Г-20: Справедлив достъп до ваксина, многостранна търговия и единен отговор на екологичните проблеми

Държавите от Г-20 са допринесли с повече от 21 милиарда долара за борбата с пандемията

Г-20
Източник: БГНЕС

Г-20

Лидерите на Г-20 се ангажират да "не щадят усилия" за осигуряване на равномерно разпространение на ваксините срещу коронавирус в световен мащаб и ще потвърдят подкрепата за натоварените с дългове бедни страни, се казва в проект на комюнике, достъп до което получи АФП.
 
Лидерите също така изразиха единство в подкрепа на "многостранната" търговия, както и на глобалната борба срещу изменението на климата, но в заключителния документ липсват утвърдени подробности по много от проблемите, доминиращи на виртуалната среща на върха, организирана от Рияд.
 
Двудневната среща, започнала в събота, идва в момент, в който международните усилия се активизират за широкомащабно разпространение на коронавирусни ваксини след пробив в опитите за създаване и докато лидерите на ЕС и други лидери призовават страните от Г-20 да запълнят недостига на финансиране от 4,5 милиарда долара.
 
"Мобилизирахме ресурси, за да отговорим на непосредствените нужди от финансиране в глобалното здравеопазване, за да подпомогнем научните изследвания, разработката, производството и разпространението на безопасни и ефективни диагностика, терапия и ваксини за Covid-19“, се казва в проектодокумента. „Няма да щадим усилия, за да осигурим техния справедлив достъп за всички хора, в съответствие с ангажиментите на членовете за стимулиране на иновациите.“
 
В комюникето не се съдържат подробности за начина на финансиране на усилията. Възможно е да има промени във финалната версия на документа, която ще бъде публикувана по-късно днес от саудитските домакини.
 
В коментар френският президент Еманюел Макрон заяви в събота, че коронавирусната криза е "тест за Г-20", подчертавайки, че "няма да има ефективен отговор на пандемията, ако не е глобален отговор".
 
Държавите от Г-20 са допринесли с повече от 21 милиарда долара за борбата с пандемията, заразила 56 милиона души в световен мащаб и оставила 1,3 милиона мъртви. Те са инжектирали 11 трилиона долара, за да "защитят" световната икономика, разбита от вируса, съобщиха организаторите на срещата, пише БГНЕС.
 
 
Но лидерите на групата се сблъскват с нарастващ натиск да помогнат да се избегнат възможните неизпълнения на кредитите в развиващите се страни. Държавите от Г-20 разшириха инициативата за спиране на обслужването на дълга (DSSI) за развиващите се страни до юни следващата година, но генералният секретар на ООН Антонио Гутериш настоя за удължаване до края на 2021 г. Проектът на комюникето обаче не предлага твърд ангажимент. Финансовите министри от Г-20 ще разгледат препоръката, когато МВФ и Световната банка се срещнат следващата пролет, "ако икономическата и финансовата ситуация изисква" удължаване с още шест месеца, се казва в съобщението.
 
По отношение на търговията клубът на най-богатите държави в света подчерта, че подкрепата за многостранна система "сега е толкова важна, колкото винаги".
 
"Стремим се да реализираме целта за свободна, справедлива, приобщаваща, недискриминационна, прозрачна, предвидима и стабилна търговска и инвестиционна среда и да запазим отворени пазарите си", се казва в съобщението.
 
Преди срещата на върха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се надява САЩ да заемат по-многостранна позиция при новата администрация на Джо Байдън. Фон дер Лайен добави също, че очаква консенсус и "нов импулс от новата администрация на САЩ" по отношение на изменението на климата и връщане в Парижкото споразумение за климата.
 
Различия в групата на Г-20 се появиха на миналогодишната среща на върха в японския град Осака, тъй като САЩ поискаха включването на отделен параграф по въпроси като опазването на околната среда. Но под председателството на Саудитска Арабия лидерите на Г-20 засвидетелстваха единна позиция, като проектокомюникето потвърди подкрепата за справяне с "належащите" екологични предизвикателства. 
Етикети: Г-20 , среща , лидери
08:31 | 26 Ноември 2020 г.

София в червения сектор по мръсен въздух, на 13-о ...

08:31 | 26 Ноември 2020 г.
София тази сутрин е в червения сектор по замърсяване на въздуха. Индексът за качеството на въздуха показва фини прахови частици 57.7 &mic...
08:21 | 26 Ноември 2020 г.

Лъчезар Борисов: Освобождаваме 156 млн.лв. за комп...

08:21 | 26 Ноември 2020 г.
Разработваме схема за ликвидна подкрепа на фирмите. Досега над 1 млрд. лв. инвестира държавата в икономиката заради COVID-19, казва в инт...
08:09 | 26 Ноември 2020 г.

Стачка на обществения транспорт и ръководителите н...

08:09 | 26 Ноември 2020 г.
Професионалните организации на работещите в сферата в Гърция са обявили национална стачка днес. Тя ще засегне както наземния, така и морс...
парламент
07:58 | 26 Ноември 2020 г.

Парламентът продължава работа по държавния бюджет ...

07:58 | 26 Ноември 2020 г.
Парламентът продължава работа по второто четене на държавния бюджет за 2021 г. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание....
07:46 | 26 Ноември 2020 г.

Съдът решава дали да остави в ареста майката, обви...

07:46 | 26 Ноември 2020 г.
Апелативните магистрати в София гледат мярката на Кристина Дунчева, обвинена в убийството на двете си деца, предаде БГНЕС.   ...
маска
07:35 | 26 Ноември 2020 г.

Потвърдиха, че Германия удължава ограниченията пон...

07:35 | 26 Ноември 2020 г.
Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че антикризисните мерки ще бъдат удължени поне до 20 декември. Въпреки това, поради високата ...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Другото лице
 • 09:00
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Парламентът на живо