Париж
19:45 | 05 Декември 2020 г.

Сблъсъци в Париж: Сълзотворен газ, горящи автомоби...

19:45 | 05 Декември 2020 г.
Насилие избухна в Париж днес за втори пореден уикенд на масов протест срещу новия закон за сигурност, информира АФП, цитирана от БГНЕС. ...
Зоран Заев
19:42 | 05 Декември 2020 г.

Заев: Очаквам крачка напред от приятелска България

19:42 | 05 Декември 2020 г.
„Очаквам приятелска България да направи крачка напред“, каза днес премиерът Зоран Заев от Щип. Той съжалява, че съвместната к...
Христо Терзийски 2
19:20 | 05 Декември 2020 г.

Христо Терзийски: Надяваме се, че догодина ще имам...

19:20 | 05 Декември 2020 г.
Увеличението на заплатите в структурите на МВР за идната година ще бъде с 15%, макар от синдикатите да продължават да настояват за двойно...
Румен Христов
19:12 | 05 Декември 2020 г.

Румен Христов: Коалиция с „левите“ партии няма как...

19:12 | 05 Декември 2020 г.
Съюзът на демократичните сили (СДС) категорично отхвърли възможността, за да се коалира в бъдещото Народно събрание с която и да било от ...
Кольо Колев 4
18:20 | 05 Декември 2020 г.

Кольо Колев: Партията на Слави Трифонов със сигурн...

18:20 | 05 Декември 2020 г.
Социологът Кольо Колев е категоричен, че партията „Има такъв народ“ на шоумена Слави Трифонов със сигурност ще попадне в челн...

гледай на живо

05.12.2020
 • в момента
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини
 • 20:20
  Интервю с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини